Ai dori să ieși din zona ta de confort și să încerci o nouă experiență? Erasmus+ te poate ajuta. Astfel, îți vom face cunoștință cu tânăra care deja de un an reușește să combine cu succes călătoriile în afara țării cu studiile universitare în domeniul jurnalismului.
Am discutat cu Milena Morari, studentă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicări în cadrul Universității de Stat din Moldova și secretară generală a Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova. Ea îți va povesti despre experiența Erasmus+ în domeniul tineretului.
„Sunt lucrător de tineret, iar Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, unde activez în prezent, are un proiect Erasmus+ KA2 la care este partener”, ne spune Milena.
Site-urile oficiale ale programului ne oferă informații utile, însă am dorit să aflăm cum vede tânăra această experiență.
„Erasmus este un program al Uniunii Europene ce combină toate programele de educație, tineret, formare. Acesta oferă posibilitatea de a pleca într-o altă țară pentru a studia sau pentru un schimb de experiență pe dimensiunea de tineret ca și-n cazul meu, care conține presupune evenimentele de formare, conferințe și voluntariat. Cunoșteam despre Erasmus de mulți ani, dar prima mea experiență a fost anul trecut.”
Fiecare zi în cadrul unei mobilități Erasmus este diferită, în așa mod tinerii își pot dezvolta abilitățile cu ajutorul activităților nonformale.
„Avem șansa să învățăm practici și metode noi în lucrul cu tinerii sau să facem un schimburi de bune practici cu lucrătorii de tineret din alte țări. Graficul activităților, metodele de lucru și subiectele diferă la fiecare mobilitate.”
După cum am menționat mai sus, Milena reușește să fie în pas cu studiile universitare și cu mobilitățile educative. „Totul depinde de prioritățile pe care le stabilești dacă vrei cu adevărat să descoperi o altă țară, să înveți ceva nou și să călătorești”, afirmă tânăra.
Odată ce ai depus actele pentru acest program, vei dori să vizitezi din ce în ce mai multe țări. Un exemplu în acest sens este și Milena, care a reușit să viziteze mai multe țări datorită programului Erasmus+.
„Prima mea experiență a fost în Spania, unde am participat cu alți doi colegi din cadrul structurii unde activez la un seminar despre drepturile copiilor. Ulterior, am descoperit Austria și Polonia, deoarece am însoțit un grup de șapte tineri la un training și o conferință despre activitatea consiliilor de tineret. Acolo am făcut un schimb de practici despre activitatea consiliilor raionale/municipale ale tinerilor din Moldova și despre consiliile de tineret din Ucraina și Polonia. Am avut și o mobilitate în Turcia, unde au participat doar lucrători de tineret și am discutat despre competențele civice ale tinerilor.”
Am vorbit cu tânăra studentă și despre avantajele acestui program pentru un tânăr în dezvoltare.
„Un avantaj al mobilităților Erasmus+ este șansa de a descoperi și utiliza metode și tehnici noi în lucrul cu tinerii. Un alt aspect foarte important este dezvoltarea competențelor, care îmbină atitudinile pe care le manifești, cunoștințele pe care le ai în diferite domenii. Pe lângă acestea, Erasmus oferă posibilitatea de a descoperi o țară, o cultură și oameni noi”, ne spune Milena.
Suntem siguri că te-am intrigat, de aceea află că orice tânăr poate participa în cadrul programelor Erasmus+. Pentru aceasta este necesar să îndeplinești câțiva pași.
„Urmărind oportunitățile care apar online, fiecare tânăr poate beneficia de programul Erasmus+. Tot ce trebuie să facă tinerii care au identificat o oportunitate a componentei de tineret este să trimită un CV și o scrisoare de intenție. Pentru domeniul de tineret procedura nu este complicată deloc.”
Milena Morari a avut ocazia de a-și prezenta țara celorlalți colegi din diferite țări. „De fiecare dată povestesc, alături de colegi, despre Moldova. De asemenea, de cele mai multe ori se organizează o seară interculturală, în care participanții aduc bucate tradiționale din țările lor, ascultă muzică și povestesc despre țara din care vin. De fiecare dată cei de peste hotare spun că avem o țară mică, dar frumoasă și că ar dori să o viziteze.”
La final, tânăra a punctat motivele pentru care recomandă unui tânăr programul Erasmus+:
# este o șansă foarte bună de a descoperi ceva nou de la experți sau lucrători de tineret din alte țări;
# interacționezi cu tineri din alte țări și înveți lucruri noi;
# scopul principal nu este despre a călători, ci de a învăța;
# este oportunitatea de a te înscrie ulterior la cursuri, activități și seminare în funcție de mobilitate;
# îți schimbă sau creează noi viziuni și păreri asupra lumii înconjurătoare.
„Dacă există atâtea oportunități pentru tineri, aceștia ar trebui să facă uz de ele”, concluzionează tânăra.
Autoare: Adriana Mocan