Peste 500 de diplome ale tinerilor din regiunea transnistreană au fost apostilate în ultimii cinci ani

bac15
Foto: diez

Din 2018, pe durata a aproximativ cinci ani, autoritățile competente ale Republicii Moldova au apostilat 518 diplome de model neutru ale tinerilor din regiunea transnistreană. Cele mai frecvente destinații unde aceștia își continuă studiile sunt: Uniunea Europeană (68 %), SUA (14 %) și Israel (9 %).

Conform Biroului Politici de Reintegrare, de la punerea în aplicare a deciziei protocolare „Cu privire la aplicarea apostilei pe actele de studii din regiunea transnistreană” din 25 noiembrie 2017, pe durata a aproximativ cinci ani s-a asigurat implementarea mecanismului de apostilare a diplomelor de model neutru agreat, eliberate de către Universitatea „Taras Șevcenco” din or. Tiraspol, cu respectarea rigorilor prescrise de cadrul normativ național.

Astfel, în perioada 2018-2022 au fost apostilate 518 de diplome în format neutru, cu următoarele cele mai solicitate destinații:
#1. Italia (104);
#2. SUA (75);
#3. Bulgaria (56);
#4. Polonia (48);
#5. Israel (47);
#6. Franța (33);
#7. Austria (25);
#8. Marea Britanie (20).

Statele membre din Uniunea Europeană reprezintă principala destinație pentru continuarea studiilor (67,96 %), urmată de SUA (14,48 %), Israel (9,07 %), Marea Britanie (3,86 %) etc.

Sursă: Biroul Politici de Reintegrare

Apostilarea este o formă de legalizare a actelor care este necesară cetățenilor care doresc să le prezinte pe teritoriul unui stat străin. Respectiv, având în vedere că regiunea transnistreană nu este recunoscută ca stat la nivel internațional, locuitorii acestei regiuni trebui să-și legalizeze documentele (în acest caz diplomele) la autoritățile competente ale Republicii Moldova. Ca urmare a acestei proceduri, documentele obțin statut de recunoaștere de către alte state.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente