Miercuri, 1 martie, comunitatea de bicicliști din Chișinău a anunțat mobilizare generală a tuturor bicicliștilor și a persoanelor care utilizează transportul alternativ pentru a participa la un marș în jurul orașului. Acțiunea de mobilizare are drept scop ca vocea și necesitățile bicicliștilor să fie auzite de către autorități, în urma decesului ciclistului de 12 ani, campion al Moldovei la ciclism juniori.
UPDATE: Acțiunea de mobilizarea se va organiza mâine, 4 martie, începând cu ora 13.00.
Știrea inițială
„Venim cu un apel de mobilizare către toate persoanele care se tem să treacă strada, care se tem să se deplaseze cu transportul alternativ la lucru, care se tem să iasă la plimbare sau la antrenament cu bicicleta în afara orașului. Vrem să arătăm că situația dată nu mai poate continua”, se arată în mesajul comunității de bicicliști din Chișinău.
Acțiunea planificată constă din:
# la ora 13.00 – instalarea monumentului „bicicletei albe”, în memoria lui Valerian Railean și a tuturor bicicliștilor care și-au pierdut viața sub roțile mașinii (locația va fi anunțată);
# la ora 14.00 – un marș pe biciclete și alte roți în jurul orașului, care va începe în scuarul liceului Gh. Asachi (str. Pușkin colț cu str. 31 August) și va trece pe la instituțiile responsabile de implementarea măsurilor de siguranță rutieră, dar și pe viaduct și alte zone simbolice pentru accidentele din oraș.
Traseul marșului este următorul: str. Aleksandr Pușkin – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea – bd. Dacia – str. Cuza-Vodă – str. Sarmizegetusa – bd. Decebal – bd. Iurie Gagarin – str. Albișoara – bd. Grigore Vieru – str. Constantin Tănase – str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni – str. 31 August 1989.
„Suntem în doliu. Nu ne simțim în siguranță pe drum. Pietoni și bicicliști sunt spulberați violent de automobile pe străzile orașului și pe șoselele naționale. Tragediile se țin în lanț, iar măsurile determinate întârzie să apară. Din păcate, autoritățile, într-o cultură centrată pe mașini, par să nu înțeleagă că întrebarea nu e DACĂ va fi următoarea victimă, ci întrebarea e CÂND?”, comunică Alianța Biciclete Chișinău.
Ce cer bicicliștii prin această acțiune de mobilizare de la Ministerul Afacerilor Interne:
# înăsprirea amenzilor pentru încălcarea RCR;
# mobilizarea poliției în sancționarea încălcărilor rutiere, încălcarea regimului de viteză și a parcărilor ilegale;
# un plan național de implementare a politicii 30 km/h în localități;
# campanie națională de informare despre noile schimbări la RCR (în special depășirea corectă a bicicliștilor);
# începerea lucrului la Codul Rutier.
Ce cer bicicliștii prin această acțiune de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale:
# un plan național de creștere a siguranței rutiere pe drumurile regionale și naționale;
# angajarea personalului specializat care să își dedice 100 % din muncă pentru dezvoltarea infrastructurii de biciclete, proiectelor de creștere a siguranței rutiere, atragerea fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură și alinierea la legislația europeană pentru infrastructura de biciclete;
# conectarea Moldovei la rețeaua EuroVelo;
# implementarea politicii guvernamentale Viziunea Zero: prin care aspectele legate de siguranță ar trebui să fie integrate în sistemul de trafic și incluse în planificarea, proiectarea și construirea proiectelor de infrastructură.
Ce cer bicicliștii prin această acțiune de la Ministerul Educației:
# implementarea programelor de educație rutieră și promovarea transportului alternativ în instituțiile de învățământ.
Ce cer bicicliștii prin această acțiune de la Primăria Municipiului Chișinău:
# un plan de acțiuni pentru utilizarea bugetului de transport alternativ 2023;
# un plan de implementare la nivel local a politicii 30 km/h aprobată prin RCR;
# un plan de creare a pistelor și benzilor pentru bicicliști în 2023.
Pe data de 22 februarie 2023 a avut loc un accident, în care doi cicliști, copii în vârstă de 12 ani, echipaţi cu echipament vizibil şi căşti de protecție, au fost loviţi de un automobil care ieşise la o depăşire pe partea dreaptă spre acostament. Unul din copii a suferit intervenţii chirurgicale şi se află în stare stabilă la spital, celălalt a decedat pe 24 februarie, după ce a stat două zile în comă.
În luna august 2022, a fost organizată o altă acțiune de protest care a mobilizat comunitatea ciclismului după ce campioana națională la ciclism Ana Rodina a fost lovită frontal de un șofer. În urma celor întâmplate, Ana a suferit o intervenție chirurgicală de reconstrucție a brațului și a trecut prin câteva operații.
Pe 3 martie, Parlamentul a votat în lectura a II-a proiectul de lege care prevede sancțiuni mai dure pentru șoferii care încalcă regulile de circulație. Șoferii care depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h vor fi lipsiți de permis. Totodată, pentru neacordarea de prioritate pietonilor sau cicliștilor, sancțiunea se va mări de la 4 la 5 puncte de penalizare.