Ieri, 12 octombrie, în cadrul Adunării Generale ONU, Republica Moldova a cosponsorizat măsura introdusă de membrii Adunării Generale, prin care condamnă așa-zisele referendumuri organizate în unele teritorii ucrainene și anexarea lor la Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de către ministrul de externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Decizia a fost susținută cu 143 de voturi.
„Adunarea Generală a ONU se întrunește pentru a lua în considerare rezoluția de condamnare a referendumurilor false și a anexărilor ilegale ale Rusiei. Republica Moldova a cosponsorizat măsura condusă de Uniunea Europeană care insistă și asupra retragerii imediate, complete și necondiționate a forțelor ruse din Ucraina”, se arată în mesajul lui Nicu Popescu de pe pagina sa de Twitter.
The @UN assembly gathers today to consider resolution condemning Russia’s sham referenda & illegal annexations. #Moldova co-sponsored the EU-led measure that also insists on Russian forces’ immediate, complete & unconditional withdrawal from Ukraine.https://t.co/Vy3SRbt8zr
— Nicu Popescu (@nicupopescu) October 10, 2022
Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a precizat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că: „Moldova nu a recunoscut, nu recunoaște și nici nu va recunoaște rezultatele așa-numitor plebiscite și condamnă în termenii cei mai fermi tentativa anexării ilegitime a teritoriilor ocupate ale Ucrainei, fapt care contravine tuturor principiilor dreptului internațional.”
Amintim că pe 30 septembrie, Putin a semnat acordurile cu privire la aderarea celor patru teritorii ucrainene la Rusia.
Înainte de semnarea acordurilor de aderare a celor patru regiuni ocupate ale Ucrainei la Rusia, Vladimir Putin a ținut un discurs, unde a declarat că „aceasta este voința a milioane de oameni și este dreptul lor inalienabil”, care se bazează „pe unitatea istorică”.
Ulterior, Kievul a venit cu o reacție, menționând că Ucraina nu mai este dispusă să mențină un dialog cu Rusia, atâta timp cât președintele țării rămâne a fi Vladimir Putin. Totodată, Zelenski a anunțat public că țara sa a solicitat aderarea legală la NATO, „într-o manieră accelerată”.
În toate cele patru regiuni s-au desfășurat „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă, în perioada 23-27 septembrie.
Rezultatele votului au fost următoarele:
# în așa-numita republică populară Luhansk – 98,42 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în așa-numita republică populară Donețk – 99,23 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Herson – 87,05 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Zaporijjea – 93,1 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă.
Republica Moldova nu a recunoscut rezultatele acestor referendumuri și a condamnat aceste acțiuni din partea Federației Ruse.
E de menționat că, în februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă din Ucraina a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici.