Guvernul Recean a obținut votul de încredere al Parlamentului, cu votul a 62 de deputați PAS. În cadrul discursului de la tribuna parlamentară, Recean a menționat despre câteva dintre obiectivele Guvernului pe care îl va conduce: „Integrarea cu UE nu de dragul bifării, securitatea statului, dezvoltarea economică, rezolvarea pașnică a diferendului transnistrean, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei și demilitarizarea zonei din regiunea transnistreană.
„Suntem într-un mediu de provocare din multiple cauze legate de inflație și războiului atroce din Ucraina, creșterea prețurilor etc. Prioritatea mea este să introducem ordine în instituțiile guvernamentale. Guvernul pe care intenționez să-l conduc se va concentra pe dezvoltarea economică. Trebuie să punem agenților economici suficiente resurse pe termen lung ca să poată să se dezvolte și ulterior să susțină statul prin impozite.
Noi facem integrarea cu UE nu de dragul bifării ajustării anumitor procese la legislație. Integrarea pentru Guvernul pe care îl voi conduce înseamnă mult mai mult. Vom ajusta regulile de joc în așa fel încât fiecare cetățean să poată să se simtă liber și să poată crește bunăstarea.
Avem de înfruntat probleme grave energetice de acum încolo. Obiectului nostru este să fim carbon neutru până în 2030. Asta înseamnă mai multe venituri în domeniul de afaceri și mai multe locuri de muncă în acest domeniu. Transformarea în domeniul energetic aduce beneficii economice și sociale”, a declarat noul prim-ministru al Republicii Moldova.
Securitatea
„Trebuie să consolidăm sectorul de securitate. Vedem tentative în creștere de punere în pericol a Republicii Moldova. Trebuie să fim interoperabili cu țările vecine ca să putem să ne ajutăm reciproc în situații de emergență. Următorul val cu o intensitate și mai mare de abia începe. Instituțiile noastre sunt pregătite pentru a face față noilor provocări.
Rezolvarea pașnică a diferendului transnistrean. Trupele ruse trebuie să fie retrase din Republica Moldova și zona să fie demilitarizată”, a menționat Recean.
Iată componența cabinetului de miniștri.
Dorin Recean – prim-ministru.
Oleg Serebrian – viceprim-ministru pentru reintegrare.
Dumitru Alaiba – viceprim-ministru, ministrul dezvoltării economice și digitalizării.
Nicu Popescu – viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrării europene.
Vladimir Bolea – viceprim-ministru, ministru al agriculturii și industriei alimentare.
Veronica Sirețeanu – ministra finanțelor.
Veronica Mihailov-Moraru – ministra justiției.
Ala Nemerenco – ministra sănătății.
Anatolie Nosatîi – ministru al apărării.
Ana Revenco – ministra afacerilor interne.
Anatolie Topală – ministrul educației și cercetării.
Sergiu Prodan – ministrul culturii.
Alexei Buzu – ministrul muncii și protecției sociale.
Iordanca-Rodica Iordanov – ministra mediului.
Lilia Dabija – ministra infrastructurii și dezvoltării regionale.
Victor Parlicov – ministrul energiei.
Programul de activitate.
Aici puteți vedea care este planul de activitate al guvernului Recean, și care sunt prioritățile în domeniul educației.
Vedeți aici toată echipa prezentată de Dorin Recean care va face parte din noul Guvern. De asemenea, aici puteți vedea CV-urile și cine sunt ministrul și ministrele noi care fac parte din echipa lui Dorin Recean.
Amintim că președinta Maia Sandu a semnat pe 13 februarie, decretul prin care Andrei Spînu este numit în funcția de secretar general al aparatului președintelui Republicii Moldova, începând cu data de 14 februarie 2023.
Pe 10 februarie 2023, Guvernul condus de Natalia Gavrilița și-a dat demisia. La scurt timp, Maia Sandu l-a desemnat pe Dorin Recean pentru funcția de prim-ministru al Moldovei. Noul premier are la dispoziție 15 zile pentru a forma un nou cabinet de miniștri.
Guvernul Gavrilița a obținut votul de încredere al Parlamentului pe 6 august 2021, după alegerile parlamentare anticipate. Aici puteți vedea CV-urile miniștrilor și ministrelor care au fost numiți în guvernul Gavrilița în august 2021.