Astăzi este a 310-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că bombardarea de joi seară a deteriorat o linie electrică de rezervă care furnizează energie centralei nucleare din Zaporijjea. Potrivit agenției, incidentul a indicat un risc pentru alimentarea cu energie a centralei.
Agenția reamintește că toate cele șase reactoare de la CNE Zapoijjea rămân închise, iar centrala primește energie electrică necesară pentru sistemele de răcire și securitate prin singura linie electrică de 750 de kilovolți rămasă intactă. Au existat patru astfel de linii înainte de război.
🟣 Primarul Kievului, Vitali Klâciko, a declarat, într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, că numărul populației capitalei Ucrainei se întoarce la cel care era înainte de război.
„Numărăm câte telefoane mobile sunt folosite. Înainte de război, aici erau 3,8 milioane de oameni, în martie – mai puțin de un milion, în iulie – două, două milioane și jumătate, acum – 3,6 milioane, 300 000 dintre ei sunt migranți înregistrați din alte regiuni ale țării. Orașul este supraaglomerat”, a spus primarul.
🟣 Marea conferință de presă a lui Putin nu va avea loc „în viitorul previzibil”, din cauza noului val de COVID, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus.
Putin, potrivit lui Peskov, va comunica cu jurnaliștii cu respectarea distanței sociale și a altor măsuri de precauție din cauza mutației coronavirusului și a „valurilor epidemiologice destul de puternice ale diferitelor tulpini de gripă”.
„Desigur, în astfel de condiții, sănătatea președintelui este o chestiune de securitate a statului”, a spus Peskov.
🟣 Un locuitor al orașului Harkiv a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru sprijinirea armatei ruse.
🟣 Procuratura din regiunea Harkiv a raportat pe canalul său de Telegram că bărbatul a sunat să trimită bani către armata rusă.
El a fost condamnat în temeiul articolelor din Codul penal al Ucrainei „Finanțarea acțiunilor care vizează preluarea puterii” și „Justificarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Al doilea este un articol relativ nou, a apărut în Codul penal al Ucrainei după izbucnirea ostilităților în Donbas în 2014.
Condamnatul este cetățean rus care a locuit în Harkiv în ultimii 10 ani. Acesta și-a recunoscut vina.
🟣 Din 24 februarie, peste 12 000 de recruți ucraineni au încercat să părăsească ilegal țara, informează Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei.
Din prima zi a războiului, în țară a fost declarată legea marțială și mobilizarea, ceea ce înseamnă că bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara fără permisiune specială.
Serviciul de frontieră al Ucrainei spune că, de la începutul ostilităților, au fost deschise peste 2 100 de procese penale în acest sens, inclusiv pentru transportul ilegal de persoane peste graniță, falsificarea documentelor și pentru eschivarea de la recrutarea în armată. În urma acestora, 350 de cetățeni ucraineni au fost condamnați.
Totodată, 12 persoane s-au înecat în timp ce treceau râul la granița româno-ucraineană, adaugă autoritățile țării. Polițiștii de frontieră au găsit și cadavrele a trei bărbați care au murit în munți.
🟣 Kievul a anunțat numărul oficial de luptători ai Forțelor Armate ale Ucrainei care sunt capturați și dispăruți.
Potrivit comisarei ucrainene pentru drepturile omului, Olena Verbâțka, la moment, aproximativ 3 400 de soldați ucraineni se află în captivitate în Rusia, iar alții 15 000 de soldați sunt dispăruți.
„Ce s-a întâmplat exact cu ei, nu știm. Poate că au nimerit și ei în numărul prizonierilor de război; s-ar putea să fi fost îndepărtați cu forța din teritoriile ocupate de Rusia sau poate că au fost uciși cu mult timp în urmă. Pentru rudele lor, o astfel de incertitudine este deosebit de insuportabilă”, a subliniat ea.
🟣 Putin a permis furnizorilor ruși de gaz să primească plata datoriilor pentru aprovizionarea cu gaze din partea cumpărătorilor din „țările neprietenoase” în valută străină.
🟣 Roskomnadzor a blocat proiectul „Martori 24/02/2022”, ai cărui autori se oferă să le trimită poveștile cetățenilor Rusiei și Ucrainei despre ceea ce li s-a întâmplat după începerea războiului.
Acest proiect a fost conceput de jurnaliștii de la postul de televiziune Tomsk TV-2. Numele lor nu sunt dezvăluite din motive de securitate, iar creatorul site-ului a fost fost redactor-șef al canalului TV Viktor Mucinik, care a emigrat din Rusia în această vară.
„Acesta este o oportunitate pentru lumea de a auzi vocile vii și poveștile oamenilor ale căror vieți au fost rupte de război. Pentru ucraineni, aceasta este o oportunitate de a împărtăși cum arată atacul rus din Ucraina. Pentru rușii, a căror părere este ignorată de statul lor, aceasta este o șansă de a spune ce cred ei cu adevărat despre acest război”, se arată în descrierea proiectului.
🟣 Kievul a fost atacat în noaptea de 29 spre 30 decembrie cu drone Shahed. Cinci drone kamikaze au fost identificate și distruse de forțele de apărare aeriană, informează Administrația militară Kiev.
🟣 În ultimele 24 de ore, armata rusă a bombardat de 81 de ori teritoriul regiunii Herson, a anunțat șeful administrației militare a regiunii, Iaroslav Ianușevâci.
Potrivit lui, militarii ar fi lovit zonele pașnice din regiune cu artilerie, MLRS și mortiere.
🟣 Două persoane au decedat și altele două au fost rănite în urma bombardamentelor din nordul Ucrainei, informează șefului adjunct al biroului președintelui ucrainean.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!