(doc) Dorin Recean a publicat planul de activitate al Guvernului. Care sunt prioritățile în domeniul educației

bac36
Foto:#diez

Printre prioritățile guvernului Recean se numără trei obiective: dezvoltarea economică, securitatea statului și disciplină în instituții și ordine în țară. Pe lângă aceste direcții, documentul stabilește și câteva acțiuni prioritare în domeniul educației.

Prioritățile guvernului Recean în domeniul educației

# Asigurarea instituțiilor de învățământ cu personal suficient și competent prin majorarea salariilor, majorarea indemnizației pentru tineri specialiști, îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv prin dotarea instituțiilor de învățământ cu echipamente pentru laboratoarele de chimie, fizică, biologie și informatică.

# Îmbunătățirea pregătirii resursei umane în educație prin consolidarea capacităților instituțiilor de învățământ care desfășoară programe în domeniul științelor educației, inclusiv prin fondarea unui Institut Național pentru Educație și Leadership care să asigure modernizarea proceselor de formare inițială și continuă a cadrelor didactice și manageriale.

# Simplificarea procedurilor de documentare și raportare a activității cadrelor didactice prin utilizarea eficientă a Sistemului Informațional de Management în Educație, inclusiv desfășurarea programelor pentru îmbunătățirea competențelor digitale ale cadrelor didactice pentru sporirea eficienței utilizării tehnologiilor informaționale în procesul didactic.

# Îmbunătățirea mecanismelor de finanțare a instituțiilor de învățământ general, profesional tehnic și superior, inclusiv prin luarea în considerare a aspectelor de finanțare ce implică creșteri salariale de bază de merit și performanță.

# Modernizarea infrastructurii în instituțiile de învățământ general și asigurarea condițiilor necesare de igienă și sanitație, inclusiv cu sprijinul României și al partenerilor internaționali.

# Elaborarea și implementarea unui program pentru sprijinirea educației incluzive în învățământul general.

# Dezvoltarea programelor de susținere a elevilor și a studenților capabili de performanțe înalte la studii, inclusiv prin majorarea burselor de merit pentru studenți și elevi din școli profesionale și colegii, majorarea premiilor pentru rezultate deosebite obținute la olimpiadele și concursurile internaționale.

# Sprijinirea programelor pentru dezvoltarea competențelor de comunicare în limba română ale elevilor din instituțiile cu instruire în limbile minorităților naționale, inclusiv elaborarea și implementarea unui program național pentru învățarea limbii române de către reprezentanții minorităților naționale, inclusiv de către populația adultă.

# Promovarea de inițiative pentru modernizarea și eficientizarea învățământului profesional tehnic, cu implicarea angajatorilor și mediului de afaceri, în scopul oferirii absolvenților a unei pregătiri mai bune pentru piața muncii și pentru o carieră de succes, inclusiv dezvoltarea învățământului dual.

# Creșterea capacităților instituțiilor de învățământ superior care pregătesc specialiști în domeniile prioritare pentru dezvoltarea societății prin elaborarea unor programe de suport pentru dezvoltarea programelor de studii ce corespund necesităților mediului de afaceri, perfecționarea cadrelor didactice și sporirea conlucrării mediului de afaceri cu instituțiile de învățământ superior.

# Revizuirea și modernizarea cadrului normativ pentru eficientizarea sistemului național de cercetare și inovare și sporirea impactului cercetărilor științifice asupra mediului de afaceri și a societății, inclusiv asigurarea unei creșteri permanente a alocațiilor pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare și a domeniului cercetării și inovării în ansamblu.

# Îmbunătățirea cadrului de politici pentru modernizarea sectorului de tineret, majorarea alocațiilor pentru a asigura consolidarea serviciilor pentru tineri.

# Îmbunătățirea cadrului de politici pentru modernizarea sistemului de educație fizică și sport și creșterea alocațiilor financiare pentru sporirea posibilităților de participare a sportivilor de performanță la competiții naționale și internaționale și promovarea sportului de masă.

Planul de activitate al guvernului Recean îl puteți vedea mai jos.

Vedeți aici toată echipa prezentată de Dorin Recean care va face parte din noul Guvern. De asemenea, aici puteți vedea CV-urile și cine sunt ministrul și ministrele noi care fac parte din echipa lui Dorin Recean.


Amintim că președinta Maia Sandu a semnat pe 13 februarie, decretul prin care Andrei Spînu este numit în funcția de secretar general al aparatului președintelui Republicii Moldova, începând cu data de 14 februarie 2023.

Pe 10 februarie 2023, Guvernul condus de Natalia Gavrilița și-a dat demisia. La scurt timp, Maia Sandu l-a desemnat pe Dorin Recean pentru funcția de prim-ministru al Moldovei. Noul premier are la dispoziție 15 zile pentru a forma un nou cabinet de miniștri.

Guvernul Gavrilița a obținut votul de încredere al Parlamentului pe 6 august 2021, după alegerile parlamentare anticipate. Aici puteți vedea CV-urile miniștrilor și ministrelor care au fost numiți în guvernul Gavrilița în august 2021.

Taguri: #Parlament2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente