Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat în a treia și ultima lectură o lege care interzice „propaganda” LGBT, pedofilia și schimbarea de gen în publicitate, cărți, filme și mass-media. Proiectul de lege a fost criticat dur de industria cărții din Rusia, care va fi puternic lovită de noile restricții. Potrivit legii, orice produse informative care conțin „propaganda” subiectelor LGBT vor fi interzise spre vânzare în Rusia.
Proiectul de lege privind „propaganda LGBT” a fost înaintat Dumei de Stat cu scopul de a înăspri măsurile prohibitive. Dacă din 2013 Rusia avea o lege care interzice „propaganda LGBT” doar în rândul minorilor, noua lege a fost concepută pentru a limita diseminarea informațiilor despre cultura LGBT la toate vârstele.
Principalele interdicții vor afecta industria cărții și a filmului, mass-media și site-urile de internet. Dacă în prima lectură în Duma de Stat a fost discutată o simplă interdicție a „propagandei LGBT”, atunci în a doua lectură, textul proiectului de lege a inclus o interdicție privind vânzarea în Rusia a mărfurilor (atât rusești, cât și importate) care conțin „informații interzise”, scrie BBC.
Responsabilitatea pentru „răspândirea propagandei” rămâne administrativă: amenzi de până la 200 000 de ruble pentru persoane fizice și până la cinci milioane pentru persoane juridice. Sancțiunile pentru „propaganda pedofiliei” vor fi mai mari: până la 400 000 de ruble și, respectiv, 10 milioane de ruble pentru persoane fizice și, respectiv, juridice.
Totodată, Duma de Stat a respins un amendament care ar introduce răspunderea penală pentru încălcările repetate ale legii privind „propaganda LGBT”. Au fost de asemenea respinse amendamentele de interzicere a jocurilor pe calculator care conțin „propaganda LGBT”. Un alt amendament respins propunea să nu se extindă noile interdicții la „obiectele de cultură general acceptate”: literatură, artă, mitologie.
Fără definiție și criterii
Ca și în legea din 2013, în noua inițiativă legislativă nu există o definiție și criterii clare pentru „propaganda LGBT”. Unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul Alexandr Hinștein, a declarat în repetate rânduri că urmărește să impună o interdicție nu „LGBT ca fenomen”, ci „promovare pozitivă a faptului că LGBT este normal”.
Dar cum este posibil a determina care informații sunt pozitive și care nu? Duma de Stat nu a găsit un răspuns. Această întrebare a afectat în mod special editorii de cărți din Rusia, care nu știu ce să facă cu edițiile actuale și viitoare de cărți. Mai mult, Hinștein însuși a declarat că multe restricții au fost introduse special pentru a „dezvălui” „propaganda LGBT” pe piața cărții. Șefii celor mai mari edituri ruse au declarat că principala problemă a noii legi este „formularea prea generală”. Din această cauză, editorii se tem că orice literatură care menționează subiecte LGBT poate fi interzisă: de la literatura științifică la literatura universală.
„Noua lege este o amenințare directă și evidentă de a opri practic producția. Ce vor face librăriile? Nu poți distribui mărfuri cu propagandă. Dar vânzătorul nu știe dacă cartea conține propagandă sau nu o conține. Problema care decurge de aici este cine și cum va evalua lucrările pentru propagandă. Va exista o extindere a evaluărilor subiective”, a sugerat Vladimir Haritonov, expert pe piața cărților, într-o conversație cu BBC.
O lege a minorității menită să lupte cu minoritatea
Începând audierile, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a spus că potrivit Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia, în ultimii 10 ani, de două ori mai mulți cetățeni din Rusia cred că s-au confruntat cu promovarea relațiilor sexuale netradiționale atât în publicațiile mass-media, cât și în societate. La fel, el a repetat de mai multe ori că înăsprirea legii privind propaganda LGBT a fost cauzată tocmai de cererea publică și de preocuparea pentru interesele cetățenilor.
Totuși, Volodin nu a oferit date exacte din sondaj, pe care le-a folosit pentru a justifica importanța noii legislații homofobe. Astfel, potrivit unui spndaj al CCOPR realizat în august, din 2012 numărul persoanelor care spun că s-au confruntat cu propagandă LGBT s-a dublat de fapt: de la 6 % la 13 %. În același timp, majoritatea absolută, 86 % dintre respondenți, au spus că nu s-au confruntat cu o astfel de propagandă. Volodin și restul vorbitorilor nu au menționat niciodată această cifră.
„Lupta împotriva «relațiilor netradiționale» – cel mai important subiect pentru Rusia”
În cadrul examinării în prima și a doua lectură, autorul proiectului de lege, deputatul Alexander Hinștein, a spus că lupta împotriva „relațiilor netradiționale” este cel mai important subiect pentru Rusia, care nu a trecut în plan secund, ci chiar s-a intensificat odată cu începerea războiului în Ucraina.
„O operațiune militară specială are loc nu numai pe câmpurile de luptă, ci și în mintea oamenilor. Astăzi, de fapt, ne luptăm și pentru ca Rusia să nu aibă părinții numărul unu, doi și trei în locul mamei și tatălui. Rusia este un avanpost pentru protejarea și conservarea valorilor tradiționale. O adevărată revoluție LGBT are loc în Occident”, a spus Hinștein, făcând ecou discursului lui Putin din 30 septembrie în care a explicat anexarea a patru regiuni ale Ucrainei.
Interzicerea extinsă a „propagandei LGBT” este văzută în Dumă ca un instrument de confruntare cu Occidentul. Deputații au declarat că, pentru a duce cu succes un război în Ucraina, este necesar să se protejeze granițele morale ale Rusie. Șeful Consiliului Prezidențial pentru Drepturile Omului, Valeriu Fadeev, a spus că „propaganda homosexuală” este contrară Constituției Rusiei, și în special articolului privind interzicerea înființării unui stat și a ideologiei obligatorii.
„Ceea ce avem de-a face este o ideologie: LGBT, gen, feminism radical, ecologistism radical. Acesta este un pachet de idei care s-a format recent. Și acesta este un instrument de deschidere a altor țări, pentru că se argumentează că acesta este doar ideologie corectă”, a spus Fadeev. Conform logicii sale, această «ideologie» a devenit o armă a Statelor Unite împotriva altor țări și se impune din exterior, iar impunerea ideologiei este interzisă de Constituția Rusiei”.
Proiectul de lege este echivalent cu o victorie militară majoră, a spus cunoscutul preot și blogger rus, Andrei Tcaciov: „Când se va termina acest război, războiul spiritual nu se va opri. Dumnezeu dă victoria, dar nu oricui, ci celor care sunt demni din punct de vedere moral să accepte această victorie. Dacă ne pierdem copiii, soldații ruși nu vor avea pentru ce să lupte”.
Guliia Sultanova, organizatoarea festivalului de film Side by Side LGBT, susține că noua lege nu va funcționa cu adevărat: „Nu știm cât de des se va aplica această lege și în relație cu cine. Dar este clar că oamenii se vor deschide mai puțin, vor experimenta frica, nu doar teama că nu vor fi acceptați într-o anumită comunitate, dar se vor teme și de amenzi administrative. Familiile LGBT sunt sub dublu atac. Totuși oamenii LGBT vor trăi în continuare, vor iubi, vor avea în continuare copii. Nicio lege nu poate schimba asta. Și de îndată ce regimul din Rusia va cădea, toate aceste legi idioate vor fi abrogate”.
Susținători ai ideologiilor homofobe ruse în Republica Moldova?
În anul 2021, și deputații PSRM din Parlamentul Republicii Moldova veneau cu un proiect de lege asemănător, în care propuneau modificarea Constituției, mai exact a art. 48 din Legea Supremă a țării.
„În prezent, noțiunea de homosexualitate” și toate aceste perversiuni sexuale, ca să utilizez termenul științific, nu sunt interzise prin legislație. Noi propunem interzicerea, introducerea pedepsei penale, inclusiv pentru presa care promovează asta. Nu este normal în societatea noastră”, a menționat Vasile Bolea, deputat PSRM, în cadrul unei conferințe de presă.
La fel, pe 10 noiembrie 2022, Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor au întregistrat un alt proiect de lege care prevede interzicerea „propagandei LGTB” în instituțiile de învățământ.
„Vedem cum în Europa și America copiilor adolescenți li s-a dat dreptul de a alege identitatea de gen și de a efectua operații de schimbare de sex. Și mai grav este că ei pot face acest lucru fără permisiunea părinților, sau părinții sunt trimiși în judecată dacă îi împiedică în intenția lor. Sarcina noastră este să stopăm această propagandă și să întreprindem totul ca astfel de schimbări să nu se producă în țara noastră”, a spus Alexandr Nesterovschi, deputat BCS.
Proiectul de lege a fost propus la puțin timp după lansarea campaniei #CopiiiLGBTînȘcoalaTa, campanie criticată de PSRM și Mitropolia Moldovei.
Autor: Maxim Pistrui