Premier Energy a venit cu un apel către agenții economici din industrie și mediul de afaceri, Autoritățile Publice Locale (APL) ca să economisească consumul de energie electrică în contextul instituirii stării de alertă în energetică pe piața din Moldova.
Ce pot face agenții economici din industrie și mediul de afaceri:
# să revadă procesele de producere prin reducerea consumului de energie electrică sau inclusiv de modificare a orarului de activitate, transferându-l pentru perioada cuprinsă între orele 23.00 și 7.0;
# să evite sau să reducă la minim utilizarea energiei electrice pentru încălzirea încăperilor de producere;
# să raționalizeze iluminarea artificială, optând pentru LED-uri şi/sau sisteme cu senzori de mișcare, după caz;
# să renunțe la iluminarea decorativă a clădirilor și a panourilor publicitare;
# să deconecteze orice instalații, ce nu sunt vitale pentru procese, la încheierea programului.
Ce pot face Autoritățile Publice Locale (APL):
# pot aproba un plan de criză de reducere la un nivel minim iluminarea străzilor, a parcurilor, a tuturor entităților consumatoare de energie aflate în gestiune;
# pot opta pentru deconectarea totală a iluminării decorative a clădirilor, monumentelor, dar și a panourilor publicitare;
# pot recomanda agenților economici din teritoriu aprobarea şi respectarea unui plan de criză similar;
# pot face recomandări concrete, în funcție de situațiile cunoscute, consumatorilor casnici din localitatea/localităţile gestionate;
# pot folosi rațional iluminarea propriilor încăperi administrative în orele de program, care presupun folosirea iluminării artificiale;
# pot reduce la minim încălzirea încăperilor administrative prin utilizarea energiei electrice;
# pot deconecta complet calculatoarele sau alte instalații, la încheierea programului;
# pot aproba un orar de muncă în situație de criză energetică, pentru a asigura respectarea recomandărilor de economisire a consumului de energie electrică.
Premier Energy vine cu următoarele recomandări pentru consumatori:
# reducerea la minimum a consumului de energie electrică prin renunțarea la utilizarea căminelor, a aparatelor de aer condiționat, a boilerelor, a fierbătoarelor, a cuptoarelor și a plitelor electrice, a mașinilor de spălat, a uscătoarelor, a fiarelor de călcat, a aspiratoarelor și a altor electrocasnice cu consum mare de energie;
# deconectarea de la priză a televizoarelor, a calculatoarelor și a celorlalte aparate electrice cu regim de așteptare atunci când nu sunt folosite;
# stingerea luminii atunci când nu este nevoie de ea;
# programarea activităților cu consum mare de energie în alte ore decât cele de vârf;
# revizuirea de către întreprinderile din sectorul industrial consumatoare de energie a proceselor de producere prin reducerea consumului de energie electrică sau inclusiv de modificare a orarului de activitate, transferându-l pentru perioada cuprinsă între orele 23.00 și 7.0.
Ținem să menționăm că, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski, anunță că MGRES va reduce de luni, 24 octombrie, livrările de energie electrică către Republica Moldova de la 70 % la 27 %. Krasnoseliski spune că, dacă Gazprom nu crește livrările de gaz, atunci luna noiembrie volumul total de electricitate furnizat va fi de circa 23 % din totalul necesar malului drept. Krasnoseliskii a menționat că a trimis această informație și la Moscova.
Moldelectrica a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei. Moldtelectrica solicită consumatorilor să facă economie. În caz contrar, va recurge la deconectări a consumatorilor în evantai.
Pe 21 octombrie, Energocom a mai cumpărat 18 milioane m³ de gaz pentru stocare.
Pe 20 octombrie, au fost achiziționate 10 milioane de metri cubi de gaze naturale la preț de 94,95 EUR/MW. Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom”.
Amintim că din 11 octombrie, Ucraina a oprit exportul de electricitate către Republica Moldova, ca urmare a atacurilor din 10 octombrie, în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. În consecință, Ministerului Energiei al Ucrainei a declarat că Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice.
Amintim că, pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor naturale în Moldova dacă până pe 20 octombrie nu vor fi efectuate toate plățile necesare. Pe 20 octombrie, S.A. „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022 în mărime de 53,5 milioane de dolari, precum și avansul în proporție de 50 % pentru luna octombrie în mărime de 27,4 milioane de dolari.
Potrivit Moldovagaz, în conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie, curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 8,06 milioane de metri cubi pe zi.
Totodată, potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova va fi de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.
Începând cu 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.