Circa 80 de întreprinderi mici și mijlocii ucrainene vor fi evacuate în zone mai sigure. Cele mai importante evenimente din a 306-a zi de război

razboi unian
Foto:Foto: UNIAN

Astăzi este a 306-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va ajuta la evacuarea a aproximativ 80 de întreprinderi mici și mijlocii ucrainene din zonele cele mai afectate de invazia rusă în regiunile mai sigure ale Ucrainei.

Potrivit serviciului de presă al băncii, Elveția și Statele Unite au alocat un grant în valoare de 2,4 milioane de euro Fondului BERD de Asistență pentru Afaceri Mici, în acest scop.

🟣 În ultima zi, trupele ruse au bombardat teritoriul regiunii Herson de 33 de ori, inclusiv de șapte ori centrul regional în sine.

Potrivit consiliului local, „așezările pașnice ale regiunii au suferit din cauza focului de artilerie, RSZV, mortiere și tancuri”.

În ciuda faptului că au fost avariate clădirile rezidențiale private și mai multe apartamente, de data aceasta nu au existat victime în rândul populației civile.

🟣 Infrastructura din orașul Bahmut, unde în prezent se află circa 10 000 de civili, a fost distrusă în proporție de 60 %, a declarat Pavlo Kârâlenko, șeful Administrației militare regionale Donețk.

🟣 Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Dmitri Medvedev în funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Industriale Militare, ceea ce îi va permite să conducă ședințele organului din numele lui Putin. Această funcție nu a existat până în acest moment.

🟣 Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele de apărare aeriană au doborât o dronă ucraineană care se apropia de un aerodrom din regiunea Saratov. Trei militari care se aflau pe aerodromul Engels au murit din cauza căderii epavei UAV. Departamentul a declarat că echipamentul aviatic nu a fost deteriorat.

🟣 Monumentele lui Maksim Gorki și Valeri Cikalov au fost demontate la Dnipro.

🟣 Ministrul ucrainean de externe, Dmâtro Kuleba, a declarat într-un interviu acordat Associated Press că Statele Unite au pregătit un plan conform căruia apărarea aeriană Patriot ar urma să fie trimisă la Kiev în mai puțin de șase luni.

Agenția notează că, de obicei, durează aproximativ un an pentru a pregăti specialiștii care urmează să opereze cu acest sistem. Anterior, experții au spus că acest proces va dura câteva luni.

Expedierea sistemului Patriot, unul dintre cele mai avansate și puternice sisteme de apărare aeriană din lume, în Ucraina a fost anunțată oficial în timpul unei vizite recente în Statele Unite ale președintelui Volodâmâr Zelenski.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente