Bărbatul care ar fi efectuat ieri două apeluri la 112, comunicând că Judecătoria Chișinău, sediile Centru și Buiucani sunt minate a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru comunicarea mincinoasă cu bună-ştiinţă despre actul de terorism.
Individul are pe rol un proces, iar pentru a tergiversa termenul de examinare cu scopul expirării termenului de prescripție, a sunat la 112 cu informația falsă de minare.
În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul bărbatului, cât și în automobilul acestuia, polițiștii au depistat și ridicat patru telefoane mobile, opt cartele SIM, un notebook și un difuzor audio, pe care acesta le folosea la comiterea infracțiunilor.
Bărbatul mai este suspectat în alte cazuri similare, pe care la moment se acumulează material probatoriu.
Acțiunile procesual penale sunt organizate de polițiști și procurorii Procuraturii mun.Chișinău, Oficiul Buiucani.
Amintim că ieri, 21 noiembrie, poliția a informat despre faptul că Judecătoriile cu sediul Centru și Buiucani, dar și Curtea de Apel Chișinău, ar fi minate.
Recent, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pe marginea acestui subiect. Potrivit șefei statului, alertele false se fac pentru a crea anxietate în societate, dar și pentru tergiversarea dosarelor penale. În urma ședinței CSM, s-a decis că va fi creat un mecanism cu trei nivele de alertă care va permite intervenirea în situațiile necesare. Totodată, s-a mai decis că vor fi înăsprite pedepsele pentru autorii alarmelor false cu bombă.
Amintim că, conform datelor oficiale, în perioada iulie-august curent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 124 de alerte cu bombă, cu 100 mai mult, decât au fost semnalate în perioada ianuarie-iunie curent. Pentru documentarea alertelor cu bombă false, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, au fost cheltuiți 2 262 400 de lei.
Alertele false sunt anunțate periodic în diferite instituții ale statului sau private. Totul a început pe 5 iulie, când peste 50 de alerte cu bombă au fost anunțate pe întreg teritoriul republicii: la parlament, la guvern, la instituții judecătorești, în centre comerciale, în spitale, la Aeroportul Internațional Chișinău etc. Despre acestea autoritățile au fost informate prin intermediul poștei electronice.
Potrivit autorităților, pe caz sunt bănuite mai multe persoane atât din țară, cât și de peste hotare, iar aceste acțiuni sunt făcute cu scopul de a destabiliza și de a crea neliniște în societate.