O parte dintre absolvenții liceelor din Moldova aleg să-și facă studiile peste hotare. Pentru a ajunge la facultatea dorită, aceștia au mai multe provocări, precum depunerea dosarului, găsirea unui loc de trai, acomodarea la o cultură nouă. Deși schimbările pot fi foarte radicale de mediul lor obișnuit de trai, tinerii le văd ca pe o oportunitate. În acest articol vom face cunoștință cu experiența Gabrielei Agachi, care a ales să-și facă studiile universitare la București. Tânăra este acum în anul II la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
Experiența Gabrielei a început cu procedura de depunere a dosarului la universitatea de vis, care a fost una complicată pentru ea, căci s-a întâlnit cu lipsă de informație, iar numărul de locuri era limitat.
„Am depus actele ca român de pretutindeni și procedura era total diferită, puține informații, nu prea înțelegeam ce să completez, unde să merg, ce se cere de la mine. Am avut noroc de o prietenă care deja trecea în anul II și m-a luminat în tot acest proces.”
Pe lângă experiența din București, tânăra a beneficiat și de o bursă de studiu Erasmus+ în cadrul Universității de Amsterdam. Acolo, Gabriela a studiat pe parcursul unui semestru academic.
# Cum decurge acomodarea într-o țara nouă
Gabriela trăiește în România de mai bine de un an. A început facultatea online, însă în scurt timp a plecat să studieze la București în regim fizic. Prima perioadă a trăit la cămin, fapt care i-a facilitat integrarea în viața studențească.
„A fost oarecum dificil să plec de acasă, dar mi-a fost mai ușor, pentru că în cămin eram în mare parte studenți din Republica Moldova, deci toți în aceeași situație.”
Mai mult decât atât, acolo a găsit susținerea necesară pentru a depăși momentele stresante.
În Amsterdam însă, această perioadă a trecut diferit.
„Nu am mai stat la cămin, nu mai erau studenți în aceeași situație ca mine.”
Bariera lingvistică, diferența de cultură, dar și programul diferit de învățământ au creat mai multe dificultăți.
„Programul nu-ți lasă timp să te plângi de milă, sunt examene la fiecare trei săptămâni.”
Însă, în scurt timp, acest oraș i-a devenit apropiat, deoarece și-a găsit cercul de oameni care au ajutat-o să se simtă confortabil. Ne-a mărturisit că s-a îndrăgostit de acel oraș, de oamenii de acolo, de studenții care în proporție de 80 % fie erau și ei în schimb de studiu, fie au venit în Țările de Jos pentru studii.
# Sfat pentru cei ce vor să studieze peste hotare
Pe cei ce doresc să studieze în altă țară după absolvirea liceului, Gabriela îi sfătuiește să nu ezite, fiindcă experiența primită e unică.
„Nu cred că vei regreta. Cum te călește și întărește viața peste hotare nu o face nimeni.”
De asemenea, tânăra menționează că e important să ieșim din zona de confort și să experimentăm, să cunoaștem oameni diferiți, să fim implicați.
„Studenția e cea mai frumoasă perioadă, când ai dreptul să greșești, să vezi, să te întorci.”
Autoare: Nadejda Gliga