Ghid pentru studenții și studentele de la Timișoara: cum e să trăiești în „Mica Vienă” a României

Timișoara
Foto: Colaj #diez: Turbojet/Alexandru M/UPT

Timișoara este unul dintre cele mai vechi orașe din Romania și, fiind și unul dintre cele mai vestice, acesta creează o punte între țara de dincolo de Prut și Occident. Chiar dacă se află la o distanță de aproximativ 800 de kilometri de Chișinău, mulți absolvenți de liceu din Republica Moldova aleg să își continue studiile universitare în „Mica Vienă” a României. Devenind un orășel al studenților, basarabenii pot opta pentru una dintre cele patru universități: Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Universitatea Politehnică din Timișoara (UPT), Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” (UMFT) și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” (USAMVBT).

Procesul de schimbare a locului de trai în acest oraș poate părea dificil, iar pentru a-ți face studenția mai ușoară, în acest articol îți povestim despre cum e să trăiești la Timișoara. Informația am colectat-o cu ajutorul studenților care învață în acest oraș.

# Transport

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este modalitatea prin care ajungi la Timișoara. În mediu, drumul durează între 16 și 24 de ore și, în funcție de preferințe, te poți deplasa cu autocarul Chișinău-Timișoara (prețul e de 800 de lei), cu microbuzul Chișinău-Iași (prețul e de 300 de lei) și apoi cu trenul Iași-Timișoara (prețul unui bilet la clasa a doua, e de 144 și 155 de RONI, iar cu legitimația de transport, prețurile ar fi de 72 și, respectiv, 77,5 RONI ), cu trenul Chișinău-Iași (prețurile variază între 90 și 130 de lei, în funcție de clasă) și ulterior cu trenul Iași-Timișoara sau cu mașina personală.

Sursă foto: inyourpocket

Odată ajuns(ă) acolo, trebuie să știi că sunt mai multe tipuri de transport public: tramvaie, troleibuze și autobuze. Prețul unui bilet este același și costă 4 RONI. Un abonament costă între 100 și 130 de RONI. Pentru studenții care își fac studiile la UPT, abonamentul este gratuit, iar pentru cei care își fac studiile la UVT sau UMFT, abonamentul poate fi achiziționat cu o reducere de 50 %. Este foarte important să ai carnetul de student la tine, în caz contrar, poți primi o amendă.

Atât biletele, cât și abonamentele pot fi procurate de la chioșcurile Societății de Transport Public Timişoara, prin intermediul aplicației 24pay și a aplicației mobilPay, dar și prin SMS. Biletele se compostează și sunt valabile 60 de minute din momentul compostării.

De asemenea, poți călători și cu vaporetto, costul unui bilet fiind de 1 RON.

Pentru cei care preferă mijloacele de transport alternativ, există trotinete și biciclete, care sunt gratuite pentru studenți. Trebuie să ai însă carnetul de student la tine. Din taxi, poți găsi Uber și Bolt.

Totodată, în oraș este și Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara, iar printre companiile care se ocupă de zboruri sunt Wizz Air și Ryanair.

Aplicațiile care te pot ajuta să te orientezi prin oraș sunt: Moovit, Google Maps, infotrafic RATT și TransTim.

 # Telefonie și acte necesare

Pentru a putea utiliza aceste aplicații, dar și pentru uzul personal, ai nevoie de internet și de minute telefonice. Se recomandă să îți cumperi o cartelă de la operatori de telefonie ca Vodafone sau Orange și să o alimentezi lunar. Pentru comoditate, îți recomandăm să îți suplinești cartela prin intermediul aplicației 24pay. Sunt mai multe oferte, de 4, 5 sau 6 euro, iar tu îți poți alege în funcție de necesitate. De exemplu, la Vodafone, oferta de 5 euro include 30 000 MB de internet, minute și SMS-uri în rețea nelimitate.

Totodată, pentru a avea o ședere legală, este necesar să îți perfectezi câteva acte. Dacă deții doar cetățenie moldovenească, atunci trebuie să îți faci o viză de tip D/SD (viză de lungă ședere cu scopul studii) la consulatele României de pe teritoriul Republicii Moldova, după care să îți perfectezi un permis de ședere. Cel din urmă se face la Inspectoratul de Imigrări al Județului Timiș.

Dacă deții și cetățenie română, dar nu și buletin, atunci ai nevoie doar de buletin provizoriu, care poate fi perfectat la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Timișoara, care se află pe Bulevardul Mihai Eminescu 15.

Dacă dorești să obții un card bancar, atunci poți merge la una dintre băncile Raiffeisen, BCR sau Banca Transilvania cu un act de identitate.

# Locuință

În cazul în care dorești să stai cu chirie, trebuie să ții cont că taxa pentru o lună variază între 150 și 300 de euro. Cele mai recomandate zone din Timișoara în care să îți iei chirie sunt Centru și zona Complexului Studențesc. Există și cămine private, precum cele de la „Unita Turism”, a căror taxă lunară este cuprinsă între 79 și 190 de euro, în funcție de preferințe.

Pentru căminele studențești informațiile sunt prezentate pe site-urile facultăților din cadrul fiecărei universități. Toți studenții din anul întâi primesc cazare la cămin, iar începând cu anul doi, locurile la cămine se distribuie în funcție de media universitară obținută anul anterior.

Sursă foto: socialtm

Depinde de fiecare, însă printre lucrurile indispensabile pe care trebuie să le aduci cu tine la Timișoara se numără: fier de călcat, oglindă, prelungitor, medicamente, umerașe, vase, tacâmuri, haine, cuvertură și lenjerie pentru pat. De asemenea, produsele de igienă, produsele pentru curățenie sau detergenții pot fi cumpărate în Timișoara de la magazine ca Pepco și Kik, dar și din centre comerciale ca Iulius Mall și Shopping City. Din aceste centre comerciale poți achiziționa și haine, însă, dacă preferi outleturile, în centrul orașului poți găsi câteva.

Cât timp vei locui la Timișoara, principalele cheltuieli pe care le vei avea vor fi pentru produse alimentare, pentru îmbrăcăminte, pentru transport, pentru telefonie, pentru papetărie și pentru ieșiri în oraș. Suma de bani de care vei avea nevoie va varia între 500 și 800 de RONI pe lună.

# Mâncare

Pentru a-ți face plinul cu mâncare, trebuie să știi că în Timișoara sunt destul de multe supermarketuri. Câteva dintre ele sunt Lidl, Auchan, Kaufland, Profi și Carrefour, la primele două fiind cele mai accesibile prețuri. Sunt și câteva piețe agroalimentare, iar două dintre ele sunt Piața 700 și Piața „Badea Cârțan”.

Dacă preferi însă să comanzi mâncare online, sunt disponibile aplicațiile Glovo, Bolt Food, Takeaway și Tazz.

Totodată, poți lua masa și la cafenele din oraș, iar câteva dintre ele sunt: Students, Barista, Vineri 15, Teds, 5 To Go, Tucano și Trafali. De obicei, o masă (felul principal, felul doi și o băutură) costă în mediu 40-60 de RONI.

Poți găsi și câteva puburi, printre care Like Pub, Berărescu, Fratelli, 80’s, Șura și Heaven.

# Studenție

Studenția înseamnă și mult învățat. Din acest motiv, îți propunem câteva biblioteci de la care poți împrumuta cărți pentru specialitatea ta sau în care poți studia. Așadar, la Timișoara poți găsi bibliotecile universităților și ale facultăților și Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”.

Sursă foto: Wikipedia/Alexandru M

Dacă ai nevoie de cărți, le poți achiziționa din Cărturești, din librăria „Mihai Eminescu”, din librăria „Cartea de Nisip” sau de pe elefant.ro.

Dacă ești o persoană care își dorește să facă parte dintr-o organizație studențească, să știi că poți face parte din Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara (OSBT), din Asociația Inițiativa din Timișoara. Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timișoara (OSUT) sau din diverse Ligi Studențești (de obicei, fiecare facultate are una). Totodată, poți face parte și din Casa de Cultură a Studenților. Acolo sunt mai multe cluburi care oferă cursuri gratuite de fotografie, arte plastice, muzică, dans, teatru, literatură și jurnalism. De asemenea, dacă ai vreo întrebare despre orice, o poți adresa în grupurile de pe Facebook: Admitere RomâniaRomâni de pretutindeni în Timișoara [Inițiativa]Basarabeni în Timișoara sau OSB Timișoara.

Se organizează și diverse evenimente pentru studenți, la care ai putea participa. Câteva dintre ele sunt Săptămâna Bobocului, Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei”, Zilele Timișoarei și StudentFest.

Sursă foto: UPT

În cazul în care vrei și să muncești pe lângă studii, o poți face în calitate de curier(ă), de vânzător (vânzătoare) consultant(ă), de barista sau de chelner (chelneriță). Trebuie însă să ții cont că, dacă deții permis de ședere, poți lucra legal doar patru ore pe zi. Un loc de muncă în Timișoara poate fi găsit pe hipo.ro, pe ejobs.ro, pe bestjobs.eu, dar și pe pagini de Facebook ca Joburi în Timișoara.

Fiind student(ă), cu ajutorul aplicației Omnipass poți obține reduceri în mai multe locuri, printre care la muzee, la teatru, în transportul public și în cel feroviar (50 % pe teritoriul României) și la diferite atracții turistice.

# Timp liber

Odată ajuns(ă) la Timișoara, trebuie neapărat să vizitezi Piața Unirii, Piața Victoriei, Piața Libertății, fabrica de bere „Timișoreana”, dar și să faci o călătorie cu vaporetto pe râul Bega. De asemenea, în apropierea Timișoarei se află orașele Arad, Deva și Oradea, unde ai putea face excursii în timpul liber.

Sursă foto: Wikipedia/Hospodarz

Dacă preferi plimbările, le poți face în Parcul Central, în Parcul Rozelor, în Parcul Copiilor „Ion Creangă” sau în Parcul Botanic. La general, Timișoara este un oraș sigur pentru plimbările nocturne, însă ar trebui evitate periferiile și zona Piața Traian.

Dacă te-ai plictisit de filmele privite online, să știi că există și două cinematografe: Cinema City în incinta Iulius Mall și cinematograful „Victoria”. Costul unui bilet variază între 20 și 30 de RONI.

De asemenea, Wi-Fi gratuit poți găsi în transportul public, în malluri, în cafenele și în universități, iar mai multe informații despre ce se petrece în oraș poți afla de pe pagina oficială a primăriei din Timișoara, din Opinia Timișoarei sau din Timiș.

Trebuie să știi că în Timișoara există tomberoane speciale pentru sortarea gunoiului – deșeuri menajere, sticlă, plastic și hârtie. De asemenea, te poți confrunta faptul că transportul public nu își respectă graficul de circulație, cu aglomerația sau cu faptul că farmaciile se închid la ora 21.00.

În rest, enjoy Timișoara!


Mai jos îți lăsăm și un ghid care cuprinde mai multe detalii despre studenția de la Timișoara, în care poți găsi informații despre care poate nu am menționat mai sus. Ghidul a fost elaborat de Organizația Studenților Basarabeni din Timişoara.

 


Ghidul respectiv a fost creat cu ajutorul răspunsurilor adunate în urma chestionarului „Ghid pentru studenții și studentele care locuiesc temporar în România”. Chestionarul este activ și poate fi completat oricând de către oricine. Îți mulțumim că ne ajuți să le facem împreună viața mai ușoară studenților și studentelor care merg să studieze în România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente