În mai multe orașe din România, studenții organizează festivalul „Zilele Basarabiei”. La ce evenimente poți participa

FTRP
Foto:Facebook/FTRP

La sfârșitul lunii martie, în mai multe orașe din România, grupurile studențești basarabene organizează festivalul „Zilele Basarabiei”, pentru a celebra 105 ani de la unirea Basarabiei cu România.

# Galați

Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Universitatea „Dunărea de Jos”, în perioada de 27 martie – 2 aprilie, își propune spre desfășurare Festivalul „Zilele Basarabiei”, aflat la ediția a XXII-a.

Prima zi: ora 10.00 – deschidere; ora 12.00 – dezbatere, locul desfășurării: Muzeul de Istorie, Lapidarium, strada Maior Iancu Fotea, nr.2.

Ziua 2: ora 10.00 – dezbatere, locul desfășurării: sala Consiliului de Administrație, Sediul Central al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Strada Domnească 47; ora 10.00 – Cupa Unirii, tenis de picior; ora 17.00 – Cupa Unirii, Armwrestling, locul desfășurării: Campusul Studențesc “Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Ziua 3: ora 10.00 – Cupa Unirii, volei, la sala de sport a Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor; ora 19.00 – Concurs de cultură generală.

Ziua 4: ora 10.00 – Cupa Unirii Fotbal, la Sala de sport “Florin Balaiș”, Strada Mihai Bravu, nr.44.

Ziua 5: ora 10.00 – Cupa Unirii: tenis de masă, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Strada Gării, nr.63-65; ora 16.00 – Premierea din cadrul Cupei Unirii, în incinta Facultății de Inginerie, sala D03; ora 20.00 – seară de film, la Casa de Cultură a Studenţilor, Strada Științei, nr.115.

Ziua 6: ora 12.00 – Basarabia Culinară, ora 16.00 – serata Folk cu artistul Hippie, Campusul Studențesc „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Ziua 7: ora 19.00 – Concert Satoshi & Gandul Mâței, Campusul Studențesc „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați; ora 23.00 – After Party.

# București

Organizația Studenților Basarabeni din București desfășoară, în perioada 23 – 27 martie, cea de-a XVI-a ediție a Festivalului „Zilele Basarabiei”. Evenimentul este prilejuit de împlinirea, la 27 martie, a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Programul din acest an cuprinde dezbateri, seri de socializare și acțiuni culturale.

Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc sâmbătă, 25 martie, odată cu desfășurarea, în parcul din Piața Unirii, a City Quest-ului „Marea Unire”. Participanții la quest, membrii Organizației Studenților Basarabeni din București și toți doritorii de a participa, se vor avânta într-o căutare a răspunsurilor la întrebări legate de Unirea Basarabiei cu România. Ulterior, programul festivalului va cuprinde o seară de socializare, „Seara Basarabenilor”, unde participanții vor socializa și privi filmul „Afacerea de EST”, regizat de Igor Cobileanski.

Programul Festivalului va continua duminica, 26 martie, unde membrii Organizației Studenților Basarabeni din București, se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării. Aici, preotul Vasile, al Mănăstirii Cernica, va ţine o slujbă de pomenire în cinstea celor care au adus la îndeplinire idealul Unirii. Plecarea spre Cernica va avea loc la ora 11.30 din fața Carrefour Orhideea.

Luni, 27 martie, în ziua Marii Uniri, se va desfășura dezbaterea „România și Republica Moldova – Împreună în UE” alături de reprezentanții Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă din cadrul Camerei Deputaților, alături de reprezentanții Comisiei pentru Politica Externă din cadrul Camerei Deputaților și ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.

# Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca festivalul „Zilele Basarabiei” se va desfășura în perioada 26 martie – 1 aprilie. Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj își dorește să apropie mai mult basarabenii de comunitatea clujeană, prin promovarea produselor autohtone basarabene, a filmelor regizate de artiști basarabeni, a portului și dansului popular, a mâncărurilor tradiționale și a artiștilor de muzică populară și ușoară basarabeni, cunoscuți și peste Prut.

Cea de-a doua misiune este să conecteze mediul de afacere din România și Republica Moldova pentru a întări ecosistemul, a dezvolta parteneriate durabile și a încuraja schimbul de bune practici.

Programul evenimentului poate fi vizualizat mai jos.

# Timișoara

La Timișoara, festivalul „Zilele Basarabiei” se va desfășura în perioada 25-27 martie. În cadrul evenimentului, va evolua trupa Delta pe Obraz. Evenimentul va avea loc pe 24 martie, la Casa Tineretului, ora 21.00.

Costul biletului la concert este de 40 de roni.

Formația Delta pe Obraz a fost fondată în 2016 de doi colegi de la actorie – Gheorghe Gușan și
Cristian Chirila. Au început de la aruncarea unor poezii pe niște acorduri de chitară, muzica
Deltei oscilând între poetry rock și poetry folk. În urma concursul național POT MUSIC 2018,
echipei i s-au alăturat alți doi membri.

# Suceava

La Suceava, festivalul „Zilele Basarabiei” se va desfășura în perioada 27-31 martie. Festivalul se va desfășura pe parcursul a cinci zile, prin organizarea de evenimente menite să promoveze cultura, tradițiile și obiceiurile basarabenilor.

Programul festivalului este următorul:
# 27 martie – quiz cu întrebări de cultură generală despre Basarabia;
# 28 martie – dezbateri având ca temă „Viitorul Republicii Moldova în context european”;
# 29 martie – seara de film, fiind ecranizat filmul „Afacerea Est” produs de Iuliana Tarnovetchi;
# 30 martie – concert avându-l drept invitat pe interpretul Satoshi, urmat de „Seara Basarabenilor”;
# 31 martie – seară de chitară, cu interpretarea cântecelor specifice culturii basarabene.

Amintim că astfel de festivaluri se organizează și în Brașov și Constanța.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente