Iulian Fosa are 18 ani și este student în ultimul an la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale. Este pasionat de tot ce înseamnă tehnologii informaționale. Pe lângă aceasta însă, iubește să călătorească, să descopere culturi noi și oameni diverși. Așa a ajuns să participe în schimburi internaționale de tineret, iar ultimul a avut în luna octombrie 2022. Experiența a fost una pe măsură, întrucât Iulian a descoperit o nouă pasiune – olăritul. Entuziasmat, tânărul a decis să împartă experiența sa și cu cititorii #diez.
Iulian a descoperit schimburile de tineret în anul curent. Astfel, după prima sa experiență cu Erasmus+, organizată în septembrie în Georgia, tânărul a devenit foarte interesat de astfel de experiențe și a început să petreacă timpul său liber căutând alte proiecte asemănătoare.
„Așa am ajuns să urmăresc diferite grupuri pe Facebook, pagini de Instagram și aplicații mobile – de exemplu, Apply and Go – cu oportunități Erasmus+”, ne povestește Iulian.
Căutând proiecte interesante, Iulian a găsit o nouă oportunitate. Așa a ajuns să fie parte a unui schimb de tineret de 10 zile organizat în Spania. Tânărul ne-a povestit că procesul de selectare în astfel de proiecte este unul foarte simplu.
„Presupune completarea unui formular cu date personale, o scurtă descriere despre participant și motivația de a participa la proiect. După ce participarea este confirmată, putem purcede la planificarea călătoriei noastre și la procurarea biletelor”, mai adaugă Iulian.
E de menționat că toate cheltuielile (bilete, cazare, mâncare) sunt rambursate de către organizatori.
În total, la acest schimb de tineret au participat 29 de tineri din cinci țări diferite: România, Spania, Italia, Bulgaria, Cipru. În cadrul proiectului, tinerii au descoperit arta argilei și a olăritului.
„Pentru prima dată în viață am modelat obiecte din argilă. Am învățat de la persoane cu experiență principiile de bază și tehnicile de modelare a argilei și nu în ultimul rând efectul psihologic al acesteia. Pe lângă olăritul propriu-zis, au fost organizate activități terapeutice legate de olărit, scrierea efectivă, conectarea cu eul interior și cu mediul înconjurător. De-a lungul activităților, participanții au reușit să confecționeze primul instrument muzical inventat pe lume, pe care noi îl numeam «punkui», dar și un «monument» – un obiect din argilă care să ne reprezintă caracterul nostru”, ne-a povestit Iulian.
Iulian a decis să împartă cu noi cunoștințele acumulate în proiect despre argilă și olărit.
„Argila. La prima vedere, aceasta pare o substanță cenușie care doar există, care nu are nicio tangență cu viața unui om. De fapt, puțini realizează câte beneficii poate aduce ea sănătății noastre mintale și sufletești. Iată unele dintre avantajele olăritului în rol de hobby:
# creație – modelarea argilei este un proces foarte fin și complex, care implică multă concentrație, dar și dedicație din punct de vedere temporal. Formele pe care noi le impunem argilei prin acest proces variază de la om la om, ca și oricare alt tip de creație. Cu ajutorul argilei putem confecționa o mulțime de obiecte decorative, dar și de uz casnic, începând cu o simplă amuletă și terminând cu farfurii și vaze pentru flori, iar aici imaginația nu are sfârșit;
# antistres – pe lângă faptul că olăritul este un lucru creativ, el poate deveni și unul terapeutic. Trăirile noastre sufletești rămân să fie întruchipate în interiorul obiectului argilos. Fie ele pozitive sau negative, argila le transformă în ceva palpabil, în ceva care emană energie. Mulți psihologi recomandă practicarea olăritului ca proces de diminuare a stresului și a anxietății. Scufundarea mâinilor în acest material fermecat ne face să uităm de toate problemele și grijile pe care le avem în fiecare zi, ne face să evadăm într-o altă lume unde ne aflăm doar noi și interiorul nostru.”
Participând prin intermediul Erasmum+ la proiectul Monument to My Moment organizat de Tantaterra, Iulian spune că pentru prima dată în viața sa a înțeles ce înseamnă conexiunea cu natura și cu sine prin intermediul argilei. Tot acolo, a reușit să-și dezvolte spiritul creativ și abilitățile de a-și exprima gândurile prin creație și, nu în ultimul rând, acolo a reușit să-și facă prieteni.
Pe final, Iulian le recomandă cu încredere tuturor tinerilor să participe la schimburi de tineret organizate de Erasmus+. „Nu veți regreta niciodată faptul că ați cunoscut oameni creativi, că ați învățat lucruri noi și că ați descoperit o țară nouă.”
Dacă sunteți curioși să descoperiți și să participați și voi la astfel de proiecte, puteți accesa această pagină.