Lumea artei e una râvnită de mulți, însă puțini tineri au curajul de a face parte din ea. Ina Dodița este una dintre tinerele care a decis să pășească în această lume și ne vorbește despre cum e să studiezi la Regie în cadrul Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” și cum au loc de fapt pregătirile în culise, dincolo de lumina reflectoarelor.
„Regia nu înseamnă a fi doar actor, ci un om al culturii”
Ina Dodița studiază regia în anul III la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din orașul Soroca. Tânăra își dedică marea parte a timpului studiului și pregătirilor evenimentelor în care este implicată în calitate de actriță, scenaristă sau prezentatoare. Cu o motivație de fier și visuri mari, aceasta își pune la bătaie toată imaginația și puterile pentru a dovedi că este cea mai bună.
„Dacă e să fiu sinceră, când mi-am depus actele la Colegiul de Arte «Nicolae Botgros», nu știam nici în cea mai mică parte în ce constau studiile aici. Însă aveam un vis: de a deveni actriță. Deși la început credeam că studiile îmi vor fi orientate doar către arta actoricească, când ni s-a prezentat orarul și performanțele pe care ar fi bine să le atingem, am înțeles că urmează să devenim adevărați oameni ai culturii naționale”, povestește Ina Dodița.

Studiile tinerilor se axează pe regia activităților publice și scenaristică. La aceste ore, Ina și colegii ei lucrează asupra scenariilor activităților pe care urmează să le pregătească. La arta vorbirii, atenția li se concentrează pe studierea operelor alese pentru examenul de promovare, iar la arta actorului aceștia muncesc asupra abilităților scenice proprii. Studiind această specialitate timp de doi ani și jumătate, Ina se poate mândri cu o mică, dar promițătoare experiență acumulată. Datorită susținerii din partea profesorilor, ea reușește să-și ducă la capăt inițiativele și să se bucure de succesele sale.
„Iarna aceasta, am avut ocazia să fiu prezentă în calitate de scenaristă și prezentatoare la o manifestare artistică publică de o categorie mai mare, și anume la Festivalul Raional al Tradițiilor și Obiceiurilor de Iarnă «V-am ura, v-am tot ura», ediția a XIII-a”, relatează Ina.
„Teatrul nu este doar despre a juca, teatrul este despre a simți”
Am întrebat despre cum arată pregătirile în culise, iar tânăra nu a ezitat să ofere un răspuns cât se poate de sincer: „Dacă este să răspund într-un cuvânt la ce se întâmplă în culise, atunci pot spune «haos»”.
Timpul le este limitat, ceea ce nu permite nimănui ca după cortine să se odihnească. E nevoie de ajutor la schimbarea vestimentației, la refacerea machiajului sau la atenționarea următoarei ieșiri pe scenă. Ina afirmă că toată această atmosferă are ceva deosebit de familiar deja. Ba mai mult, după încheierea unei prestații de succes, culisele sunt locul potrivit pentru zâmbete și aprecieri.

Deși Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” își are sediul în orașul Soroca, aceasta nu este o piedică pentru evidențierea talentelor actoricești. Elevii de la Regie au la dispoziție atât scena instituției, cât și cea a Palatului de Cultură pentru manifestațiile de amploare. Însă, în funcție de activitatea organizată, tinerii pot colabora cu alte instituții precum: biblioteci, grădinițe, școli, dar și casele de cultură din localitățile rurale.
La finele acestui an de studii, tânăra urmează să susțină examenul de bacalaureat, în cazul ei la profil artistic. Probele scrise incluse la obiectele de liceu sunt: limba română, limba străină și cea la solicitare. Ce ține de obiectele de specialitate, aici e de menționat: arta vorbirii și istoria culturii. În total, la regie se studiază patru ani, iar pentru obținerea diplomei de absolvire, studenții au de susținut examenele de stat la toate obiectele din compartimentul regie.
„După finalizarea lor, absolvenții au un șir de posibilități. Aceștia se pot angaja ca directori ai unei case de cultură sau ca regizori în teatre. De asemenea, pot activa ca scenariști, actori, pictori de lumini, regizori de sunet, scenografi. O altă posibilitate ar fi pozițiile de conducători artistici ai colectivelor”, precizează Ina.

Autoare: Valeria Jidraș