Ce s-ar întâmpla dacă tezele de licență ale studenților noștri ar fi, dacă nu implementate, cel puțin luate în considerare în domenii precum inginerie sau arhitectură? Această întrebare ne-am pus-o și în cazul Tincuței Efros, care a regândit designul interior al Circului de Stat de pe bulevardul Renașterii Naționale din municipiul Chișinău.
„Edificiul ales este un monument istoric cu patru nivele, o construcție din beton armat, marmură, granit, ce dispune de un manej de repetiții, de camere pentru personalul de serviciu, de camere pentru artiști, de încăperi speciale pentru animale, de un punct veterinar. În jurul sălii de reprezentații se află un foaier în semicerc și terasa de vară. Suprafața totală a clădirii este de 11 000 m², dintre care am proiectat 6 500 m²”, explică Tincuța.
*Videoclipul a fost editat pentru a-l completa cu schițele proiectului Tincuței, care nu erau disponibile în momentul primei publicări.
Scopul Tincuței, alegând acest proiect, este de a aduce Circul din Chișinău la un nivel de importanță națională, prin păstrarea și dezvoltarea ideii conceptuale. „Astfel, vom putea obține un ansamblu de beneficii cum ar fi mărirea ratei turismului și a interesului celor de peste hotare de a vizita Chișinăul, mărirea bugetului instituției, restabilirea locurilor de muncă, încântarea publicului, mai ales a copiilor, pentru că circul poate să le asigure doza de zâmbete și de emoții pozitive copiilor.”
Printre ideile propuse de Tincuța se numără:
# adoptarea anumitor elemente din Art Deco în fuziune cu constructivismul, dar păstrarea stilului autentic prin stilizarea formelor deja existente;
# folosirea culorilor deschise pentru mărirea spațiului – cele de accent fiind expuse în piesele de mobilă și pe zonele ce captează atenția, așa cum sunt: restaurantul, zona unde se procură biletele, zona de procurare a înghețatei și a popcornului;
# prezența texturii de lemn natural, dar și de piatră, ce acoperă pardoseala;
# gresie de format mare cu efect de marmură, în care sunt incrustate desene ale animalelor de circ;
# formele curbate ale mobilierului ce susțin tavanul și construcția arhitecturală în întregime, compoziția formând un cerc închis.
Echipa #diez continuă seria de materiale despre tezele de licență inovatoare ale tinerilor care pun în valoare potențialul de transformare a Moldovei în diverse domenii precum farmaceutica, ingineria, artele plastice și robotica. În acest context, îți recomandăm să explorezi lucrările studenților noștri în această rubrică.