Poliția Republicii Moldova a anunțat că ieri, 23 octombrie, la manifestația organizată de către Partidul „Șor”, au participat aproximativ 3 500 de persoane.
Potrivit oamenilor legii, de la începutul protestului s-au atestat o serie de provocări la adresa structurilor de forță și acțiuni cu scop de destabilizare, fiind forțat cordonul Poliției. Protestatarii au aplicat forța fizică asupra oamenilor legii.
„Totodată cerințele legale ale organelor de forță au fost ignorate, fiind depistate în mulțime persoane care instigau la dezordine și periclitarea securității publice, persoane sub influența alcoolului, cu comportament dubios și cu obiecte periculoase la ele.
Aceste acțiuni au fost ghidate de organizatorii protestului, care nu s-au conformat cerințelor și au admis acțiuni contrar regulilor stabilite anterior, care ar fi putut duce la escaladare și pericol pentru cetățeni”, se arată în comunicatul emis de Poliție.
De asemenea, pe parcursul zilei, au fost documentate 33 de persoane, pentru fumat și consum de alcool în locuri publice și pentru huliganism. Autoritățile precizează că organizatorii și de această dată au manifestat o lipsă de comunicare și conlucrare cu forțele de ordine.
„Atenționăm organizatorii protestului că poartă răspundere pentru acțiunile ilegale care sunt admise de protestatari. Amintim că pentru faptele admise în cadrul protestului, acțiunile/inacțiunile organizatorilor în funcție de caracterul și prejudiciul cauzat, aceștia sunt pasibili de răspundere în baza Codului Contravențional/ Penal.”
Sursă foto: Poliția Republicii Moldova
Amintim că ieri, 23 octombrie, Partidul „Șor” a organizat un nou protest. A fost blocată circulația în perimetrul bulevardului „Ștefan cel Mare și Sfânt” și a fost votată o rezoluție ce prevede crearea unui guvern popular, al unui tribunal al poporului și constituirea organizației „Scutul Poporului”.
Începând cu 18 septembrie, activiști ai Partidului „ȘOR” s-au adunat la un protest în fața președinției și a parlamentului de la Chișinău. Participanții cer organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Amintim că procurorii au deschis un dosar pe marginea finanțării ilegale a Partidului Politic „ȘOR”. În cadrul dosarului, au fost efectuate peste 100 de percheziții. Tot în cadrul aceluiași dosar a fost reținută Marina Tauber, care recent a trecut din penitenciar în arest la domiciliu.
Pe 16 septembrie, curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a expediat procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, o scrisoare prin care solicită examinarea circumstanțelor cu privire la controlul reflectării veniturilor și cheltuielilor Partidului Politic „ȘOR” în campania electorală din cadrul alegerilor noi din 29 mai, curent.