În ianuarie, 26 de persoane din Moldova au suferit de hipotermie și de degerături. În ce localități au fost înregistrate cazurile

hipotermie
Foto:Twirkl

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) informează că, în perioada 1-26 ianuarie, 26 de persoane au avut de suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute. Astfel, 18 pacienți cu hipotermie și alții opt cu degerături au beneficiat de intervenția promptă a echipelor de AMU.

Din numărul total al urgențelor generate de agenții de mediu s-au înregistrat șase hipotermii la femei și 12 la bărbați. Patru degerături au fost înregistrate la femei și patru la bărbați. Vârsta pacienților a fost cuprinsă între 36-79 de ani.

Cele 18 cazuri de hipotermie de gradul I și II au fost înregistrate în municipiile Chișinău, Bălți, Hâncești, Soroca, Strășeni, Orhei și în raioanele Călărași, Căușeni, Drochia, Dubăsari, Nisporeni, Șoldănești și Telenești. Cazurile de degerături au fost semnalate în municipiile Chișinău și Bălți și în raionul Căușeni.

Hipotermiile și degerăturile reprezintă afecțiuni specifice sezonului de iarnă, întrucât cel mai frecvent se instalează în urma expunerii persoanelor la temperaturile scăzute ale mediului ambiant. Dacă nu sunt depistate și tratate corespunzător, aceste afecțiuni prezintă riscuri importante pentru sănătate, și anume: comă, stop cardio-respirator sau chiar moarte.

Simptomele cele mai des întâlnite sunt:
# frisoane;
# oboseală musculară și crampe;
# dispnee;
# palpitații;
# lipsă de coordonare.

Cei mai afectați sunt vârstnicii, copiii, bolnavii cronici, persoanele cu subnutriție și cele aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor narcotice. În astfel de cazuri, este absolut necesară intervenția medicului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente