Hotărâre istorică! Moldova – una dintre țările care trebuie să recunoască familiile formate din persoane de același sex

lgbt
Foto:Marta Branco

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis pe 17 ianuarie că toate țările care fac parte din Consiliul Europei trebuie să recunoască legal și să protejeze familiile formate din persoane de același sex. Hotărârea istorică vizează inclusiv și Republica Moldova.

Decizia a fost luată în cazul „Fedotova și alții împotriva Rusiei” și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTI și le poziționează ferm sub protecția CEDO, scrie Asociația ACCEPT.

Astfel, începând cu ziua de 17 ianuarie, statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitivă să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate.

„Curtea a susținut în repetate rânduri că, deși interesele individuale trebuie, uneori, să fie subordonate celor ale unui grup, democrația nu înseamnă pur și simplu că opiniile unei majorități trebuie să prevaleze întotdeauna. Trebuie să se ajungă la un echilibru care să asigure un tratament echitabil al persoanelor aparținând minorităților și să se evite orice abuz de poziție dominantă”, se arată în hotărârea CEDO.

Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex – cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse. Toate cele trei dosare au fost respinse și, astfel, solicitanții au reclamat deciziile în fața justiției.

Asociația ACCEPT, împreună cu alte șapte organizații din regiune, s-a implicat în acest proces prin depunerea unui amicus curiae, în favoarea petenților.

În hotărârea pronunțată inițial în 2021, CEDO s-a pronunțat în favoarea cuplurilor de același sex, reiterând că familiile formate din persoane de același sex sunt la fel de capabile să aibă relații de familie stabile ca și cuplurile heterosexuale, în ambele cazuri fiind necesară o formă de recunoaștere și protecție a relației.

Rusia a contestat atunci această decizie, invocând „modul tradițional de înțelegere a căsătoriei în societate”, o societate care nu ar fi încă pregătită pentru acest pas.

Ca răspuns, CEDO a amintit guvernului rus că în cazul minorităților, recunoașterea drepturilor fundamentale nu trebuie să depindă de acceptarea majorității, scrie Asociația ACCEPT.

Hotărârea curții a fost luată în lumina Articolului 8 din Convenția Europeană, care protejează viața de familie. Prima urmare, toate statele semnatare, inclusiv Republica Moldova, trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.


În acest context, amintim despre „povestea nedreaptă a adolescentei trans Felis” din primăvara anului 2022. Aceasta a fost umilită de colegii săi de liceu din cauza faptului că era transgen, iar în consecință s-a sinucis. Astfel, în luna aprilie a anului precedent, mai multe persoane s-au adunat în fața guvernului și au protestat împotriva transfobiei și bullyingului care se întâmplă în școlile din Republica Moldova. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente