Rusia și Serbia au venit cu o reacție la precizările Maiei Sandu despre planul Rusiei de a destabiliza situația în Moldova

ministerul externe rusia
Foto:zn.ua

Ministerul rus de Externe a venit cu o reacție la declarațiile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, referitoare la planul Rusiei de a destabiliza situația din țara noastră. Potrivit ministerului, aceste afirmații sunt nefondate, neîntemeiate și construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, de alte țări occidentale și de Ucraina.

„Este evident că adevăratul obiectiv al Kievului, care a lansat dezinformarea despre «planul rus de destabilizare a Moldovei», este atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia.

[…] Respingem hotărât insinuările despre presupusa dorință a Rusiei de a «submina» situația din Republica Moldova. Spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii. Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și reprezintă dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase și egale.

Facem apel la autoritățile moldovenești să dea dovadă de spirit de stat, să nu cedeze provocărilor din afară și să se ghideze în acțiunile lor de interesele cetățenilor țării lor, prin înțelegerea marilor avantaje pe care le pot aduce Republicii Moldova relațiile de prietenie stabile cu Rusia”, se arată în comunicat.

De asemenea, autoritățile din Serbia neagă faptul că cetățenii săi ar putea fi implicați în pregătirea acțiunilor militare în scopul destabilizarii Republicii Moldova, informează eurointegration.com.ua, cu referire la declarația ministrului de externe al Serbiei, Ivica Dačić.

„Solicităm din partea Republicii Moldova să furnizeze imediat toate informațiile pe care le dețin, pentru că nu am primit până acum astfel de mesaje din Moldova”, a declarat acesta.

Dačić a adăugat că Serbia nu poate să nu vină cu o reacție, deoarece apariția unor astfel de informații dăunează reputației Serbiei, iar participarea cetățenilor sârbi la conflictele armate din străinătate prevede răspundere penală.


Amintim că ieri, 13 februarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit mai multe detalii despre planul Rusiei de a destabiliza situația în Moldova. Ea a precizat că planul Kremlinului pentru perioada următoare ar fi atacuri la adresa instituțiilor statului și luare de ostatici – acțiuni care ar urma să fie întreprinse de diversioniști camuflați în civil. Potrivit acesteia, Rusia vrea să antreneze persoane cu pregătire militară din Belarus, Rusia, Serbia și Muntenegru pentru a ataca edificii ale statului. 

În data de 9 februarie 2023, în cadrul summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, Volodâmâr Zelenski a spus că serviciile de securitate ucrainene ar fi intrat în posesia unui document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente