Alexandra Melinte este originară din orașul Chișinău și este absolventa liceului „Ginta Latină” din sectorul Ciocana. În prezent, tânăra este studentă în anul IV la Facultatea de Arhitectură și Urbanism în cadrul Universității Politehnice din Timișoara. Alexandra a știut încă din copilărie că vrea să devină arhitectă, iar în continuare își va împărtăși experiența de studii din România.
# „Am știut de mică că vreau să devin arhitectă”
Alexandra Melinte este pasionată de artă. Astfel, tânăra a absolvit Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev” din Chișinău. Deși a început să frecventeze cursurile pentru a dobândi abilități în domeniul picturii, odată ce a început facultatea, a înțeles că acele cunoștințe pe care le-a obținut sunt foarte utile și în domeniul arhitecturii. „De mică am știut că vreau să devin arhitectă. Ideea mi-a venit pentru prima dată când eram în clasa a V-a. Desigur, pentru un copil de 11-12 ani arhitectura însemna o combinație între artă și matematică și nu înțelegeam atunci cu exactitate ce implică această profesie, dar în același timp aveam un vector de orientare”, explică Alexandra. Totodată, tânăra afirmă că în primii ani de facultate s-a simțit mai sigură pe propriile cunoștințe, pentru că avea o bună cunoaștere a teoriei culorilor, a proporțiilor și a desenului. Aceste abilități i-au fost de mare ajutor în primul semestru, când s-a pus accent mai mult pe creativitate.
# „Această profesie presupune deținerea unui spectru larg de cunoștințe în diverse domenii”
Alexandra ne-a povestit prin ce se diferențiază Facultatea de Arhitectură și Urbanism de celelalte facultăți din cadrul Universității Politehnice din Timișoara. Astfel, am aflat că viitorii arhitecți trebuie să studieze șase ani. Această durată este justificată prin complexitatea profesiei de arhitect. O trăsătură caracteristică a facultății de arhitectură este multitudinea de domenii care se studiază în cadrul cursurilor. „Proiectarea structurilor, a instalațiilor, filmul și fotografia, antropologia și istoria sunt doar câteva exemple de materii din planul de învățământ. Această profesie presupune deținerea unui spectru larg de cunoștințe în diverse domenii”, susține tânăra. Alexandra ne-a explicat că în comparație cu cursurile de la alte facultăți, cele de arhitectură se evidențiază prin faptul că oferă mai multă libertate de exprimare și creativitate în modul de testare pe parcursul anului. Totuși, aceasta presupune disciplină și foarte mult timp de muncă. Pe parcursul anilor, studenții au atât lucrări individuale, cât și în pereche, în baza cărora sunt notați. Perioada de sesiune pentru un student la arhitectură este mult mai lejeră decât la studenții altor facultăți.
# „Arhitectul se diferențiază de alți oameni prin abordarea sa diferită față de lume”
Alexandra a formulat câteva sugestii pentru viitorii studenți la arhitectură.
„#1. Fiți pregătiți să primiți multă critică și asigurați-vă cu răbdare. Devenirea unui arhitect este un proces lung de transformare, mai ales din punct de vedere intelectual.
#2. Dezvoltați abilitățile de comunicare. Cu toate că arhitectura este o profesie vizuală, capacitatea de a comunica ideile pe care le avem este foarte importantă.
#3. Studiați cât mai mult și fiți atenți la detalii. De multe ori, detaliile fac diferența. Arhitectul se diferențiază de alți oameni prin abordarea sa diferită față de lume. Acesta nu doar observă lumea, ci și identifică anumite legături în interacțiunea omului cu mediul care îl înconjoară.
#4. Dezvoltați partea voastră creativă.”
# „Momentan, oscilez între amenajările interioare și arhitectura propriu-zisă”
După absolvirea facultății, arhitecții pot să aleagă în ce domeniu să profeseze, întrucât aceștia au multe opțiuni atât în arhitectură, cât și în alte domenii conexe, cum ar fi designul interior sau urbanismul. „Eu personal încă nu sunt sigură cum doresc să mi se desfășoare viitoarea carieră, însă cu siguranță va fi într-un mediu legat de arhitectură. Momentan, oscilez între amenajările interioare și arhitectura propriu-zisă”, a punctat Alexandra.
# „Timișoara este un oraș plin de oameni deschiși”
Alexandra recunoaște că, fiind studentă la Timișoara, nu se simte străină. „Sunt la sute de kilometri de casă și îmi este dor de Moldova, dar Timișoara este un oraș plin de oameni deschiși, care sunt dispuși să își împărtășească experiența și să te ajute când este nevoie”, susține tânăra. Deși la început i-a fost dificil să se adapteze la stilul de viață din Timișoara, cu cât petrecea mai mult timp explorând cultura locală, cu atât se simțea mai mult atrasă de tot ceea ce înseamnă studenția la Timișoara.