În anul 2022, în Moldova au fost încheiate 21 235 de contracte de închiriere a bunurilor imobile

apartament
Foto: booking.com

Serviciul Fiscal de Stat informează că, în 12 luni ale anului 2022, încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile constituie 41,9 milioane de lei, în creștere cu 24,5 % față de perioada similară a anului precedent.

De asemenea, urmare a acțiunilor de conformare voluntară și informare, în perioada de referință au fost identificate 6 266 de persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile.

Urmare a acțiunilor de conformare voluntară și informare, în perioada ianuarie-decembrie 2022 au fost identificate 6 266 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile.


Citiți un material realizat de #diez despre cum poliția (nu) soluționează cazurile de escrocherie legate de anunțurile cu chirie.


Totodată, la 537 de persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile au fost calculate suplimentar la buget: plăți de bază în sumă de 475 700 de lei, majorare de întârziere în sumă de 39 900 de lei și aplicată amendă în mărime de 42 900 de lei.

În rezultatul acțiunilor întreprinse în perioada ianuarie-decembrie 2022, au fost înregistrate 21 235 de contracte de dare în locațiune a bunurilor imobile, sau cu 19,5 % mai multe decât în perioada similară a anului 2021.

Ținem să menționăm că persoanele fizice din Moldova care oferă chirie prin intermediul Booking și Airbnb trebuie să achite impozitul pe venit.

În conformitate cu art. 901, alin. (34) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă proprietate imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7 % din valoarea lunară a contractului.

Atenție! Contractul de locațiune trebuie să fie înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat în termen de șapte zile de la data încheierii acestuia. Impozitul se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente