Viceprim-ministrul, Andrei Spînu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că în jur de 100 de centrale termice pe biomasă din țară, care din diverse motive nu au fost exploatate până acum, sunt testate în prezent, iar operatorii sunt instruiți pentru a le gestiona corect.
„Cum întregul sector a fost consolidat cu sprijinul Uniunii Europene (UE), pentru activitățile curente avem din nou sprijinul UE prin proiectul «Abordarea impactului crizei energetice», implementat de UNDP Moldova”, menționează oficialul.
Astfel, viceprim-ministrul a îndemnat autoritățile publice locale care au în gestiunea lor centrale termice pe biomasă să le utilizeze pe deplin în sezonul rece al anului, „pentru că avem deficit de gaze naturale”.
Oficialul afirmă că astfel vom contribui la independența energetică a țării în cel mai direct sens al cuvântului. „Cele peste 300 de centrale termice pe biomasă din instituțiile publice pot înlocui 20 de milioane de metri cubi de gaze naturale anual. Astfel, echivalentul a 20 de milioane de dolari nu vor pleca peste hotare, ci vor rămâne producătorilor locali de biocombustibil solid”, specifică viceprim-ministrul.
Andrei Spînu a anunțat pe 30 septembrie că Gazprom a confirmat livrarea parțială a gazelor naturale pentru luna octombrie. Din cele 8,06 milioane m³ pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 milioane m³ pe zi, livrările fiind limitate cu aproximativ 30 %.
Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova este de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.
De asemenea, începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.
Reamintim că, săptămâna precedentă, în premieră, a fost efectuat un import în sistem revers. Energocom a procurat 5,6 milioane m³ de gaz din Vest.