Poliția de Frontieră a anunțat că, în urmă cu puțin timp, în apropierea orașului Briceni, într-o livadă, a fost descoperită o rachetă.
UPDATE: Ministerul Afacerilor Interne informează că, la moment, că nu există niciun risc pentru cetățeni, întrucât perimetrul în care s-a produs incidentul este asigurat de patrule ale Poliției de Frontieră.
La moment, IGSU desfășoară măsuri de evaluare a prejudiciului și discută cu APL-urile și locuitorii în legătură cu incidentul produs.
Echipa Bombteh este deja implicată în procesul de intervenție și primește suportul IGSU în realizarea activităților specifice întreprinse, pentru următoarele 24 de ore.
Specialiștii în expertiză tehnico-explozivă vor stabili dacă obiectul descoperit de Poliția de Frontieră este parte componentă a unei rachete, are elemente explozibile în componență sau sunt doar părți dintr-o rachetă.
În conformitate cu planul de contingență al MAI, Poliția de Frontieră și-a intensificat patrularea și a ridicat gradul de alertă în zona sectoarelor Briceni și Ocnița.
Autoritățile au menționat că zgomotele cauzate de explozie au fost auzite în jurul orei 15.15, în apropierea orașului Briceni. Pe de altă parte, martorii oculari spun că ar fi auzit explozia în jurul orei 14.45, menționând că ar fi auzit două explozii.
În ciuda faptului că în spațiul public circulă informații despre două rachete care ar fi căzut în regiune, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a confirmat pentru redacția #diez că este vorba despre o singură rachetă.
Știrea inițială: obiectul exploziv a fost descoperit de o patrulă a poliției de frontieră care, din cauza bombardamentelor rusești de astăzi, și-a intensificat gradul de atenție, transmite MAI.
În conformitate cu planurile de acțiune ale MAI, poliția de frontieră a intensificat patrulele și a ridicat gradul de atenție în zona comisariatelor Briceni și Ocnița.
În acest moment, zona în care a fost descoperită racheta a fost izolată de patrule ale poliției și ale poliției de frontieră. La fața locului sunt așteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Amintim că, în dimineață zilei de 31 octombrie, o rachetă rusească doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina.
Astăzi, 5 decembrie, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost emisă alertă de atac aerian, din cauza pericolului atacurilor rusești.
Operatorul rețelelor de transport și de sistem al Republicii Moldova, Moldelectrica, a anunțat despre perturbații în sistemul electroenergetic. Potrivit companiei, sunt posibile deconectări ale energiei electrice în țară.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!