Polina Gherman explică cum a obținut 10 pe linie la bac: „Pregătirea pentru examene a fost mai mult constituită din lucru individual”

colaj (21)
Foto:Sursă: Polina Gherman/arhivă personală

Au rămas mai puțin de patru luni până la examenul național de bacalaureat 2023. De aceea, echipa #diez a decis să vă prezinte experiența a 10 absolvenți dintre acei 49 care au obținut nota 10 pe linie la sesiunea de bacalaureat din 2022. O altă tânără care va împărtăși din experiența sa de la examenele de bacalaureat este Polina Gherman, absolventa Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din orașul Chișinău. În prezent, Polina studiază la Facultatea de Bussines și Economie din cadrul Universității din Mannheim, Germania.

Polina și-a făcut studiile liceale la profil real. Respectiv, a avut de susținut examenele de bacalaureat la limba și literatura română, la matematică, la geografie și la limba germană. Însă, datorită rezultatelor obținute la olimpiada republicană la limba germană și datorită certificatului de la examenul internațional DSD, Polina a primit nota 10 din oficiu la limba germană, fapt care i-a ușurat considerabil pregătirea pentru celelalte discipline. „Pentru mine, provocarea cea mai mare a fost examenul la limba și literatura română, căci mi se părea că nota 10 la această disciplină este imposibil de obținut, de aceea am petrecut mult timp pregătindu-mă, citind și exersând la scrierea eseurilor.”

Sursă: Polina Gherman/arhivă personală

Polina susține că procesul de învățare pentru bac nu i-a părut greu. „Cea mai grea parte este să te disciplinezi și să înveți să îți prioritizezi activitățile, lucru care în combinație cu multe alte responsabilități pe care le ai în clasa a XII-a, precum alegerea facultății și procesele de admitere, este destul de dificil”, explică absolventa. Deci, în cazul Polinei, gestionarea timpului și stabilirea priorităților au constituit partea cea mai meticuloasă din cadrul procesului de pregătire pentru bac.

Sursă: Polina Gherman/arhivă personală

Pentru a-și asigura succesul la bac, Polina s-a pregătit minuțios încă din primul an de liceu, însă recunoaște că în paralel cu școala a urmat încă din copilărie cursuri la limba germană și la limba engleză, iar pentru a-și aprofunda cunoștințele la matematică, a frecventat un centru de instruire. „Totuși, pregătirea pentru examene a fost mai mult constituită din lucru individual”, susține Polina.

Sursă: Polina Gherman/arhivă personală

Pentru viitorii absolvenți, Polina Gherman a formulat câteva recomandări bazate pe propria sa experiență.

#1. Fiți activi. Participați la diverse concursuri și olimpiade, acestea vă vor antrena rezistența la stres și abilitatea de a lucra sub presiune, respectiv, când veți ajunge în sala unde trebuie să susțineți bacalaureatul, veți fi deja obișnuiți cu circumstanțele și vă va fi mult mai ușor să vă concentrați.

#2. Curaj. Mergeți să susțineți examenul internațional de limbă străină, astfel veți fi scutiți de un examen și veți economisi foarte mult timp.

#3. Rațiune. Examenul la alegere trebuie să fie cel care vă aduce plăcere. Alegeți obiectul care vă trezește cel mai mult interes și pregătirea va fi pentru voi captivantă și distractivă.

#4. Fiți consistenți. Pregătiți-vă regulat temele și creați-vă obișnuința de a învăța, astfel nu o să fiți nevoiți să începeți să învățați de la zero toată materia necesară pentru examen, ci doar veți repeta ceea ce deja știați.

Sursă: Polina Gherman/arhivă personală

Lista completă a elevilor și elevelor care au obținut 10 pe linie la sesiunea de bacalaureat 2022 poate fi văzută aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente