(foto) Opt motive pentru care e bine să participi măcar o dată în viață într-un schimb internațional

hhgfdfv

Suntem curioși să descoperim locuri, oameni și lucruri. Avem energie. Minunat. Toate aceste detalii reprezintă, de fapt, un potențial enorm de care se pot bucura tinerii. Nu știu dacă ai realizat sau încă nu, dar această perioadă din viața ta vine cu foarte multe oportunități. Una dintre acestea sunt schimburile internaționale la care poți participa.

Dacă ai reușit să ai o asemenea experiență, ne bucurăm pentru tine. Dacă nu ai reușit sau stai la dubii, atunci te încurajăm să o faci. Tinerii din echipa #diez se implică în astfel de activități, iar cea mai recentă deplasare a fost în Elveția, în cadrul schimbului de experiență „We make democracy”. Ce am reușit să facem acolo, v-am povestit într-un alt articol, aici vrem să-ți oferim opt motive care te vor încuraja să fii parte a unei astfel de experiențe.

#1. Vei întâlni oameni interesanți

De cele mai multe ori, fiecare experiență pe care o trăiești este asociată cu oamenii care te înconjoară. Schimburile internaționale îți aduc o mulțime de oameni noi în viața ta. Acest lucru nu înseamnă neapărat că toate aceste persoane vor rămâne și în continuare în viața ta sau că ele îți vor deveni prieteni. Totuși, cu siguranță vei reuși să cunoști oameni care te vor inspira, cu care te vei identifica și cu care vei ține legătura încă mult, mult timp.

Schimburile internaționale, de obicei, au un subiect comun, care trezește interes participanților. Așadar, oamenii pe care o să-i cunoști vor avea, cel puțin, o temă comună de discuție cu tine.

Așa că, fie că ești o persoană deschisă, fie una introvertită, un schimb internațional îți oferă șansa să cunoști oameni interesanți.

71145231_2852728104738502_2701929394376540160_o

#2. Vei ieși din „cutiuța cu pereți călduți”, numită și zonă de confort

Zona noastră dragă de confort este o problemă comună pentru mulți tineri. Deși suntem talentați, capabili și interesați, de multe ori ezităm să ne aventurăm în ceva doar din simplul motiv că nu vrem să ieșim din „cutiuța” noastră. Tot de aici pornesc o mulțime de frici care sună cam în felul următor: nu o să reușesc, nu e pentru mine, nu o să mă integrez, nu sunt sociabil, nu am cunoștințe suficiente etc.

Odată ce accepți să fii parte a unui schimb internațional, zona ta de confort se va desfigura. Aici vei interacționa cu oameni noi (despre care am discutat la primul punct), aici vei fi parte a mai multor activități care te vor face să vorbești, să te miști, să-ți exprimi ideile și să vii cu propuneri. După ce spargi gheața, lucrurile vor deveni mult mai ușoare, iar acest lucru te va ajuta să te implici, ulterior, în mai multe proiecte, atât în comunitatea ta, cât și peste hotarele țării.

IMG_20190917_121636

#3. Fă locușor în creierul tău pentru cunoștințe, experiențe și practici noi

Ce înseamnă, de fapt, un schimb schimb internațional? Înseamnă schimb de idei, cunoștințe, experiențe și practici. Este o oportunitate perfectă de a învăța lucruri noi, atât de la traineri și organizatori, cât și de la alți participanți. Acest schimb te poate ajuta să înțelegi de ce în societatea ta anumite lucruri funcționează mai prost și cum ai putea să le îmbunătățești.

Bonus: pe lângă faptul că vei înțelege mai multe probleme, vei avea și exemple de practici care te vor ajuta să contribui la dezvoltarea anumitor lucruri la tine acasă.

IMG_20190919_123743

#4. Vei călători virtual în zeci de țări

Un schimb internațional presupune o interacțiune dintre persoane originare din diferite țări. Astfel, obții șansa să călătorești virtual și să cunoști mai multe culturi. De obicei, în cadrul acestor schimburi se organizează seri internaționale care presupun ca fiecare participant să-și prezinte baștina: începând de la curiozități, până la bucate tradiționale. Pe lângă aceste seri, vei avea câteva zile în care vei interacționa direct cu persoane din diferite țări, iar modul nostru de a ne comporta are și o bază culturală care diferă de la regiune, la regiune. Așa că, într-un final, vei cunoaște foarte multe culturi, datorită colegilor din cadrul schimbului internațional.

70627782_745576662564606_3685551251044433920_o

#5. Vei obține contacte și oportunități noi

Atunci când te întorci acasă de la un schimb internațional, nu rămâi doar cu amintiri frumoase. Un lucru important pe care îl obții sunt contactele. Aceste cunoștințe noi, ulterior, te pot ajuta să te implici în alte proiecte sau chiar să le organizați împreună.

Bonus: E minunat să călătorești într-o țară străină unde știi că ai deja prieteni. Așa că dacă îți plac voiajurile, contactele participanților chiar te vor ajuta.

70556938_745576679231271_7465534822744588288_n

#6. Vei avea posibilitatea să-ți îmbunătățești abilitățile lingvistice

Dacă limba de lucru a programului este engleza (de cele mai multe ori), franceza, germana sau orice altă limbă, atunci să știi că ai oportunitatea perfectă de a antrena competențele lingvistice. Pe parcursul zilelor de schimb internațional, vei vorbi într-o limbă accesibilă tuturor participanților, așa că vei avea timp suficient să antrenezi o limbă străină, în special nivelul oral.

IMG_20190919_133656

#7. Fiecare om și experiență va contribui la dezvoltarea personalității tale

Experiențele pe care le acumulezi în cadrul schimbului internațional contribuie la dezvoltarea propriei personalități. Vei învăța cum să interacționezi cu oameni diferiți, în diferite situații. Vei învăța cum e să lucrezi într-o echipă internațională. Vei înțelege la propriu cât de important este să fii tolerant. Vei înțelege de ce este important consensul. Vei deveni mai încrezător în propriile forțe, iar data viitoare când vei găsi o oportunitate, nu vei sta mult pe gânduri și vei completa formularul.

IMG_20190917_172119

#8. Vei călători (mai mult sau mai puțin gratuit)

Cred că acesta este unul dintre principalele motive, chiar dacă l-am lăsat pentru sfârșit. Pe lângă toate cele enunțate mai sus, schimburile internaționale îți oferă posibilitatea să călătorești, să descoperi locuri frumoase, iar pentru asta nu ai nevoie de un buget mare (cazarea, alimentarea și prețul biletelor, în multe schimburi internaționale, sunt acoperite de către organizatori).

foto cal

Dacă aceste motive te-au făcut să vrei să participi la un schimb de experiență, atunci accesează categoria oportunități de pe #diez. Acolo vei găsi cu siguranță proiecte la care poți să te înregistrezi.

Dacă ai participat și tu la schimburi internaționale, iar în acest material nu ai găsit motivele care te-au inspirat pe tine sau ai o sugestie, nu ezita să ne scrii în comentarii!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente