Air Moldova anunță că a devenit ținta unei campanii de denigrare: „Scopul este de a falimenta compania”

Air Moldova
Foto:airmoldova.md

Compania aeriană Air Moldova a venit cu un mesaj în care anunță că au „devenit ținta unei campanii premeditate de denigrare cu scopul de a falimenta compania”. Compania a rugat autoritățile să oprească campania de distrugere a operatorului și să-i lase să zboare.

Air Moldova anunță că, în condițiile în care a fost forțată să returneze temporar, locatorului cele 2 aeronave din flota sa, fapt care a dus la anulările de zboruri din luna martie, au devenit subiectul unei executări publice, iar din acest considerent este necesară o clarificare în ordine cronologică.

1. Până în luna februarie a anului curent, orarul de iarnă a fost operat cu un număr infim de anulări și întârzieri de zbor. Planul companiei pentru anul 2023 prevedea: reînnoirea flotei cu aeronave noi și lansarea a 8 destinații, în pofida circumstanțelor precum:
# în anii 2020-2021, lipsa zborurilor timp de 4 luni din cauza pandemiei COVID-19;
# în anul 2022, începutul războiului din Ucraina, drept consecință închiderea spațiului aerian și lipsa zborurilor timp de 1 lună;
# pierderea destinațiilor de zbor cheie, pentru activitatea comercială a companiei.

2. După anunțul din martie, a operatorului aerian low cost, despre retragerea de pe piața din Moldova, Locatorul a două aeronave a cerut imediata lor returnare. Prin această acțiune, Locatorul a încălcat toate agrementele anterioare, cu privire la restructurizarea întârzierii plăților din partea Air Moldova (acumulate în consecința pandemiei COVID-19 și a războiului din Ucraina).

3. Deficiența de flotă a cauzat anulările de zboruri din luna martie. Am întreprins acțiuni prompte pentru a stabiliza situația, a reorganiza orarul și a ne onora obligațiunile față de pasageri. Fiecare pasager a fost și va fi în continuare asistat cu: a) Reprogramarea zborului b) Rambursarea costului biletului c) Voucher egal cu costul biletului.

4. În timp record, Air Moldova a identificat și implementat soluții pentru a amortiza și minimaliza consecințele deficienței de flotă, închiriind alte trei aeronave pentru a relua operarea zborurilor și a nu permite anularea în masă a acestora. Deja operăm, de două săptămâni zborurile noastre cu aceste trei aeronave”, anunță Air Moldova.

Compania aeriană precizează că implementează soluții prompte și rapide pentru a depăși dificultățile operaționale, în situația în care sunt atrași în declarații politice neargumentate.

„Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), ne impune limite de comercializare a biletelor, care este o ingerință în activitatea comercială a companiei, o stopare în mod abuziv a activității comerciale în plin sezon de operare. Suntem intenționat lipsiți de posibilitatea de a depăși dificultățile operaționale și financiare existente, cu scopul de a ne distruge. Abuzul AAC față de activitatea Air Moldova, a luat amploare în 2022. AAC tergiversează intenționat procesul de aprobare a zborurilor. Din 28 noiembrie 2022, Air Moldova a înaintat cererea de aprobarea a 5 zboruri noi. Deși regulamentul prevede un termen nu mai mic de 45 zile înainte de operarea zborului, Air Moldova a solicitat autorizațiile cu peste 118 zile înainte de zbor. Până în prezent AAC nu emite autorizații de zbor pentru destinațiile solicitate.”

Air Moldova că asistă la o campanie vădit orchestrată de îngenunchere în fața partenerilor externi precum și denigrarea în fața pasagerilor, a unui operator aerian național, a unui agent economic privat, unul dintre cei mai mari plătitori de taxe și impozite din țară (zeci de milioane de lei anual) fără a avea datorii față de bugetul de stat.

„Rugăm autoritățile acestui stat, dacă nu sunt în stare să acorde suport cel puțin consultativ, să se abțină de la crearea panicii în rândul populației prin speculațiile lansate, care doar scad capacitatea de rezistență a companiei aeriene. În numele celor peste 290 de specialiști , care sunt oameni și nu o grupare criminală, care au muncit cu dedicație ani în șir la Air Moldova, în numele cetățenilor și turiștilor țării noastre, care la ora actuală sunt aproape 70 000 de pasageri, rugăm să opriți campania de distrugere pe care ați lansat-o împotriva noastră! Lăsați-ne să zburăm!


Amintim că Air Moldova a anulat mai multe zboruri din luna martie. Potrivit Air Moldova, motivul anulării curselor respective este reorganizarea orarului pentru luna martie. 

Pe data de 2 martie, mai multe zboruri ale Air Moldova din și spre Chișinău au fost anulate. Conform companiei, motivul anulărilor au fost dificultățile operaționale. Două aeronave din flota companiei aeriene au fost indisponibile pentru zbor.

Air Moldova a anulat și două zboruri care urmau să fie operate de compania în data de 3, 7, 8 martie și 10 martie.

De asemenea, pe data de 27 februarie, Autoritatea Aeronautică Civilă (ACC) a confirmat că operatorul aerian Wizz Air și-a suspendat toate zborurile pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie 2023.

Autoritatea a fost notificată printr-un e-mail despre decizia enunțată, fiind invocate motive de siguranță și securitate a spațiului aerian din regiune.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente