Anual, pe data de 11 ianuarie, este marcată Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale. Aceasta își propune să accentueze necesitatea protecției şi conservarea unor habitate şi specii naturale importante, care se întind pe suprafețe mari și cuprind complexe de ecosisteme terestre sau acvatice. Potrivit Ecopresa, în Republica Moldova sunt înregistrate 63 de rezervații naturale, care se întind pe o suprafață de peste opt mii de hectare.
În acest context, vă prezentăm cinci dintre cele mai cunoscute rezervații naturale din Republica Moldova, istoricul și biodiversitatea acestora, dar și atracțiile turistice pe care le puteți vizita pe teritoriul rezervațiilor.
Rezervația Naturală „Codrii”
Rezervația Naturală „Codrii” ocupă un loc deosebit printre ariile protejate din Republica Moldova, fiind prima rezervație creată prin hotărârea consiliului de miniștri din 27 septembrie 1971. Aceasta a fost concepută cu scopul de a conserva cele mai reprezentative sectoare de păduri tipice zonei Podișului Central al Codrilor. Rezervația a fost instituită grație oamenilor de știință și Mișcării de Ocrotire a Naturii, pe o suprafață de 2 740 de hectare.
Rezervația Naturală „Codrii” vă oferă următoarele locuri de recreere și agrement:
# un traseu ecoturistic, cu o lungime de cinci kilometri;
# foișoare și grătare;
# zonă pentru pescuit;
# locuri de cazare;
# alte servicii.
Tot pe teritoriul rezervației este amplasat și muzeul rezervaţiei naturale „Codrii”. Acolo sunt expuse mostrele a 34 de specii de mamifere, 88 de specii de păsări, nouă specii de reptile, nouă specii de amfibieni și 364 specii de insecte pe care le puteți vedea în fiecare zi de luni până vineri. Prețurile pentru fiecare loc de agrement și recreere pot fi consultate aici. Rezervația este amplasată în raionul Strășeni, raionul Lozova. Mai multe detalii despre zonele de agrement și serviciile oferite de către rezervație puteți vedea aici.
Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”
Rezervaţia „Pădurea Domnească” a fost creată pe 2 iulie 1993 conform hotărârii Guvernului Republicii Moldova, cu scopul păstrării celui mai reprezentativ complex natural silvic de luncă şi de mlaştini situate în sectorul de mijloc a râului Prut. Suprafaţa totală a rezervaţiei este de 5 736 de hectare dintre care 4 952 dintre acestea sunt acoperite cu păduri.
Flora rezervaţiei indică un număr de circa 31 specii de plante rare dintre care: 12 specii de plante incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova și 19 specii de plante cu diferit grad de periclitare incluse în UICN Red List Categories. Fauna rezervaţiei ,,Pădurea Domnească” este alcătuită din 47 specii de mamifere, 15 specii de reptile şi amfibieni şi 159 specii de păsări din care 21 de specii sunt introduse în categoria speciilor rare de animale. O importață majoră în rezervaţie îl au zimbrii. În acest sens, pe 19 august 2005 în rezervaţie au fost aduşi trei zimbri.
În anul 2008, rezervaţia „Pădurea Domnească” în colaborare cu consiliul raional Glodeni au iniţiat traseul turistic intitulat „Pe un picior de plai pe-o gură de rai”, care este vizitat de turişti din difirite ţări ale lumii. Harta integrală a traseului turistic o puteți vedea aici. Rezervația este amplasată în orașul Glodeni, pe strada Saharov, numărul 4.
Rezervația naturală „Prutul de Jos”
A fost creată în anul 1991 la 23 aprilie prin hotărârea Guvernului Republicii Moldova numărul 209 și se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1 755 hectare. Este situată în partea de Sud-Vest a Republicii Moldova, de-a lungul cursului inferior al râului Prut.
,,Prutului de Jos” este reprezentată de peste 220 de specii de păsări. Pe acvatoria lacului, în dependenţă de perioada anului, pot fi observate păsări precum: egrete, pescăruşi, raţe, gâşte, lebede, chire de baltă, precum şi coloniile de sute sau chiar mii de pelicani. Pe teritoriul ariei naturale se întâlnesc șapte specii de reptile.
Una dintre cele mai atractive destinații turistice a rezervației este Lacul Beleu. În perioada inundațiilor vizitatorii pot opta pentru traseul acvatic, iar în restul anului pentru traseul terestru. Vizitatorii pot dispune de binocluri pentru a admira panorama Lacului Beleu de la turnul de observație. În preajma sediului situat pe strada Nuferilor de pe teritoriul ariei protejate sunt acceptați vizitatorii care doresc să doarmă în corturi pe timpul nopții. Acolo se află un izvor de apă potabilă și un foișor unde pot lua masa. Pentru a vedea contactele rezervației, dar și pentru alte detalii adiționale, accesați acest link. Rezervația este amplasată în raionaul Cahul, satul Slobozia Mare, pe strada Unirii.
Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”
Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” a fost creată la 12 martie 1992 în scopul conservarii, regenerării, redresării ecologice și studierii uneia dintre cele mai reprezentative ecosisteme ecologice silvice din zona Codrilor. Suprafața totală a rezervației constituie 5 642 hectare, dintre care pădurile ocupa 4 639 hectare.
Flora include 909 specii, inclusiv 645 de specii de plante vasculare, 151 de specii de ciuperci, 48 de specii de licheni și 65 de specii de mușchi. În rezervație sunt înregistrate 49 de specii de mamifere, circa 142 de specii de pasari, opt reptile, 12 amfibii și 65 specii ale faunei nevertebratelor. De asemenea, fauna rezervației a fost îmbogățită cu cerbul nobil, cerbul-cu-pete si cerbul lopatar.
Traseul turistic începe dintr-un sector cu fagi seculari, unde se face o prezentare generală rezervaţiei. Lungimea traseului este de aproximativ 2,3 kilometri şi poate fi parcurs între o oră și 45 de minute și două ore. Traseul poate fi vizitat zilnic. Prețul acestuia este de 50 de lei pentru maturi și 25 de lei pentru copiii până la vârsta de 16 ani. Pentru alte detalii puteți suna la acest număr de telefon: 076789402. Rezervația este situată în raionul Ungheni, comuna Rădenii Vechi.
Rezervația Naturală „Iagorlâc”
Rezervația a fost înființată în anul 1988, iar în prezent, suprafața acesteia ocupă 8,77 kilometri pătrați și a fost organizată în scopul păstrării și studierii condițiilor ecologice caracteristice bazinelor de apă din apropierea Nistrului. Rezervația științifică este situată în partea centrală-estică a Republicii Moldova, la gura râului Iagorlâc, pe malul stâng al Nistrului, în raionul Dubăsari.
Pe teritoriul ariei protejate pot fi întâlnite 29 de specii de mamifere și 121 de specii de păsări. Printre păsările care pot fi văzute în arealul rezervației sunt uliganul pescar și eretele vânat.
Doritorii care își propun să viziteze această rezervație naturală, vor putea admira râul Iagorlâc, un afluent al fluviului Nistru.