În 2023, progresul privind nivelul egalității de gen în Moldova stagnează. Deși în anii precedenți Republica Moldova a avansat pe domeniul asigurării egalității de gen în viața socio-economică și politică, în 2023 se înregistrează un ușor regres. Astfel, nivelul mediu al egalității dintre femei și bărbați, calculat pentru șase arii strategice evaluate, a fost estimat la 61 de puncte, fiind cu un punct în regres față de anul 2022. Datele au fost prezentate în cadrul Indexului Egalității de Gen 2023 de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).
Educația
Numărul femeilor care aleg să urmeze studii în domeniile cu profil exact este net inferior, în comparație
cu bărbații. Tendința din ultimii ani arată că tot mai puține femei fac studii în domeniile exacte (inginerie, arhitectură, construcții, științe exacte etc.). Ponderea acestora a scăzut cu 1,0 % față
de anul 2019, de la 11,09 % la 10,09 %. Această tendință negativă demonstrează repetat că, unele ocupații
rămân a fi considerate masculinizate, iar altele – feminizate.

Ponderea băieților care au studii superioare a crescut în ultimii trei ani. Datele BNS indică o tendință de creștere a numărului băieților cu studii superioare, ponderea acestora fiind cu 0,7 % mai mare față de anul precedent. Această tendință este una pozitivă, având în vedere faptul că băieții tind să părăsească mai timpuriu studiile. Raportul PISA 2018 arată că fetele și băieții au aspirații diferite privind nivelul de studii pe care aceștia doresc să-l obțină pe viitor.
Astfel, fetele într-o proporție mult mai mare tind să finalizeze studii superioare (circa 60 %), comparativ cu 40 % dintre băieții. Inegalitățile sunt evidențiate și în cazul aspirațiilor băieților și fetelor de a urma un gimnaziu, liceu și școală profesională, unde rata fetelor depășește considerabil pe cea a băieților.

Mai jos puteți vedea Indexul Egalității de Gen în Republica Moldova pentru anii începând cu anul 2009 până în 2023.

Vedeți studiul integral mai jos.