(vox) Am întrebat șase tineri despre importanța implicării lor în sistemul democratic și cum percep ei democrația

colaj (5)
Foto:arhivă personală

„Democrația este guvernarea oamenilor de către oameni pentru oameni”, spunea Abraham Lincoln. Sistemul democratic a trecut prin multe încercări de-a lungul istoriei pentru a ajunge în zilele noastre în alcătuirea prezentă. De aceea, am întrebat mai mulți liceeni și studenți cum percep ei importanța implicării lor în sistemul democratic și care este esența democrației în viziunea lor.

Mădălina Medoni, consilieră, studentă reprezentantă în cadrul Consiliului Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest Timișoara
„Principiul fundamental al democrației spune că poți face ce vrei tu atât timp cât libertatea ta nu sugrumă libertatea celuilalt. Generația tânără a cunoscut libertatea mai mult decât părinții și bunicii noștri care au luptat pentru această valoare. Consider că este de datoria noastră s-o protejăm, căci tinerii sunt speranța națională, dar mai ales a viitorului politic. E nevoie de implicarea lor. Tinerii de azi sunt mai creativi, mai deschiși către oportunități, diverși, ambițioși și bine determinați, fapt ce le permite să se adapteze ușor la noile metamorfoze. Democrația este despre noutate, reîmprospătare și dezvoltare. De asta este sănătos și vital pentru țară să avem tineri politicieni care să aducă reformele necesare și potrivite epocii contemporane în care ne aflăm.”

Daniel Caraion, facultatea de Științe Sociale, specializare Relații Internaționale și Studii Europene, anul I, Universitatea din Craiova, membru în Asociația Studenților Basarabeni din Craiova
„Pentru mine democrația înseamnă a fi, și nu a exista. Democrație este atunci când oamenilor nu le este indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul lor și ei sunt uniți (puterea poporului). Probabil că democrația este cel mai prețios cadou pe care l-am primit la naștere, cadoul ce îmi permite să fiu liber și să respir cu tot pieptul. Democrația este despre oameni și vieți, dar și despre alegerea reprezentanților direcți ai acestora (politicieni). Mulți dintre politicieni s-au oprit în timp, între populism și machiavelism, iar timpul de acum ne spune că este nevoie de o nouă clasă politică, cea a tinerilor. Tânăra generație a simțit democrația și libertatea de la naștere, acestea sunt cele mai importante valori pe care le dețin. Prin urmare, tinerii cu certitudine cunosc cât de important este să le păstrăm. Lumea contemporană este în continuă schimbare, schimbare cu care noi, tinerii, o să trăim până la sfârșitul vieții și de aceea timpul tinerilor politicieni este aici și acum, pentru că ei sunt nu doar viitorul, ci și prezentul. Tânăra generație este despre prospețime, noutate și reformă, despre cultură, educație principii și valori.”

Mădălina Spivacencu, Liceul Teoretic Cruglic, clasa a XI-a, vicepreședintă a Consiliul Național al Elevilor
„Valoarea istorică a democrației este una nemaipomenit de importantă, cu multiple procese și revoluții. Democrația nu presupune doar «dreptul de a te afirma», mai presupune și responsabilitate, determinare și conștiință, întrucât puterea de a lua decizii politice și de a le impune se află concentrată în mâinile unui grup de reprezentanți ai comunității, care balansează gradul de corespondență dintre nevoile indivizilor și acțiunile politice ale instituțiilor. Rolul tinerii generații într-o societate democratică este unul substanțial. Tinerii au o viziune care se află «în afara cutiei», astfel, putem dezvolta schimbarea standardelor deja stabilite de generația anterioară, fie sub forme pasive – informarea constantă asupra mediului politic –, fie sub forme active – participare la diverse modalități de protest, încercarea de a persuada alte persoane prin diverse teme politice.”

Vadim Carabețchi, Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, anul I
„Democrația este o ideologie ce în societatea contemporană presupune valorizarea principiilor drepturilor omului, valoarea cea mai importantă fiind libertatea de a alege și de a-ți clădi propria soartă, în mod firesc, respectând libertatea altora. Tinerii în zilele noastre sunt foarte sensibili în ceea ce privește respectarea principiilor democratice, pe drept prezentând o activitate mult mai intensă decât pentru tinerii generațiilor trecute, fapt ce se datorează extinderii mijloacelor de informare. Tinerii au fost mereu un factor principal în progresul statului. Datoria statului în acest sens este să încurajeze tineretul și să le ofere cât mai multe posibilități de dezvoltare și oportunități de manifestare, tinerii fiind adaptabili, reprezentând generația ce aduce schimbări în cultura politică a societății unui stat.”

Silvia Lungu, elevă în anul I la Pearson College UWC din Canada, membră a echipei social media a organizației VeDem Just (Voci pentru Democrație și Justiție)
„În contextul geopolitic actual, multe state pretind a fi democratice, însă pentru a fi un stat democratic, declarațiile și convențiile semnate nu sunt suficiente; democrația este despre realitatea economico-socială și politico-socială. Democrația, în esență, este despre libertăți cetățenești, despre limitarea și separarea puterilor în stat. Într-o societate democratică, vocea fiecărui individ, indiferent de vârstă, sex sau religie, este respectată și luată în considerare. Într-o societate democratică este absolut vitală vocea tinerilor și implicarea acestora în mediul politic, deoarece aceasta este condiția creării unei societăți prietenoase tinerilor. Mediul politic din Republica Moldova are nevoie de implicarea tinerilor, de opinia și aportul acestora pentru evoluția statului într-unul și mai democratic. Ideile de schimbări pe care și le doresc tinerii trebuie să vină de la ei, sub toate formele posibile legal, precum: implicare în organizații partenere cu statul/ONG-uri, inițiative, proteste. Democrația autentică este premisa dezvoltării și prosperării unei societăți.”

Dorin Hotineanu, Liceul Teoretic „Pro Succes”, clasa a XII-a, președintele Asociației Tinerilor Diplomați din Moldova
„În prezent, cuvântul «democrație» și-a pierdut din valoare, multe state se consideră «democratice», dar această afirmație nu este susținută de acțiuni sau nu este demonstrată. Adevărata democrație se bazează pe realitățile economice, sociale și politice. Democrația înseamnă respectarea libertăților cetățenești și separarea puterilor în stat, astfel încât fiecare individ să poată avea o voce. Implicarea tinerilor în mediul politic este esențială pentru dezvoltarea unei societăți prietenoase cu aceștia și pentru evoluția statului către unul mai democratic. Tinerii trebuie să-și exprime ideile prin implicare în organizații și inițiative legale. Consider că schimbările pe care și le doresc tinerii trebuie să vină tot de la ei, prin orice mijloc și metodă legală și accesibilă lor, cum ar fi advocacy, implicarea în ONG-uri, crearea grupurilor de inițiativă și/sau promovarea anumitor valori. Personal încerc să contribui la cauza tinerilor conducând și implicându-mă în mai multe asociații.”

Autor: Oleg Chiseliov

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente