(vox) Am întrebat tinerii din Moldova cât de des ascultă radioul și ce posturi de radio preferă

Poza principală (3)

În contextul Zilei Mondiale a Radioului, care este marcată în fiecare an pe 13 februarie, am întrebat tinerii și tinerele cât de des ascultă radioul și ce posturi de radio preferă. Radioul este un mijloc de comunicare cu cea mai mare audiență în lume, ce oferă acces la informație pretutindeni. Cât de des ascultă tinerii radioul astăzi? Am încercat să aflăm răspunsul prin acest vox.

În fiecare an, ziua radioului are o temă specială, tema anului acesta fiind „Radioul și Pacea”.

Valeria Gaidarji, studentă la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Chișinău

„Radioul este o sursă foarte importantă de comunicare. Mie îmi place să ascult radioul încă de când eram mică. Îmi aduc aminte când mă duceam la buneii mei, întotdeauna era prezent radioul, fie dimineața, la amiază sau chiar seara. Împreună cu buneii ascultam și știrile și muzică pentru buna dispoziție. Astăzi, fiind studentă, mai ales la medicină, nu prea îmi ajunge timp pentru radio. Și totuși, în timpul liber, cam de două-trei ori pe săptămână îmi place să ascult muzică de radio. Printre posturile de radio preferate sunt: Kiss FM, Europa FM, Radio Studentus.”

Victor Neculai, student la Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău

„Pentru mulți dintre noi, radioul a fost un element de bază în casele și mașinile noastre încă de când eram mici. Dar, pe măsură ce am crescut, am descoperit noi modalități de a consuma muzică și media. În ceea ce mă privește pe mine, nu ascult des radioul. Când conduc sau nu am o melodie anume în minte, voi porni radioul și îl voi lăsa să-și facă treaba. Este o modalitate grozavă de a descoperi muzică nouă sau de a asculta o melodie clasică pe care nu am mai auzit-o de ceva vreme. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că mi se pare că podcasturile sunt mult mai convenabile și eficiente. Cu un podcast pot alege subiectul și conținutul pe care vreau să le ascult și pot să ascult când doresc eu. Este o modalitate excelentă de a rămâne informat, de a vă distra sau de a învăța ceva nou. În plus, există atât de multe opțiuni, încât există întotdeauna ceva pentru toată lumea. Să nu mă înțelegeți greșit, este ceva special în a asculta radioul. Poate fi o experiență comună, mai ales atunci când asculți o emisiune live sau un program de apel. Și să nu uităm de factorul nostalgie – nu se compară cu nimic când auzi o melodie care te duce înapoi la un anumit moment în timp. În cele din urmă, totul se rezumă la preferințele personale. Indiferent dacă ești pasionat de radio sau de podcasturi, nu există o modalitate corectă sau greșită de a consuma media. Cel mai important lucru este să te bucuri de ceea ce asculți și să păstrezi o minte deschisă către noile experiențe.”

Mariana Prutean, studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău

„Odată cu amploarea rețelelor de socializare, eu cred că radioul a mai scăzut din audiență. Înainte, radioul avea o mare importanță pentru buneii și părinții noștri. Astăzi, lumea ascultă radioul doar atunci când conduc mașina sau în momentele când ai o anumită ocupație și își pun radioul ca fundal muzical. Ceea ce ține de mine, eu chiar foarte, foarte rar ascult radioul. Prefer să ascult muzica personală din telefon și să citesc știri de pe rețelele sociale. Doar în momentele când sunt în mașină sau chem un taxi, atunci radioul mă distrează.”

Marian Spinei, student la Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău

„Pot să spun cu certitudine că ascult radioul foarte des. Fiind un mare iubitor de muzică, radioul este un mijloc foarte important pentru mine. Nu prefer să ascult știrile sau diverse emisiuni de la radio. Muzica este principalul motiv pentru care ascult radio. În mare parte, ascult radioul online, folosind o aplicație care se numește «Moldova Radio Live». Printre posturile preferate sunt: Maestro FM, HIT FM, Rock FM și Retro FM.”

Alexa Groza, studentă la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Chișinău

„Personal, eu nu ascult radioul atât de des, în mare parte pentru că avem acces, la un click distanță, la orice cântec, podcast sau emisiune pe care avem plăcerea să le ascultăm fără ca să așteptăm o oarecare oră sau un moment al zilei. Momentele în care ajung totuși să ascult radioul sunt momentele din mașina în care vreau să ascult muzică să îmi distrez timpul cu un oarecare zgomot sau cu o informație. Posturile pe care le ascult cel mai des sunt: HIT FM, Kiss FM, Radio Studentus și câteva alte posturi muzicale de radio.”

Maximilian Crețu, student la Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău

„Ascult radio doar în două situații, în momentul când plec la o cunoscută de a mea la frizerie și acolo mereu este un radio de la care se aud cântece mai moderne pentru tineri și chiar mă ajută să mă relaxez și să uit de toate cele acumulate în capul meu și chiar pornește o atmosferă destul de plăcută datorită radioului. A doua situație în care pot să ascult radio este în momentul când plecăm la un meci de fotbal cu părinții copiilor pe care îi antrenez și chiar mă ajută la fel să mă detașez de unele momente neplăcute sau stresante și îmi oferă o liniște sufletească și totodată îmi ridică dispoziția. Deci, în aceste două momente întâlnesc radioul și vreau să accentuez că îmi place să ascult doar muzica de la radio, nu-mi place să ascult știri sau alte emisiuni unde se povestește ceva, nu am interes față de ele. Îmi place tare muzica, de aceea ascult radio. Printre posturile pe care le ascult sunt: Radio 21, JurnalFM, Kiss FM.”


Primul post de radio apărut în Republica Moldova este Radio Moldova. Acesta își are originea în anul 1930, când pe malul stâng al Nistrului, în orașul Balta a fost înființată Radiodifuziunea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești (RASSM), aflată în componența Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.

Ca reacție la propaganda sovietică antiromânească, Guvernul României a decis să deschidă un post de radio la Chișinău. Primul post de radio din Chișinău, Radio Basarabia (astăzi Radio Chișinău), condus inițial de Gheorghe Neamu, a fost inaugurat oficial pe 8 octombrie 1939 prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropolitană din Chișinău. În prezent, în Republica Moldova există peste 30 de posturi de radio.

Stagiară: Mihaela Mirca

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente