O medică a oferit sfaturi părinților pentru a trece mai ușor peste actuala viroză la copii. Când ne adresăm la urgență

copil viroza medic
Foto:Kelly Sikkema

În ultima perioadă, în Moldova se atestă o creștere agresivă a virozei care afectează în special copiii. Săptămâna trecută cu această informație a venit ministra sănătății, Ala Nemerenco. Astăzi, 19 decembrie, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, a anunțat că, în perioada 5-11 decembrie, au fost înregistrate 5 221 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii, dintre care 3 248 de cazuri au fost raportate la copii, ceea ce constituie 62 % din numărul total.

În acest context, #diez a discutat cu Natalia Tripaduș, specialistă principală în asistența mamei și copilului din IMSP Centrul de Sănătate Strășeni. Aceasta a vorbit despre simptome și a oferit sfaturi practice părinților pentru a-și putea proteja mai bine copiii.

Metode simple de prevenire a virozei

Cele mai simple metode de prevenire a unei infecții virale la copii, dar și nu numai sunt următoarele:
# evitarea contactului cu grupuri largi de oameni și folosirea măștilor de protecție la necesitate;
# spălare cu apă pe mâini de fiecare dată când intrăm undeva.

Specialista a menționat că acestea sunt lucrurile de bază care ne ajută să prevenim viroza, iar în cazul în care la copii au apărut primele semne precum febră mare, dureri de cap, dureri musculare și dificultăți de respirație (copii respiră frecvent cu un sunet precum șuieratul), părinții trebuie neapărat să se adreseze la un medic specialist pentru consultare. Ne referim la medicul de familie sau la pediatru.

Semne care indică necesitata unei intervenții urgente a medicului

Există și simptome care indică asupra faptului că e necesară o intervenție urgentă din partea unui medic specialist, așa precum:
# febră înaltă (38,5-39 °C) care greu cedează la antipiretice (ibuprofen sau paracetamol);
# stare de conștiință afectată (convulsii, somnolență);
# frecvență respiratorie crescută, în dependență de vârstă:
— până la două luni – mai mult de 60 de respirații pe minut;
— de la două luni până la jumătate de an – 50 de respirații pe minut;
— și de la un an în sus – 40 de respirații pe minut;
# vomă după fiecare alimentație;
# convulsii.

Acestea sunt simptomele care indică faptul că părintele trebuie neapărat să apeleze la serviciul de urgență 112.

Când și cum putem îngriji copilul în condiții casnice?

Specialista a menționat că, în primele trei zile de la depistarea unor simptome simple ale virozei, părintele poate îngriji copilul* în condiții casnice, așa precum consumarea unui aport mare de lichide (suc, ceai și apă), spălături nazale, iar la necesitate, utilizarea antipireticelor (ibuprofenul sau paracetamolul) pentru a scădea febra ridicată.

* La orice semn de viroză, sugarii trebuie să fie prezentați medicului specialist. Doar copiii de grădiniță sau preșcolarii pot fi tratați acasă.

De asemenea, este interzisă administrarea siropurilor de tuse la copiii mici fără consultanța medicului, deoarece acestea pot înrăutăți starea de sănătate a copiilor.

„Mulți părinți, la primele semne de tuse, le dau copiilor siropuri de sine stătător, fără indicația medicului, și atunci afectează înspre mai rău situația copiilor, în special a celor cu vârsta de până la doi ani”, a menționat specialista.

Când părintele vede că starea copilului este afectată și prezintă simptome de viroză, atunci categoric nu se recomandă prezența copilului la grădiniță sau în orice altă colectivitate. În special, acest lucru trebuie de evitat în primele trei zile, când posibilitatea de infectare și a altor copii este una ridicată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente