Marin Butuc, conferențiar cercetător: „Modernizarea sistemului de apărare națională – o necesitate stringentă în condițiile actuale de securitate”

imagine

Sistemul de apărare a Republicii Moldova, de la independență și până în prezent, nu a beneficiat de niciun proces de reformă militară dus până la capăt. Actualmente, în contextul unor evoluții de esență a mediului geopolitic de securitate, cu prezența unui război la hotarele Republicii Moldova, dar și tendința de aprofundare a relațiilor de cooperare cu Uniunea Europeană și NATO, se impune incontestabil subiectul priorităților la nivel de securitate și apărare națională. E bine cunoscut faptul că bugetul Republicii Moldova mai bine de un deceniu rămâne în jurul unei limite ce constituie doar 0,38 din PIB, astfel fiind insuficient procesului de modernizare a sistemului naţional de apărare. În aceste condiții, putem constata că bugetul militar al Republicii Moldova este printre cele mai mici regiune și state comparabile ca mărime. Citește un articol la subiect scris de Marin Butuc, conferențiar cercetător, director al Școlii doctorale „Științe militare și de securitate națională”, Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.

Astfel, insuficiența resurselor necesare este complementată de către parteneriate bilaterale și internaționale pentru a moderniza capacitățile de apărare. Partenerii externi ai Republicii Moldova au un rol important în procesul de reformare şi modernizare a sectorului de apărare națională, pe domeniul implementării rigorilor de competenţă, dar și a capacităţilor operaţionale ale instituţiilor şi personalului angajat.

E necesar să accentuăm că modernizarea Armatei Naționale nu presupune mărirea plafonului de personal sau tehnică și nicidecum achiziționarea de armament letal. Actele normative existente de care instituția se ghidează sunt Legea cu privire la sectorul de apărare, Strategia Națională de Apărare și Strategia Militară din 2018. În baza acestora, în 2020, a fost elaborat Planul Capabilităților Militare al Armatei Naționale pentru 2030, ce conțin prioritățile de modernizare ale Forțelor Armate, în limita rigorilor sus-menționate.

În corespundere cu principiul suficienței defensive, dar și a prevederilor Tratatului privind forțele armate convenționale în Europa, precum și ale Tratatului de la Viena privind consolidarea măsurilor de încredere și securitate, la care țara noastră este parte, sistemul național de apărare al Republicii Moldova vizează următoarele direcții de modernizare a Forțelor Armate:

–      Înlocuirea platformelor de mobilitate (se dorește ca tehnica grea de luptă, de producție sovietică (anii 70-80), să fie înlocuită cu una mai ușoară, mobilă și economică.

–      Capabilități suficiente din perspectiva asigurării logistice;

–      Echipament de protecție geniu și echipament pentru medicina militară;

–      Comunicații și informatică (trecerea de la sistemul radio analogic la sisteme digitale securizate.).

–      Supravegherea spațiului operațional;

–      Modernizarea domeniului de apărare cibernetică.

Unul dintre parteneriatele rezultative ale Republicii Moldova privind modernizarea sistemului național de apărare este colaborarea cu Alianța Tratatului Atlanticului de Nord, în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace, prin instrumentele și inițiativele oferite. Un alt factor cu efecte esențiale pentru modernizarea sectorului de securitate, îl constituie lansarea și aprofundarea cooperării cu UE, precum și parteneriatele bilaterale, cum ar fi cele cu România, Germania ș.a.

Asistența pentru modernizare a forțelor armate se încadrează în cadrul legislativ național privind sectorul de apărare și se menține  pe principiul defensivei suficiente, în corespundere cu prioritățile de modernizare ale armatei. Orice gen de asistență este binevenit, atâta timp cât nu contravine statutului de neutralitate al țării și vine în strictă corelare cu obiectivele de transformare a Armatei Naționale, în situația în care statutul de neutralitate nu contravine factorilor de drept internațional, organizațiilor internaționale și valorilor comunitare consacrate, permițând Republicii Moldova să colaboreze activ cu structurile internaționale de securitate colectivă și cooperativă, inclusiv în favoarea securității sale naționale.

Activitatea este realizată în cadrul campaniei de informare pe subiecte de securitate și apărare, parte a proiectului „Combatarea dezinformării și dezmințirea știrilor false în Republica Moldova”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente