Activitatea întreprinderii „Danube Oil Company” din Giurgiulești a fost suspendată. Ce încălcări s-au depistat

întreprindere
Foto:Ministerul Mediului al Republicii Moldova

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Mediului, activitatea întreprinderii SRL ,,Danube Oil Company” din Giurgiulești, Cahul a fost suspendată din data de 23 ianuarie curent. Decizia a fost luată de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului, după ce în cadrul controlului au fost depistate mai multe încălcări.

În urma verificărilor s-a constatat că agentul economic este generator de emisii de poluanți în atmosferă.

Mai mult, conform informațiilor prezentate de către Ministerul Mediului, întreprinderea activează în lipsa avizului expertizei ecologice de stat, nu deține autorizație de mediu și nici nu are stabilite normativele emisiilor admisibile pentru sursele de poluare, ceea ce contravine Legii privind protecția aerului atmosferic, Legii privind protecția mediul înconjurător și Legii privind expertiza ecologică de stat.

Totodată, Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România au prelevat probe de aer în diferite locații din preajma incidentului și pentru diferite condiții meteorologice, cum ar fi direcția vântului, viteza vântului, timp de noapte, timp de zi, etc.

Reieșind din rezultatele investigațiilor efectuate, după incendiul la rezervorul de păstrare a cerealelor în care erau depozitate granulele de șrot de floarea soarelui, din 16 ianuarie curent, care a avut loc în Portul Internațional Liber Giurgiulești, au fost identificate depășiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot, de 1,2 ori.

Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori, pentru diferite locații. Iar după incendiile din 20 și 22 ianuarie curent, rezultatele obținute de la autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România, urmează să fie analizate, generalizate, validate și transmise Ministerului Mediului și Agenției de Mediu din Republica Moldova, se arată în comunicat.

Sursă: Ministerul Mediului

Menționăm că în luna ianuarie a anului curent, la Portul Internațional Liber Giurgiulești s-au produs deja trei incendii.

Primul incendiu a izbucnit în dimineața zilei de 16 ianuarie. Atunci, din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1 000 de tone de produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei.

Cel de-al doilea incendiu a izbucnit pe 20 ianuarie. Potrivit informațiilor, pompierii au fost alertați că a luat foc un alt rezervor (nr.2) cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui.

Pe 22 ianuarie a izbucnit al treilea incendiu. De această dată, în urma deteriorării controlate de către specialiști a elementului din partea de jos a rezervorului, construcția s-a prăbușit, iar pompierii au reușit să ajungă la timp la focar și să stingă flăcările deschise. 

De asemenea, potrivit IGSU, pe 15 septembrie 2022, pe teritoriul portului Giurgiulești a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1 200 de metri cubi fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte patru hambare alăturate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente