UPDATE: numărul deceselor ca urmare a cutremurelor din Turcia și Siria a depășit cifra de 2 300 de persoane

skynews-kahramanmaras-turkey_6048378
Foto:news.sky.com

Două cutremure cu magnitudinea de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter au lovit pe 6 februarie o zonă largă în sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria. La moment, numărul deceselor este de cel puțin 2 300 de persoane. Numărul morților din Turcia este de 1 541, iar în Siria a atins cifra de 810 persoane.

UPDATE: cel puțin 2 300 de persoane au fost confirmate drept decedate în urma cutremurelor din Turcia și Siria. Numărul morților din Turcia a crescut la 1 541, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din țară, iar numărul de decese în Siria a atins cifra de 810 persoane, transmite aljazeera.

În regiunea Turciei din jurul epicentrului primului cutremur sunt așteptate ploi abundente, în timp ce temperaturile vor fi de doar 3-4 grade Celsius ziua și noaptea sub zero. De asemenea, meteorologii au anunțat ninsori de 3-5 cm în sudul Turciei, în timp ce mai la nord se așteaptă ninsori și mai abundente, transmite BBC.

UPDATE: președintele turc, Recep Erdoğan, a anunțat că cel puțin 912 persoane au murit în Turcia în urma cutremurului de dimineață.

Cea mai recentă estimare pe care o avem pentru Siria, care provine de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie, este de 320 de decese. Cutremurul a lovit în apropierea graniței dintre cele două țări. Asta înseamnă că numărul total estimat de morți în urma cutremurului depășește acum 1 200 de persoane. Erdoğan a mai spus că cel puțin 5 383 de persoane au fost rănite în Turcia. „Acesta este cel mai mare dezastru din țară din 1939”, a spus Erdoğan reporterilor, adăugând că 2 818 clădiri s-au prăbușit drept urmare. Numărul morților în ambele țări este de așteptat să crească.

De asemenea, autoritatea de urgență din Turcia și Serviciul Geologic al Statelor Unite au raportat un nou cutremur în sud-estul Turciei. Acesta ar fi avut magnitudinea de cel puțin 7,5 pe scara Richter.

Știrea inițială: în Turcia, oficialii au confirmat până acum peste 76 de decese și 10 orașe afectate, inclusiv Diyarbakır. În Siria, peste 50 de persoane au decedat, a informat presa de stat. Există temeri că numărul morților va crește brusc în următoarele ore, transmite BBC.

Multe clădiri s-au prăbușit și au fost desfășurate echipe de salvare pentru a căuta supraviețuitori sub mormane uriașe de moloz.

Sursă: GETTY IMAGES

Ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, a declarat că 10 orașe au fost afectate: Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır și Kilis.

Un corespondent turc al BBC din Diyarbakır a raportat că un mall din oraș s-a prăbușit. Cutremurul a fost resimțit și în Liban și Cipru.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone cu cutremure din lume. În 1999, peste 17 000 de oameni au fost uciși după ce un cutremur puternic a zguduit nord-vestul țării.

Sursă foto: GETTY IMAGES
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente