(infografic) Moldova se află în top 10 țări din lume care sunt gazdă materialelor de abuz sexual asupra copiilor 

copil
Foto:unsplash.com/Caleb Woods

De Ziua Siguranței Online, specialiștii „La Strada” semnalează despre creșterea numărului de materiale de abuz sexual asupra copiilor găzduite în Republica Moldova. E pentru prima dată când țara noastră a apărut în top 10 țări unde sunt găzduite materiale de abuz sexual asupra copiilor la nivel global, înregistrând un număr de 6 085 de adrese URL (2 %), conform datelor Internet Watch Foundation.

În acest an la nivel mondial au fost raportate 85 de milioane de fotografii și videoclipuri care reprezintă materiale de abuz sexual asupra copiilor (MASC). Acest fapt înseamnă că la fiecare două minute specialiștii analizează un material de abuz online asupra copiilor.

La fel, fiecare material încărcat se materializează în sute de fotografii sau videoclipuri ce vizează copii abuzați. Conform datelor, crește numărul de copii, victime ale abuzului sexual online, scade doar vârsta celor vizați. Potrivit platformei siguronline.md, fiecare al patrulea copil care este victima unui abuz sexual online are vârsta de până la 13 ani.

De asemenea, Centrul Național al Copiilor Dispăruți și Exploatați (NCMEC) din Statele Unite ale Americii a indicat că, în 2021, s-a atestat o creștere cu aproape 40 % a materialelor de abuz sexual asupra copilului (MASC), încărcate online din Republica Moldova.

„Potrivit datelor statistice, în anul 2022 au fost înregistrate 403 cauze penale de abuz sexual asupra copiilor, dintre ele 52 de cazuri (13 %) cu utilizarea tehnologiilor informaționale, astfel fiind victimizați 23 de minori. Anual primim mii de sesizări de la parteneri internaționali precum este Centrul Național al Copiilor Dispăruți și Exploatați din SUA (NCMEC), despre prezumate cazuri de abuz sexual online asupra copiilor. La fel, cu regularitate, serviciile hotline din Uniunea Europeană ne raportează materiale ilegale de abuz sexual asupra copiilor găzduite la companiile de hosting din Republica Moldova, cu solicitarea de a le înlătura sau de a bloca accesul către ele. În acest context, se impune dezvoltarea unui mecanism național de raportare a materialelor ce conțin abuz sexual asupra copiilor, care în același timp ar asigura pârghii la nivel național de identificare, analiză, înlăturare ori blocare a acestor fișiere cu conținut ilegal”, a menționat Iurie Roșca, șeful Direcției Investigații Infracțiuni Informatice.

În anul 2022, 1 249 de copii și adulți s-au adresat consultantului de la siguronline.md, cei mai vulnerabili față de riscurile în mediul online fiind copiii cu vârsta între 13 și 15 ani.

Între timp, ceea ce putem și trebuie să facem, ca și adulți, este să răspundem prin raportare,
blocare și înlăturare a acestor imagini din spațiul virtual.


În caz de necesitate, puteți să vă adresați anonim la platforma siguronline.md, care oferă servicii de informare, ghidare, suport emoțional și referire către serviciile de asistență psihologică și juridică gratuită pentru copii, părinți, profesori, dar și profesioniști din domeniu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente