Termoelectrica va primi 10 000 de tone de păcură, cu titlu de împrumut, pentru producerea energiei electrice și termice

pacura
Foto:gov.md

În cadrul ședinței din 31 octombrie, membrii CSE au decis să fie prelungit, pentru perioada noiembrie-decembrie 2022, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe. Totodată, „Termoelectrica” va primi 10 000 de tone de păcură, cu titlu de împrumut, pentru producerea energiei electrice și termice.

Măsura este necesară pentru a asigura necesarul de energie electrică, în contextul deficitului rezultat în urma atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, dar și a limitării volumelor de gaze furnizate către Republica Moldova.

Dispoziția CSE prevede eliberarea de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne a cantității de 10 000 de tone de păcură din rezervele de stat către S.A. „Termoelectrica”. Păcura urmează a fi eliberată imediat, cu titlu de împrumut, până la 1 iulie 2023 și este destinată pentru producerea energiei electrice și a energiei termice.

În urma Dispoziției aprobate, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va aproba metodologia privind repartizarea consumului de energie termică și a costului aferent acestui consum între consumatorii unui bloc locativ conectați la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică. Măsura va fi aplicată în vederea asigurării echității economice între toți locatarii unor asemenea blocuri, până la aprobarea hotărârii de guvern în acest sens.


Energocom nu a semnat contract de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna noiembrie.

Amintim că, pe 29 octombrie, pentru prima data, compania Energpocom a achiziționat electricitate de pe OPCOM (operatorul pieței de energie electrică din România). 


Pe 28 octombrie, Gazprom a confirmat că va livra gaze în Moldova pentru luna noiembrie. Prețul pentru 1 000 m³ va fi de 821 de dolari.

Volumul livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova din partea Gazprom pentru luna noiembrie va fi de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ținem să menționăm că, în luna octombrie, Moldova a primit gaz în volum de 8,06 milioane de metri cubi pe zi, la un preț de 1 031 de dolari pentru 1 000 de metri cubi.


Andrei Spînu a anunțat pe 30 septembrie că Gazprom a confirmat livrarea parțială a gazelor naturale pentru luna octombrie. Din cele 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 mln m3 pe zi, livrările fiind limitate cu aproximativ 30 %.

Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova este de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.

De asemenea, începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente