Germania oferă undă verde transmiterii tancurilor Leopard 2 în Ucraina. Kievul va primi peste 100 de unități

3000 (1)
Foto:apnews.com

Germania va transmite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 și va permite celorlalte țări să reexporte tancurile de producție germană. Astfel, în scurt timp, Ucraina poate primi peste 100 de tancuri Leopard 2, transmite Bloomberg.

După câteva săptămâni de presiune internațională care au dus și la remanieri în guvernul de la Berlin, Germania a cedat în cele din urmă și a fost de acord să doneze unele dintre tancurile sale Leopard 2. Totodată, Berlinul a permis și altor țări reexportarea tancurilor de producție germană.

UPDATE: cu un mesaj de mulțumire către Germania a venit și președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.

Cu o declarație în acest sens a venit Robert Habeck, vicecancelarul Germaniei, care a promis și acordarea din partea țării sale a 14 tancuri Leopard 2 pentru Ucraina.

„În strânsă cooperare cu partenerii noștri, furnizăm tancuri de luptă Ucrainei pentru ca aceasta să se poată apăra mai bine împotriva agresiunii ruse și, de asemenea, facem acest lucru posibil pentru partenerii noștri”, a adăugat Habeck.

Oficialii de la Kiev au sugerat de mai multe ori că țările europene sunt dispuse să doneze tancuri Leopard 2 dacă guvernul german le-ar acorda permisiunea.

După declarația lui Habeck, cu un mesaj de apreciere a venit prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, care a mulțumit Germaniei pentru decizia sa.

„Decizia de a trimite Leopard 2 în Ucraina este un pas mare spre oprirea Rusiei. Împreună suntem mai puternici”, a scris Mateusz Morawiecki pe Twitter.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente