UPDATE: Autoritățile au informat că incendiul de la portul Giurgiulești nu reprezintă un pericol pentru mediu

jay-heike-ciVuEkjOotE-unsplash
Foto:Jay Heike

În această dimineață a avut loc un apel de intervenție pentru pompierii din sudul țării pentru lichidarea unui incendiu produs la un rezervor de păstrare a cerealelor din portul Giurgiulești, se arată într-o postare publicată de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI pe Facebook.

UPDATE: Ministerul Mediului a informat că la fața locului s-au deplasat și angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care au contribuit la acțiunile de răcire a silozurilor. La moment, pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor se menține la un nivel ridicat.

De asemenea, ministerul a menționat că, anterior, în data de 9 ianuarie 2023, reprezentanții Laboratorului de Referință din cadrul Agenției de Mediu s-au deplasat la fața locului și au prelevat mai multe probe de aer în zona incendiului izbucnit în rezervoarele de păstrare a peleților din coji de semințe din floarea soarelui de pe teritoriul Portului Internațional Liber din localitatea Giurgiulești, raionul Cahul. Astfel, evaluarea conformității a demonstrat că valorile obținute a parametrilor investigați în probele de aer atmosferic colectate corespund cerințelor și se află în limitele stabilite.

„Cât privește informația potrivit căreia la fața locului a fost ministra mediului, iar aceasta nu a fost făcută publică este una falsă. Condamnăm categoric zvonurile lansate intenționat de către unele persoane în vederea dezinformării populației”, au menționat reprezentanții ministerului.

Știrea inițială: în dimineața zilei de 16 ianuarie 2023, angajații IGSU din sudul țării au intervenit pentru a lichida un incendiu produs în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea soarelui.

Apelul la serviciul 112 a fost recepționat la ora 7.10. Potrivit primelor informații, din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1 000 de tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. La fața locului au intervenit șase echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați ai IGSU, care acționează pentru localizarea și lichidarea arderii.

Conform unui comunicat transmis de către purtătoarea de cuvânt a IGSU, incendiul a fost localizat de către pompieri la ora 12.00.

Potrivit IGSU, în urma incidentului nu au fost raportate victime, infrastructura adiacentă nu a fost afectată, iar activitatea portului continuă în regim normal. De asemenea, se menționează că până în prezent pompierii întreprind toate acțiunile necesare pentru lichidarea consecințelor acestui incendiu.

Sursă: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Sursă: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Sursă: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

Conform informațiilor transmise de către IGSU, rezervoarele pentru păstrarea șrotului de floarea soarelui aparțin companiei „Danube Oil Company” SRL, societate afiliată Grupului Trans-Oil cu statut de rezident în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG).

IGSU amintește că, pe 15 septembrie 2022, pe teritoriul portului Giurgiulești a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1 200 de metri cubi fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte patru hambare alăturate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente