Racheta care a căzut în localitatea Naslavcea pe 31 octombrie este de origine rusească și ar fi fost lansată de pe o navă maritimă. Aceste declarații au fost făcute de Lilian Carp, președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, după ce au fost audiați reprezentanții Ministerului Apărării.
„Noi am solicitat astăzi să vedem care au fost acțiunile întreprinse de Ministerul Apărării. Din informația care a fost prezentată, în urma aterizării explozibilului pe acea insulă care aparține Republicii Moldova, a fost un crater cu o rază de aproximativ opt metri, o adâncime de aproximativ doi metri. Alte materiale explozive nu au fost găsite”, a precizat președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, într-o declarație obținută de NewsMaker.
Lilian Carp a spus că nu s-a putut depista care a fost cauza prăbușirii: „Sunt două variante. Prima că ar fi fost dată jos de sistemul antiaerian ucrainean, dar este mai puțin probabil ca să poți demonstra acest lucru. Se ia și în calcul că această rachetă ar fi putut cădea fără a ajunge să-și atingă ținta care și-a propus-o”.
Tot el a menționat, în baza a ceea ce a spus Ministerul Apărării, că racheta căzută pe teritoriul nostru ar fi o rachetă de tip „Calibru” care ar putea fi lansată de pe o navă maritimă. Iar racheta este de producție rusească.
Mai mult ca atât, conform NewsMaker, Carp a precizat că Rusia a folosit intenționat spațiul aerian al țării noastre pe 10 octombrie, atunci când trei rachete care au survolat spațiul aerian al Moldovei.
Menționăm că, pe 10 octombrie, trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse au tranzitat spațiul aerian al Moldovei. Tranzitarea spațiului nostru a avut loc în contextul atacurilor aeriene rusești asupra mai multor orașe din Ucraina.
Amintim că, în dimineața zilei de 31 octombrie, o rachetă rusească doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina.
Ministerul Apărării a anunțat că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al Republicii Moldova: „Fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”.
În data de 1 noiembrie, geniștii Armatei Naționale anunță că nu au descoperit substanțe sau obiecte explozive care ar prezenta pericol pentru siguranța populației din satul Naslavcea.
De asemenea, pe 3 noiembrie, Maia Sandu a vizitat localitatea Naslavcea, după ce o rachetă rusească doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a Republicii Moldova.