Ieri, 22 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a rostit pentru prima oară cuvântul „război” într-un discurs în care se referea la conflictul din Ucraina.
Putin a declarat că Rusia își dorește „o finalizare a războiului din Ucraina” și că toate conflictele armate se încheie cu negocieri diplomatice.
„Scopul nostru nu e să învârtim roata acestui conflict militar ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război. Încercăm să găsim o soluție și, cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus Putin.
⚡️ Putin called the „special operation” a war for the first time since the invasion began.
— NEXTA (@nexta_tv) December 22, 2022
The Investigative Committee take note. Apparently we have a new candidate for an article about „fakes” about the Russian army. pic.twitter.com/l00iATjD1d
Un deputat municipal din Sankt Petersburg, Nikita Iuferev, a făcut apel la Procuratura Generală și la Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse cu o cerere de inițiere a unui dosar penal împotriva lui Putin în cadrul articolului despre răspândirea „știrilor false” despre armata rusă.
Amintim că, pe 3 martie, Duma de Stat a aprobat un amendament care introduce răspunderea penală și pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru „diseminarea publică a informațiilor în mod deliberat false despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”.
Tot atunci, autoritățile ruse au blocat și închis mai multe site-uri și televiziuni care transmit informația diferit decât vor autoritățile ruse. Acestea insistau ca invazia în Ucraina să fie numită „operațiune militară”.
Serghei Kliukov a fost prima persoană pe numele căreia a fost deschis un astfel de dosar penal la Moscova și a șasea persoană arestată din acest motiv în Federația Rusă.
Tribunalul Meșceansk din Moscova l-a condamnat la opt ani și șase luni de închisoare pe opozantul rus Iliia Iașin, care este inclus în registrul agenților străini. Acesta a fost acuzat că ar fi răspândit „falsuri” despre armata rusă. Pedeapsa constituie cea mai lungă sentință pronunțată în Rusia în cadrul articolului despre „falsurile militare”.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!