Începând cu 1 ianuarie 2023, Codul contravențional va fi completat cu noțiunile de hărțuire și victimizare. Sancționarea prevăzută de lege va fi amendă, muncă neremunerată în folosul comunității și interzicerea de a deține anumite funcții pe o perioadă de până la un an. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către deputați în a doua lectură.
Scopul acestei inițiative legislative este de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării. Au fost extinse criteriile de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional.
Totodată, Codul contravențional va fi completat cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil, sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane. Hărțuirea de conotație sexuală rămâne a fi sancționată de Codul penal.
Hărțuirea
Hărțuirea, adică manifestarea unui comportament fizic, verbal sau nonverbal care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane pe baza criteriilor de rasă, culoare, naționalitate, origine națională și etnică, origine și statut social, limbă, religie sau convingeri, sex, identitate de gen, vârstă, dizabilitate, statut HIV, stare de sănătate, opinii, apartenență politică, avere, naștere, orientare sexuală, statut matrimonial sau orice alt criteriu se sancționează cu amendă de la 78 (3 900 de lei) la 90 (4 500 de lei) de unități convenționale aplicată persoanei fizice, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore, cu amendă de la 150 (7 500 de lei) la 240 (12 000 de lei) de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.
Victimizarea
Orice acțiune sau inacțiune soldată cu consecințe negative pentru persoana care a depus plângere sau a înaintat acțiune în instanța de judecată în scopul asigurării principiilor egalității și nediscriminării sau în scopul furnizării unor informații, inclusiv a unor mărturii care se referă la plângerea sau acțiunea înaintată de către o altă persoană se sancționează cu amendă de la 60 (3 000 de lei) la 84 (4 200 de lei) de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 (6 000 de lei) la 210 (10 500 de lei) unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.
De asemenea, conform proiectului de lege se interzice orice deosebire, excludere, restricție sau preferință pe baza criteriilor protejate, care au drept scop sau efect limitarea sau subminarea egalității la afilierea sau accederea într-o organizație a salariaților sau patronatului, sau orice organizație ai cărei membri exercită o anumită profesie, inclusiv la avantajele obținute de această organizație, precum și la accederea sau exercitarea unei profesii.
Prezenta lege se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.