Talibanii au interzis femeilor studiile universitare. Porțile instituțiilor de învățământ sunt păzite de gardieni înarmați

058a0000-0aff-0242-4c65-08dae344dc3d_cx0_cy1_cw0_w1023_r1_s
Foto: AFP

Talibanii au interzis studiile din cadrul universităților pentru femeile din Afganistan. Decizia absurdă a stârnit zeci de condamnări internaționale și proteste în rândul tinerilor.

Ministrul învățământului superior a anunțat marți regresia, spunând că va intra în vigoare imediat. Unele femei au organizat miercuri proteste în capitala Kabul, dar acestea au fost înăbușite rapid de oficialii talibani.

CNN a transmis declarațiile mai multor studente din Afganistan care nu mai au acces la studii în urma restricțiilor impuse de talibani. O studentă de 21 de ani a aflat despre decizia autorităților în timpul pregătirii de ultimele două examene finale: „Nu m-am oprit și am continuat să studiez pentru examene. Dimineața am fost la universitate”.

La universitate, studenta a găsit mai mulți gardieni talibani înarmați la porțile campusului ei din Kabul, capitala afgană, respingând fiecare studentă care a încercat să intre.

Sursă: AFP/Getty Images

„A fost o scenă îngrozitoare, a spus ea, majoritatea fetelor, inclusiv eu, plângeau și le cereau să ne lase să intrăm… Dacă îți pierzi toate drepturile și nu poți face nimic în privința asta, cum te-ai simți?”

Deși gruparea insurgentă a susținut în mod repetat că ar proteja drepturile fetelor și femeilor, aceasta a făcut opusul, eliminând libertățile câștigate cu greu pentru care au luptat cetățenii din Afganistan în ultimele două decenii.

Pentru studenta din Kabul, pierderea educației a fost un șoc mai mare decât atacurile cu bombă și violența la care a fost martoră anterior.

„Întotdeauna am crezut că ne putem depăși tristețea și frica prin educație”, a spus ea. „Cu toate acestea, acest timp este diferit. Este pur și simplu inacceptabil și incredibil.”

Vestea a fost întâmpinată cu condamnare pe scară largă, mulți lideri mondiali și personalități afgane proeminente îndemnând talibanii să-și revadă decizia.

Într-o declarație pe Twitter, fostul președinte afgan Ashraf Ghani, care a fugit din Kabul când talibanii au preluat puterea, a numit grupul ca fiind conducători ilegitimi ce țin „ostatică întreaga populație”.

„Actuala problemă a educației și muncii femeilor în țară este foarte gravă, tristă și cel mai evident și crud exemplu de apartheid de gen în secolul 21”, a adăugat Ghani. „Am spus din nou și din nou că, dacă o fată devine alfabetizată, ea schimbă cinci generații viitoare, iar dacă o fată rămâne analfabetă, ea provoacă distrugerea a cinci generații viitoare.”

Alți oficiali și lideri străini au emis declarații similare, inclusiv prim-ministrul britanic Rishi Sunak, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, și ambasadorul SUA în Afganistan, Karen Decker.

„Educația este un drept fundamental al omului. Excluderea femeilor și fetelor din învățământul secundar și terțiar nu numai că le refuză acest drept, ci afectează întreaga societate afgană care este beneficiul contribuțiilor pe care femeile și fetele le au de oferit. Neagă întregului Afganistan un viitor.”

Studentele din Afganistan spun că viitorul lor se află acum în limb, fără a fi clar ce va fi cu educația lor.

„Încă am speranța că lucrurile vor reveni la normal, dar nu știu cât va dura”, a spus o studentă din Kabul. „Acum multe fete, inclusiv eu, se gândesc doar la ce urmează, ce putem face pentru a ieși din această situație.”

„Nu renunț”, a adăugat ea, spunând că ar lua în considerare să meargă „în altă parte” dacă Afganistanul va continua să interzică femeilor dreptul la educație.

O altă tânără de 21 de ani, Maryam, în urmă cu câțiva ani, în timpul studiilor la liceu, a fost în vecinătatea unui atac asupra Universității din Kabul. Ea își amintește că a fost evacuată „în timp ce gloanțe zburau deasupra capetelor noastre”.

Apoi, în septembrie, abia a supraviețuit unui atac sinucigaș la centrul de educație Kaaj din Kabul, care a ucis cel puțin 25 de persoane. Atacul a stârnit indignare publică și groază, zeci de femei ieșind ulterior pe străzile din Kabul în semn de protest. „Când am fugit înapoi în sala de clasă, a fost întâlnită de trupurile împrăștiate ale prietenilor.”

Fiecare moarte i-a cimentat hotărârea de a-și urmări propriile ambiții, în semn de respect pentru „visele tuturor prietenilor care au murit sub ochii mei”, a spus ea.

Deși a fost acceptată într-un program de licență la câteva săptămâni după bombardamentul din septembrie, ea a decis să-și amâne planurile universitare cu un an și să se întoarcă pentru a reconstrui de la zero centrul de educație distrus. Ea a vrut să încurajeze alte fete să-și continue educația. Acum, acele vise au fost pur și simplu spulberate.

„Sunt pierdută. Nu știu ce să fac și ce să spun. Încă de aseară, îmi imaginez fiecare prieten de-al meu care și-a pierdut viața în atacul de la Kaaj. Pentru ce a fost sacrificiul lor?”

„Trebuie să obținem educație; am făcut multe sacrificii pentru asta. Este singura noastră speranță pentru un viitor mai bun.”


Amintim că în 2021 oficialii talibani au declarat că femeile vor putea studia şi lucra în conformitate cu legea sharia și tradițiile culturale locale, dar se vor aplica reguli stricte de îmbrăcăminte. Femeilor li se va cere să poarte hijaburi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente