Tinerii și tinerele din Moldova care au câștigat premii și burse în anul 2022

tineri burse premii
Foto:Oxana Zaporoniuc/Valeriu Drăgălin/Anastasia Nichita

Republica Moldova are cu cine se mândri! De la începutul anului 2022 și până în prezent țara noastră a înregistrat un număr impunător de premii, distincții și burse pe care le-au primit tinerii și tinerele noștri/noastre atât la nivel local cât și internațional. Echipa #diez a adunat în acest articol victoriile tinerilor/tinerelor din Moldova și le-a repartizat în două categorii: sport și educație.

Sport

Ilie Snițari – tenismenul moldovean a câștigat trofeul UTR Pro Tennis din Dubai.

Alina Stremous – a cucerit medalia de argint la Campionatul European din Germania la cursa individuală 15 km cu rezultatul 44:35.

Denis Vieru – judocanul moldovean a câștigat Grand Prix-ul Portugaliei. Sportivul a obținut patru victorii în categoria de greutate 66 kg. El i-a învins pe Kainan Pires (Portugalia), Radu Izvoreanu (Moldova), Bogdan Iadov (Ucraina) și Freddy Waizenegger (Elveția).

Alina Stremous – biatlonista din Republica Moldova a cucerit medalia de aur la Campionatul European din Germania la cursa de urmărire pe distanța de 10 kilometri cu rezultatul 30:39.2.

Dansatorii Gabriele Goffredo și Anna Matus – care reprezintă țara noastră, au câștigat medalia de aur la Turneul de calificare continentală pentru Jocurile Mondiale 2022. Cuplul da dansatori s-a clasat pe prima poziție la categoria de vârstă „adulți”, dansuri latino.

Anastasia Nichita – luptătoarea din Moldova a câștigat turneul Ranking Series Yaras Dogu de la Istanbul. În finala categoriei de greutate 59 kg, eleva lui Tudor Cîrlan a învins-o pe rusoaica Zhargalma Tchyrenova cu 10-0.

Irina Rîngaci – luptătoarea din Moldova a cucerit medalia de aur la turneul internațional „Dan Kolov & Nikola Petrov”, desfășurat în Bulgaria. Ea s-a impus în categoria de greutate 68 de kilograme, după ce a învins-o în finală pe franțuzoaica Pauline Lecarpentier.

Alexandr Mazur și Iuliana Dabija – sportivii din Moldova au cucerit două medalii la Campionatul Balcanic U20 de la Belgrad. Alexandr Mazur a cucerit medalia de argint la Campionatul Balcanic U20 de la Belgrad. Sportivul de doar 16 ani a înregistrat rezultatul 17,23 metri la aruncarea greutății. La triplusalt, Iuliana Dabija s-a ales cu medalia de bronz, reușind rezultatul 12,86 metri.

Pavel Magazeev – biatlonistul din Moldova s-a clasat pe locul 26 în cursa individuală de 20 de kilometri la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Magazeev a trecut linia de finiș în 52 de minute și 41 de secunde.

Doina Descalui – sportiva din Moldova s-a clasat pe locul 32 în proba feminină la simplu din concursul de sanie, în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022. Ea a înregistrat rezultatul 3.06.294 în suma celor trei manșe.

Alina Stremous – biatlonista din Moldova s-a clasat pe locul 10 la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing la cursa individuală de biatlon, cu rezultatul 21.59.5.

Doina Descalui – sportiva din Moldova a ocupat locurile 33 și 34 la primele două încercări la proba sanie la Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Alina Stremous – biatlonista din Republica Moldova s-a clasat pe locul 37 din 89, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, la cursa individuală de 15 kilometri, cu rezultatul 49.06.

Denis Vieru – judocanul moldovean a urcat pe prima poziție în clasamentul mondial la categoria de 66 kg (8 martie 2022).

Artiom Deleanu – luptătorul de stil greco-roman din Moldova a cucerit medalia de bronz (la categoria de 55 de kilograme) la Europenele Under 23. Turneul se se desfășoară în Bulgaria.

Vitalie Eriomenco – luptătorul de stil greco-roman din Moldova a cucerit medalia de bronz (la categoria de 60 de kilograme) la Campionatul European Under 23 din Bulgaria.

Semion Brekkeli – luptătorul de stil greco-roman din Moldova a cucerit medalia de bronz (la categoria de 82 de kilograme) la Campionatul European Under 23 din Bulgaria.

Anastasia Nichita – luptătoarea din Moldova a câștigat medalia de aur la Campionatul European Under 23 din Bulgaria.

Irina Rîngaci – luptătoarea din Moldova a câștigat medalia de aur la Campionatul European Under 23 din Bulgaria.

Luptătorii Nicolai Grahmez (70 kg) și Radu Lefter (97 kg) au cucerit medalia de bronz la Europenele Under 23 de la Plovdiv.

Luptătorii Lilian Balan și Vasile Diacon au câștigat la Europenele Under 23 din Bulgaria medaliile de argint și respectiv de bronz.

Dimitriana Bezede – sportiva din Moldova a ocupat locul 10 la Campionatul Mondial de atletism în sală, care s-a desfășurat la Belgrad. Ea a înregistrat rezultatul 18,07 metri la aruncarea greutății.

Anna Dulce – sportiva din Moldova a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de Tir printre juniori. La competiție, desfășurată pe teritoriul Norvegiei, au evoluat 47 de sportivi și sportive din 21 de țări ale lumii, iar Anna a cucerit medalia de bronz.

Mihail Latîșev – judocanul moldovean a cucerit medalia de aur la Cupa Europei de tineret, care s-a desfășurat în Portugalia. În finala categoriei de greutate 81 kg, judocanul moldovean l-a învins pe italianul Nosa Maddaloni.

Iana Semichina – tenismena noastră în vârstă de 14 ani s-a clasat pe locul III în cadrul Turneului 14 & Under Development Championships, care s-a desfășurat în Antalya, Turcia.

Anastasia Nichita – luptătoarea din Moldova a câștigat medalia de aur și a devenit campioană europeană. În finala de la Budapesta, eleva lui Tudor Cîrlan a dispus cu 4-1 de poloneza Jowita Maria Wrzesien.

Irina Rîngaci – luptătoarea din Moldova a câștigat medalia de aur și a devenit campioană europeană pentru al doilea an consecutiv. În finală, eleva lui Andrei Chiperi a învins-o cu 10-0 pe franțuzoaica Pauline Lecarpentier.

Denis Vieru – judocanul moldovean a câștigat Grand Slam-ul de la Antalya. Asta după ce i-a învins pe Yashar Najafov (Azerbaidjan), Freddy Waizenegger (Elveția), Tal Flicker (Israel), Sardor Nurillaev (Uzbekistan) și Willian Lima (Brazilia).

Sportivii din Bălți au câștigat 12 medalii la Campionatul European de Karate Shokotan:
# Mihai Volontir a câștigat medalia de aur la categoria de vârstă 18-20 de ani (70 de kilograme);
# Ion Cherdivara a câștigat medalia de argint la categoria de vârstă 12-13 ani (53 de kilograme);
# Cristian Braga a câștigat medalia de aur la categoria de vârstă 12-13 ani (53 de kilograme);
# Corina Copacinschi a câștigat două medalii de bronz la categoria de vârstă 14-15 ani (53 de kilograme);
# Stanislav Buga a câștigat medalia de bronz la categoria de vârstă 10-11 ani (40 de kilograme);
# Alina Țugui a câștigat două medalii de aur la categoria de vârstă 12-13 ani (50 de kilograme);
# Alexandr Vengher a câștigat două medalii de aur la categoria de vârstă 10-11 ani (34 de kilograme);
# Ernesta Gului a câștigat două medalii de aur la categoria de vârstă 10-11 ani (40 de kilograme).

Vitalie Spînu – sportivul din Moldova a cucerit două medalii de aur la Campionatul European de Karate Shotokan de la Subotica (Serbia).

Dan Olaru și Alexandra Mârca – arcașii moldoveni s-au clasat pe locul 3 în proba mixt la turneul „Kahraman Bagatir”, desfășurat în Turcia. Astfel, sportivii din Republica Moldova au urcat pe podiumul turneului internațional.

Ianuș Caravan – boxerul din Moldova a devenit vicecampion european printre tineri la europeanul desfășurate în Bulgaria, orașul Sofia.

Nicolai Burduja – boxerul din Moldova a cucerit medalia de bronz la europeanul desfășurate în Bulgaria, orașul Sofia.

Ilie Argatu – boxerul din Moldova a cucerit medalia de bronz la europeanul desfășurate în Bulgaria, orașul Sofia. Acesta a evoluat în categoria de greutate 51 de kilograme.

Lilia Fisikovici – atleta din Moldova a luat primul loc la maratonul din Cracovia (oraș din Polonia), cu rezultatul de 2:40:35. Pe locurile II și III s-au clasat două sportive din Polonia.

Dmitrii Sîrbu – militarul Armatei Naționale a câștigat, pentru a doua oară, titlul de campion mondial la Muay Thai, la categoria de până la 65 de kilograme.

Teodora-Luminița Hîncu – halterofila din Moldova a cucerit trei medalii de bronz la Mondialul de tineret din Grecia, ridicând la smuls 67 kg, iar la aruncat 82 kg.

Egor Covalev, Igor Bulat și Alexandr Carnauh – sportivii moldoveni care au adus acasă cinci medalii (trei de argint și două de bronz) de la turneul de înot de la Salonic.

Tudor Bratu – halterofilul din Moldova a cucerit trei medalii de argint la Campionatul Mondial de tineret din Grecia. El a concurat în categoria de greutate 96 kg și a ridicat 163 kg la proba smuls și 201 kg la aruncat.

Ghenadi Cijevschi – judocanul moldovean a câștigat medalia de bronz în categoria de 81 de kilograme la Cupa Europeană la Judo Cadeți din București, România.

Echipa de seniori, Ivan Iliev, Gheorghe Ribakov, Valeriu Tolstogan, Eduard Levițchi, Vlad Malai și Vitalie Lemnaru – a reușit să ocupe locul trei la proba Spargeri Forță Echipei la Campionatul European la Taekwon-Do ITF care s-a desfășurat pe 26 aprilie-1 mai 2022 în orașul Porec, Croația.

Canoistele Daniela Cociu și Maria Olărașu au cucerit medalia de bronz la Cupa Mondială de canoe pe distanța de 200 de metri. Turneul a avut loc în Račice. Sportivele noastre au înregistrat rezultatul 44.58.

Oleg Reabciuk – fotbalistul moldovean a câștigat campionatul Greciei împreună cu echipa sa Olympiacos.

Vitalie Damașcan – fotbalistul din Moldova este deținătorul Cupei României, obținând acest trofeu împreună cu echipa sa Sepsi Sfântu Gheorghe.

Igor Kostrov – jucătorul moldovean a devenit în lotul formației Gomel deținătorul Cupei Belarusului. Echipa sa a învins în finală gruparea BATE cu scorul 2:1.

Selecționata feminină a Academiei de Studii Economice din Moldova a devenit Campioană Universitară la Atletism.

Componența echipei feminine din cadrul ASEM este constituită din următoarele jucătoare:
#1 Rotaru Irina – MERC-182;
#2 Arabadji Antonina – EG-211;
#3 Dulap Alexandra – CON-21Ș1;
#4 Ovcearenco Elena – CON-21ș1;
#5 Strateva Xenia – CON-213;
#6 Dica Mădălina – D-211;
#7 Cegolea Tatiana – CON-211;
#8 Chistol Mădălina – CON-211;
#9 Stroiu Adelina – TI-211;
#10 Lupu Loredana – BA-212;
#11 Bordean Ana Maria – CIB-211;
#12 Șestopalco Elena – BA-213;
#13 Lungu Elvira – MKL-211;
#14 Mamat Tatiana –FB-215.

Vadim Dimitrov – luptătorul de taekwondo a ocupat locul 5 la Campionatul European, care s-a desfășurat la Manchester.

Alexandru Paraschiv – boxerul moldovean s-a calificat în semifinala Campionatului European de Box din Erevan.

Teodora Luminița Hîncu – halterofila din Moldova a cucerit medalia de argint în proba smuls la Campionatul European de la Tirana.

Ruslan Matcovschi – ofițerul de urmărire penală din Moldova a câștigat locul I la Campionatul Mondial la Powerlifting în Franța, la Maromme.

Ghenadi Cijevschi – sportivul din Moldova a câștigat titlul de campion în limitele categoriei de 81 de kilograme la „Cupa Europeană la Judo Cadeți U18” din orașul Coimbra, Portugalia.

Denis Vieru – judocanul din Moldova a câștigat medalia de aur la Cupa Mondială Grand Slam Tbilisi. Sportivul moldovean a obținut patru victorii în categoria de greutate 66 kg.

Tudor Bratu – halterofilul din Moldova a cucerit medalia de bronz în proba smuls la Campionatul European. Evenimentul s-a desfășurat în Tirana, capitala Albaniei.

Elena Cîlcic – halterofila din Moldova a cucerit medalia de bronz la proba aruncat la Campionatul European de la Tirana, capitala Albaniei.

Trei polițiste de frontieră au fost medaliate la Campionatul de atletism al țărilor mici din Europa:
# Zalina Marghiev, locul I la proba aruncarea ciocanului;
# Anna Berghii, locul II la proba ștafeta suedeză/locul III – alergări 400 de metri;
# Bezede Dimitriana, locul III la proba aruncarea discului.

Lilia Fisikovici – atleta din Moldova a luat primul loc la Campionatul European între țările mici, care are loc în Malta. Sportiva din Moldova a alergat distanța de 5 kilometri în 16 minute și 42 de secunde.

Cristian Guțu – sportivul din Moldova a devenit campion la karate la categoria Kumite Cadeți (57 de kilograme) la cel de-al 49-lea Campionat European, care a avut loc la Praga, Cehia.

Serghei Marghiev și Zalina Marghieva – au luat locuri de frunte la proba aruncarea ciocanului în cadrul Campionatului Balcanic de la Craiova. Serghei Marghiev a cucerit medalia de argint, iar iar sora sa, Zalina Marghieva, s-a ales cu medalia de bronz.

Igor Armaș – fotbalistul moldovean a fost desemnat de UEFA în top 10 cei mai buni jucători din Liga Națiunilor.

Patru luptători de stil greco-roman au urcat pe podiumul turneului internațional Ranking Series Matteo Pellicone, care se desfășoară la Roma, Italia:
# Mihail Bradu (82 kg) a cucerit medalia de aur;
# Victor Ciobanu (63 kg) a obținut medalia de argint;
# Valentin Petic (72 kg) și Daniel Cataraga (82 kg) au urcat pe treapta a treia a podiumului turneului.

Bradu Mihai – sportivul a obținut medalia de aur în Turneul Internațional de la Roma Ranking Series Matteo Pelicans. Astfel, acesta a câștigat titlul de campion la lupte greco–romane, categoria 82 kg.

Daniela Cociu și Maria Olărașu au cucerit medalia de aur pe distanța 200 de metri la Campionatul European Under 23 de canoe de la Belgrad. Ele au înregistrat rezultatul 43.763.

Alexandrin Guțu – luptătorul de stil greco-roman a cucerit titlul european Under+20 la Roma, Italia.

Mihaela Samoil și Luciana Beda au devenit vicecampioane la Campionatul European Under-20 de la Roma, Italia. Luptătoarele au cucerit medalia de argint.

Ion Demian – luptătorul a devenit campion european Under-20 la Roma, Italia.

Mihail Latîșev – judocanul din Moldova a câștigat Cupa Europei de la Cluj, iar Nicon Zaboroșciuc s-a ales cu medalia de argint.

Dansatorii moldoveni Gabriele Goffredo și Anna Matus au câștigat a treia oară consecutiv Jocurile Mondiale.

Anastasia Nichita – luptătoarea din Moldova a câștigat o nouă competiție în cariera sa. De această dată, eleva lui Tudor Cîrlan s-a impus la turneul Internațional Ranking Series „Poland Open”, desfășurat în orașul Varșovia, Polonia.

Adrian Mardare – atletul din Moldova a participat la Campionatul Mondial care a avut loc în Statele Unite ale Americii. Sportivul moldovean a ocupat locul 7 la Campionat la proba aruncarea suliței.

Sportivii moldoveni au obținut șase medalii de aur, trei de argint și patru de bronz în cadrul Festivalului internațional de tenis de masă „ALBENA 2022”, care a avut loc în Bulgaria:
# Stepan Mul – a obținut medalia de aur la categoria single OPEN și medalia de argint la la categoria pereche OPEN;
# Veniamin Dubrovin – a obținut medalia de aur la categoria pereche 30-50 și medalia de argint la categoria pereche OPEN, medalia de bronz la categoria single OPEN și medalia de btonz la categoria single 30-39;
# Igor Romanenco – a obținut medalia de aur la categoria pereche 30-50;
# Igor Ni – a obținut medalia de aur la categoria pereche OPEN și medalia de aur la categoria single 30-39;
# Denis Țernă – a obținut medalia de aur la categoria pereche OPEN și medalia de bronz la categoria single OPEN;
# Alexandru Policiuc – a obținut medalia de aur la categoria single 40-49;
# Natalia Deeva – a obținut medalia de aur la categoria single 50+;
# Vladimir Semipeadnîi – a obținut medalia de aur la categoria 60-69;
# Mihail Nebesnîi – a obținut medalia de bronz la categoria 70+.

Denis Cutcovețchii – sportivul din Moldova a cucerit medalia de bronz la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Tânărul a reușit să obțină medalia la aruncarea greutății cu rezultatul 15.93 metri.

Ilia Ciui – sportivul din Moldova a cucerit medalia de bronz la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Banska Bystrica. Sportivul a înregistrat rezultatul 69.33 metri la proba aruncarea ciocanului.

Ivan Corşunov și Alexandr Bulat – ei au devenit primii sportivi, după declararea independenței, care au urcat pe podium la Campionatul Mondial Under-23 la canotaj.

Țugulea Cristian – sportivul este angajat al Brigăzii de poliție cu destinație specială ,,Fulger’’. El s-a clasat pe locul I la Campionatul internațional de lupte Grappling 18+.

Duetul Daniela Cociu-Maria Olărașu a ocupat locul 7 la Mondialul Mondial de canoe din Canada pe distanța 500 de metri, repetând același rezultat ca la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Serghei Tarnovschi – canotorul din Moldova a câștigat medalia de aur și a devenit astfel campion mondial la distanța 5 000 m la Campionatul Mondial de canoe care s-a desfășurat în Canada.

Echipa masculină a Moldovei s-a clasat pe locul 6 la Olimpiada Mondială de Șah:
# Ivan Schițco;
# Andrei Macovei;
# Vladimir Hamitevici;
# Iulian Baltag;
# Dragoș Cereș.

Mihail Latîșev – judocanul moldovean a devenit campion mondial de tineret în cadrul competiției internaționale care s-a desfășurat în Ecuador.

Alexandrina Ciubotaru – halterofila din Moldova a devenit vicecampioană europeană Under 17 în cadrul competiției desfășurate în Polonia.

Daniel Călin Ciubotaru – a fost medaliat cu argint la proba smuls și cu bronz la total în categoria de greutate 89 kg la Europenele U17 din Polonia.

Alexandru Neagu – a obținut medalia de bronz la aruncat în categoria de greutate 89 kg la Europenele U15 din Polonia.

Anastasia Ceornopolc – halterofila din Moldova a cucerit trei medalii la Campionatul European Under-15 din Polonia. Sportiva s-a ales cu aurul la proba smuls și cu argint la proba aruncat și general. Aceasta a evoluat în categoria de greutate 81 de kilograme.

Serghei Tarnovschi – canoistul din Moldova a devenit vicecampion european, după ce a cucerit medalia de argint pe distanța de 500 de metri la Campionatul European de kaiac-canoe de la Munchen.

Alexandru Solovei – luptătorul de stil greco-roman din Moldova a devenit vicecampion mondial după ce a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial Under 20 de la Sofia, Bulgaria.

Andrian Mardare – atletul moldovean a ocupat locul șapte la Campionatul European de la München. Sportivul de 27 de ani a înregistrat rezultatul 77,49 metri la proba de aruncare a suliței.

Lia Belibova – jucătoarea de tenis din Moldova a devenit dublă campioană europeană la categoria U16. Sportiva în vârstă de 13 ani, a reușit să cucerească primele poziții atât la simplu, cât și la dublu în cadrul turneului Sadi Gülçelik Cup care s-a desfășurat în Istanbul, Turcia.

Locuri de frunte pentru Moldova la Campionatul European la Taekwondo WT:
# Borovic Serghei (antrenori: Tarcenkov Dmitrii și Lebedev Maxim) a ocupat locul I la categoria de vârstă 9-11 ani, categoria de greutate – 40 kg;
# Bulavca Artiom (antrenori: Pascari Vladislav și Veaceslav) a luat locul III la categoria de vârstă „Tineret”, greutatea – 54 kg, iar la categoria „Seniori”, 54 kg, el a obținut locul 9;
# Palagniuc Serghei (antrenori: Pascari Vladislav și Veaceslav) a ocupat locul 9, categoria de vârstă 9-11 ani, 30 kg;
# Manole Alin (antrenor Procopciuc Lilia), a obținut locul 9 la categoria „Seniori”, 63kg.

Serghei Tarnovschi – canoistul din Moldova a devenit campion mondial la Supercupa Mondială la canoe sprint. La fel, sportivul a cucerit medalia de aur la ștafetă 1 500 de metri. Competiția a avut loc în Oklahoma.

Sabina Artemciuc – moldoveanca a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de sambo pe plajă.

Mihai Culceac – canoistul moldovean a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial Under 18 care s-a desfășurat în Ungaria.

Dubloul alcătuit din sportivii Mihai Culceac și Stanislav Banaru a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial Under 18 de canoe desfășurat în Ungaria. Sportivii au concurat cu canoiști din diverse țări ale lumii pe distanța 1 000 de metri.

Mihai Culceac – canoistul din Moldova a obținut o nouă medalie de bronz la mondialul de canoe din Ungaria. De această dată, elevul lui Vasile Nebesnîi s-a remarcat pe distanța 500 de metri.

Oleg Crețul – președintele Comitetului Paralimpic al Republicii Moldova a devenit campion european paralimpic la Judo pentru nevăzători. Sportivul a cucerit medalia de aur la categoria de greutate de 90 kg, învingându-l în marea finală pe Bicer Gokhan, reprezentant al Turciei.

Echipa de canotaj din Moldova a câștigat două medalii de aur la Olympic Hopes din Slovacia:

Mihai Culceac – canoistul din Moldova a câștigat medalia de aur atât la simplu, cât și la dublu canotaj. La individual, sportivul de 17 ani s-a impus pe distanța 1 000 de metri, iar la dublu a triumfat alături de Stanislav Banaru.

Artiom Roșca – luptătorul de taekwondo a cucerit medalia de aur la turneul internațional Polish Open, printre juniori. Sportivul moldovean a învins sportivi din Polonia, Letonia, Germania și Franța.

Mihai Culceac – canoistul din Moldova a mai cucerit trei medalii la Olympic Hopes din Slovacia. După cele două de aur la 1 000 de metri, atât simplu, cât și dublu, canoistul din Bălți a obținut bronzul pe distanța 500 de metri cu rezultatul 2 minute, 12 secunde și argintul la dublu împreună cu Stanislav Banaru.

Mariana Draguțan – luptătoarea din Moldova a ocupat locul 5 la Campionatul Mondial de Lupte care s-a desfășurat la Belgrad, Serbia.

Igor Beșleaga –  angajat la Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”, s-a clasat pe locul doi la categoria de 82 de kilograme în cadrul Campionatului Mondial de Lupte la brâu, care a avut loc în orașul Namangan din Uzbekistan.

Liviu Maluda – ofițer superior de sector al Inspectoratului de poliție Florești, s-a clasat pe locul trei, la categoria de +100 de kilograme în cadrul Campionatului Mondial de Lupte la brâu, care a avut loc în orașul Namangan din Uzbekistan.

Anastasia Nichita – luptătoarea moldoveancă a devenit în premieră campioană mondială. Eleva lui Tudor Cîrlan a obținut patru victorii la Belgrad în categoria de greutate 59 kg, cu canadianca Laurence Beauregard, chinezoaica Qi Zhang, japoneza Sakura Motoki și norvegianca Grace Bullen.

Irina Rîngaci – luptătoarea moldoveancă a reușit să cucerească medalia de bronz în cadrul Campionatului Mondial de la Belgrad.

Alin Bagrin și Oxana Diacenco – au cucerit medalii de bronz la Campionatul European de judo printre tineret care s-a desfășurat la Praga.

Radu Albot – tenismenul din Moldova a câștigat turneul Challenger de la Istanbul. Istanbul Challenger este un turneu profesionist de tenis jucat pe teren dur. În prezent, face parte din ATP Challenger Tour. Are loc anual la Istanbul, Turcia.

Serghei Tarnovschi – canoistul din Moldova a cucerit trei medalii de aur la Universiada Mondială la canoe, care s-a disputat în Polonia. El s-a impus pe distanțele 200, 500 și 1 000 de metri.

Vladislav Ursu – sportivul moldovean a devenit vicecampion european Under-21 la tenis de masă.

Dubloul Ivan Corșunov și Chirill Vîsoțchi-Șestacov – sportivii s-au clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial la canotaj, care s-a desfășurat în Cehia.

Echipa paralimpică a obținut medalii la Campionatul European de Para Powerlifting:
# Ştefan Roşca a reuşit să cucerească două medalii de argint la „Best Lift” şi „Total Lift”, în categoria de până la 107 kg;
# sportiva Larisa Marinenkova a luat argintul la „Total Lift” și medalia de bronz la „Best Lift”, în categoria de greutate de până la 73 de kg;
# Egor Briculschi a reuşit să devină Campion European la „Best Lift” şi „Total Lift” printre Juniori la categoria de greutate 80 de kg;
# Denis Raiul a izbutit să se claseze pe locul 3 la „Total Lift”.

Iulia Nazarova – sportiva din Moldova a ocupat locul III la categoria până la 62 de kilograme la Campionatul European de Tineret la Taekwondo.

Mihail Volontir – sportivul moldovean a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Karate shotokan. Competiția a avut loc în Cehia, în orașul Karlovy Vary.

Danila Guranda – boxerul din Moldova  a cucerit medalia de argint la Campionatul European Under-16 din Italia.

Vitalii Spînu – a obținut medalia de aur la proba kumite individual (sanbon shobu, +80 de kg) la Campionatul Mondial de karate shotokan printre seniori. El a mai obținut două medalii de bronz la probele kumite individual Open și kumite individual (ippon shobu, +80 de kg). Competiția a avut loc în Cehia, în orașul Karlovy Vary.

Anastasia Spînu – două medalii de argint la Campionatul Mondial de karate shotokan printre seniori, care a avut loc a avut loc în Cehia, în orașul Karlovy Vary.

Vasilii Dovzii – o medalie de argint și una de bronz la Campionatul Mondial de karate shotokan printre seniori, care a avut loc a avut loc în Cehia, în orașul Karlovy Vary.

Daniel Mutelica – o medalie de argint la Campionatul Mondial de karate shotokan printre seniori, care a avut loc a avut loc în Cehia, în orașul Karlovy Vary.

Denis Vieru – judocanul moldovean a cucerit medalia de bronz la Mondialul de la Tașkent.

Educație

Lista studenților-doctoranzi cărora li s-a acordat Bursa de excelență a Guvernului pe anul 2022

Lazariuc Cristina – specialitatea științifică 631.01. Ontologie și gnoseologie, anul III, Școala Doctorală Științe Umaniste. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat din Moldova.

Ulinici Mariana – specialitatea științifică 313.02. Microbiologie și virusologie medicală, anul V, Școala Doctorală în Domeniul Științe Medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Tomacinschii Victor – specialitatea științifică 321.10. Hematologie și hemotransfuzie, anul II, Școala Doctorală în Domeniul Științe Medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Fulga Ala – specialitatea științifică 315.01. Biochimie medicală, anul III, Școala Doctorală în Domeniul Științe Medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Rusnac Dumitru – specialitatea științifică 134.01. Fizica și tehnologia materialelor, anul III, Școala Doctorală Științe Fizice, Matematice, ale Informației și Inginerești. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat din Moldova.

Racovița Stela – specialitatea științifică 315.02. Biologie moleculară și genetică medicală, anul IV, Școala Doctorală în Domeniul Științe Medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Stici Valentina – specialitatea științifică 421.02. Alimentația animalelor și tehnologia furajelor, anul II, Școala Doctorală în Științe Agricole. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Cojocari Daniela – specialitatea științifică 253.06. Tehnologii biologice și chimice în industria alimentară, anul IV, Școala Doctorală Știința Alimentelor, Inginerie Economică și Management. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea Tehnică a Moldovei.

Zugrav Vasile – specialitatea științifică 323.01. Stomatologie, anul III, Școala Doctorală în Domeniul Științe Medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Cemortan Maria – specialitatea științifică 321.15. Obstetrică și ginecologie, anul III, Școala Doctorală în Domeniul Științe Medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Cheptanari-Bîrta Nicoleta – specialitatea științifică 316.01. Farmacie, anul IV, Școala Doctorală în Domeniul Științe Medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Cebotari Diana – specialitatea științifică 141. 02. Chimie coordinativă, anul III, Școala Doctorală Științe Biologice, Geonomice, Chimice și Tehnologice. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat din Moldova.

Cheptea Dumitru – specialitatea științifică 331.02. Igienă, anul IV, Școala Doctorală în Domeniul Științe Medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Costru-Tașnic Elena – specialitatea științifică 321.05. Neurologie clinică, anul IV, Școala Doctorală în Domeniul Științe medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Mangos Octavian – specialitatea științifică 221.02. Tehnologii de conversie a energiei și resurse regenerabile, anul III, Școala Doctorală Știința Calculatoarelor, Electronică și Energetică. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea Tehnică a Moldovei.

Lista studenților-doctoranzi cărora li s-a acordat Bursa pe domenii științifice pe anul 2022

Ciorba Petru – specialitatea științifică 166.01. Ecologie, anul III, Școala Doctorală Științe Biologice, Geonomice, Chimice și Tehnologice. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat din Moldova.

Cazacu Jana – specialitatea științifică 321.03. Cardiologie, anul III, Școala Doctorală în Domeniul Științe Medicale. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Cara Ala – specialitatea științifică 451.02. Siguranța alimentelor de origine animală, anul III, Școala Doctorală în Științe Agricole. Instituția organizatoare de doctorat: Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Gagauz Valeriu – specialitatea științifică 521.04. Marketing și logistică, anul IV, Școala Doctorală a Academiei de Studii Economice a Moldovei. Instituția organizatoare de doctorat: Academia de Studii Economice a Moldovei.

O echipă de inventatori și inventatoare de la USMF a obținut medalie de argint la o competiție internațională: Vitalie Cobzac, Viorel Nacu, Alina Glavan, Mariana Jian, Ecaterina Sedaia și Polina Ababii, conduși de profesorul universitar Viorel Nacu au obținut distincția în semn de apreciere pentru invenția „Dispozitiv pentru fixarea şi celularizarea grefelor de dimensiuni mici”.

Mariana Jian – o studentă-doctorandă a USMF „Nicolae Testemițanu” a câștigat Bursa de excelență Federației Mondiale a Savanților.

Elena Smântână – studentă în anul III, specialitatea „Tehnologie și management în alimentația publică”, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), este câștigătoare a bursei „Project Future Efes Moldova”, oferită de către compania „Efes Moldova”.

Elevii câștigători ai Concursului Național de Științe și Inginerie Moldova Science and Engineering Fair 2022.

Lista câștigătorilor și câștigătoarelor Olimpiadei Republicane la Biologie din anul 2022.

Lista celor 40 de elevi și eleve care au reușit să obțină premii la Olimpiada Republicană la Chimie 2022.

Elevii și elevele care s-au ales cu premii la Olimpiada Republicană de Informatică.

Lista celor 38 de elevi și eleve care au fost premiați/premiate în cadrul Olimpiadei Republicane la Istoria românilor și universală.

Lista celor 38 de elevi/eleve care au fost premiați/premiate în cadrul Olimpiadei Republicane la Fizică

Lista celor 39 de elevi și eleve care au reușit să obțină premii la Olimpiada Republicană la Limba și literatura rusă.

Lista elevilor și elevelor care au câștigat premii la Olimpiada Republicană la Geografie.

Lista celor 40 de elevi și eleve care au câștigat premii la Olimpiada Republicană la Limba și literatura română.

Lista elevilor care au obținut premii la olimpiadele republicane la limbile bulgară, găgăuză, rusă și ucraineană.

Lista elevilor care au obținut premii la Olimpiadele Republicane la Limba franceză și Limba spaniolă.

Lista elevilor/elevelor care obținut premii la Olimpiadele Republicane la Limba engleză și Limba germană.

Lista elevilor și elevelor care obținut premii la Olimpiada Republicană la Limba și literatura română pentru alolingvi.

Lista celor 30 de elevi și eleve care au obținut premii la Olimpiada Republicană la Economie.

Lista premianților și premiantelor de la Olimpiada Republicană la Ecologie din acest an.

Lista premianților și premiantelor de la Olimpiada Republicană la Științe din acest an.

Lista elevilor și elevelor care au obținut premii la Olimpiada Republicană la Educația fizică 2022.

Medalii de argint și bronz pentru Republica Moldova la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.

Medalia de argint a fost obținută de către Adelina Andrei, elevă la Liceul Teoretic „Orizont” din municipiul Chișinău, iar medaliile de bronz au fost primit de către Adelina Patlatîi și Bianca Iordachi, eleve ale aceluiași liceu.

Lista câștigătorilor la Olimpiada Internațională de Lingvistică.

Dan Cernatinschi, Valeriu Ursu și Dragoș Port, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău au câștigat medalii de argint la Olimpiada Balcanică la Matematică.

Marius Sclearuc, elev la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău și Adelina Andrei, elevă la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău au obținut medalii de bronz la Olimpiada Balcanică la Matematică.

Victor Purice, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău a obținut mențiunea de onoare la Olimpiada Balcanică la Matematică.

Elevii Cosmin Ciorbă și Andrei Copaci au primit câte o diplomă de onoare din partea președintei Maia Sandu după ce au obținut locul trei la concursul internațional de științe și inginerie din SUA „Regeneron ISEF”.

Marius Frija, Ștefan Nicov și Victor Șotropa, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău au obținut medalii de bronz la Olimpiada Europeană de Fizică.

Vadim Ionaș, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău și Andrei Zabun, elev la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău au primit mențiuni de onoare la Olimpiada Europeană de Fizică.

Rodica Eremciuc, studentă-doctorandă la Universitatea de Medicină Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost desemnată câștigătoarea celei de-a treia ediții naționale a concursului „Teza mea în 180 de secunde” în Republica Moldova.

Studenții UTM Valeria Guranda și Marcel Zacuțelu sunt câștigători ai „Premiului Laureatului Francofon”,

Echipa Moldovei a obținut 5 medalii de bronz în cadrul Olimpiadei Balcanice la Matematică pentru Juniori:
# Laura Șestacov și Bianca Iordachi, eleve la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău;
# Alin Popescu, elev la Gimnaziul Gribova, Drochia; 
# Robert Barbuța, elev la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Chișinău;
# Marius Cerlat, elev la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

Elevii și elevele care au luat 10 pe linie la bac au primit diplome de merit din partea guvernului:
# Gabriela Delev, absolventa Liceului Teoretic „Ștefan Vodă”;
# Marius Sclearuc, absolvent al Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău;
# Andreea Onu, absolventa Liceului Moldo-Finlandez din Chișinău;
# Mihaela Melnic, absolventa Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Chișinău;
# Gabriela Tabureanu, absolventa Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău;
# Andreea Bujor, absolventa Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni;
# Camelia Postovan, absolventa Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău
# Bianca Rusnac-Rotaru, absolventa Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din Chișinău;
# Roxana Mehryar-Rad, absolventa Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău;
# Olivia Vascan, absolventa Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei;
# Irina Nicolaev, absolventa Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei;
# Răcilă Cătălin-Petru, absolventul Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău;
# Vașciuc Cristina, absolventa Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău;
# Cornelia Dintiu, absolventa Liceului Teoretic „Dragoș-Vodă” din comuna Stăuceni;
# Anisia Spinu, absolventa Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Chișinău;
# Valeria Tarsînă, absolventa Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din municipiul Strășeni;
# Valensia Țui, absolventa Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chișinău;
# Andreea Cojocaru, absolventa Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Chișinău;
# Nicoleta Bernat, absolventa Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău;
# Polina Gherman, absolventa Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău;
# Cătălina Munteanu, absolventa Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din orașul Hâncești;
# Livia Coțaga, absolventa Liceului Teoretic „Constantin Stere” din Soroca;
# Mădălina Anghel, absolventa Liceului Teoretic „Gaudeamus” din Chișinău;
# Andreea Neaga, absolventa Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Chișinău;
# Valeria Casian, absolventa Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Chișinău;
# Patricia Dămoc, absolventa Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău;
# Adelina Andrei, absolventa Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău;
# Adelina Patlatii, absolventa Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău;
# Inesa Vexler, absolventa Liceului Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți;
# Adriana Tataroi, absolventa Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din Căușeni;
# Iana Tataroi, absolventa Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din Căușeni;
# Magdalena Stratu, absolventa Liceului Teoretic „Ștefan Holban” din comuna Cărpineni;
# Eliza Secrieru, absolventa Liceului Teoretic „Ștefan Holban” din comuna Cărpineni;
# Andreea Mahu, absolventa Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” din Chișinău;
# Constantin Balaban, absolvent al Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău;
# Andreea Vîșcu, absolventa Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău;
# Alexandru Gatman, absolvent al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău;
# Sandrina Leahu, absolventa Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău;
# Nicoleta Cojocaru, absolventa Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău;
# Eugenia Miroșnicenco, absolventa Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Drochia;
# Mădălina-Camelia Sîlnic, absolventa Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău;
# Victoria Moraru, absolventa Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Orhei;
# Lina Boicu, absolventa Liceului Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălţi;
# Melania Certan, absolventa Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi;
# Alexandrina Gorcea, absolventa Liceului Teoretic „Alexandru Donici”, Peresecina, Orhei;
# Stela Munteanu, absolventa Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Chişinău;
# Daniela Rațoi, absolventa Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău;
# Elena Varanița, absolventa Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol;
# Andrei Zabun, absolventul Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chişinău.

Ștefan Nicov, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din municipiul Chișinău a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică.

Marius Frija și Victor Șotropa, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din mun. Chișinău au obținut medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Fizică.

Vadim Ionaș, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din mun. Chișinău și Andrei Zabun, elev la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău au obținut mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională de Fizică.

Dan Cernatinschi, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din municipiul Chișinău a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică.

Dragoș Port, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din mun. Chișinău și Marius Sclearuc, elev la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din mun. Chișinău au obținut medaliile de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică.

Valeriu Ursu, Victor Purice și Adelina Andrei, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din mun. Chișinău au obținut mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională de Matematică.

Valerian Mocreac și Iulia Teleucă – elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău –, Anton Barbuța și Tiberiu Sprîncean – elevi la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău au obținut medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie.

Constantin Babuc, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău a obținut o medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Biologie.

Alexandra Jelihovschi, elevă în clasa a XI-a la Liceul „Spiru Haret” a obținut distincții la Olimpiada Internațională de Lingvistică.

Victor Purice, elev la Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din municipiul Chișinău a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Informatică.

Victor Vorona, elev în cadrul Liceului Teoretic „Orizont” din municipiul Chișinău a obținut mențiune de onoare la Olimpiada Internațională de Informatică.

Oleg Rață, elev la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu-Spătarul” din municipiul Chișinău a obținut medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori.

Alin Popescu, elev al Liceului Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău a obținut medalia de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori.

Mihaela Timpau, Veronica Tarus, Daniela Lungu, Victoria Lungu, Elena Lesan, Laura Zghibarta și Valeriu Drăgălin au câștigat bursa Chevening 2022/2023.

Irina Grosu și Gheorghe Manolache, elevi în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Miron Costin” din orașul Florești, au obținut locul III la concursul internațional „The 12th e-ICON World Contest”, organizat de Ministerul Educației din Republica Coreea.

Studenții Facultății de Arte Plastice și Design de la UPSC, premiați la Concursul Internațional pentru Tinerii Designeri Fashion „Pecherski Kashtany”:
# „Gran Prix”, categoria „Finished Product”: Crudu Elisaveta, colecția „Opus Musivum”, conducător Eugen Reabenchii;
# Locul I, categoria „Pret-a-porter”: Elena Toma, colecția „The Confusion”, conducător Vasile Vozian;
# Locul I, categoria „Pro art”: Cristina Brînzilă, colecția „The foam-born Goddess”, conducător Vasile Vozian;
# Locul II, categoria „Pret-a-porter”: Ciobanu Daniela, colecția „Reflecții”, conducător Ala Lupu-Leancă;
# Locul III, categoria „Models of patterns for fabrics”: Parasii Maria, colecția „Interstellar”, conducător Eugen Reabenchi.

Oxana Zaporoniuc, studentă la UTM, a câștigat cel mai prestigios premiu din Europa pentru designul inovativ al unui ambalaj din carton.

Elevii Ciprian Meriacre și Daniela Balutel de la Liceul Teoretic „Aristotel” din mun. Chișinău au adus în acest an Republica Moldova pe scena internațională a inteligenței artificiale, la competiția INTEL AI Global Impact Festival.

Echipa Moldovei a obținut o medalie de argint în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori:
# Alin Popescu, elev în clasa a IX-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău;
# Oleg Rață, elev în clasa a IX-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Nicolae Milescu-Spătarul”, Chișinău;
# Bianca Iordache, elevă în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău;
# Kirill Samohvalov, elev în clasa a X-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Chișinău;
# Mihail Croitoru, lector, Universitatea de Stat din Moldova;
# Corina Negară, doctor, conferențiar universitar, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Lista studenților și studentelor din instituţiile de învățământ superior cărora li se acordă Bursa Republicii în valoare de 1 755 de lei lunar:
# Axente Ion – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0714.7 Robotică
şi mecatronică;
# Bucșa Nicoleta – Instituția Publică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”,
ciclul I, specialitatea 0913.1 Asistență medicală generală;
# Capsamun Olga – Instituția Publică Universitatea de Stat din Comrat, ciclul I, specialitatea 0114.12 Muzică;
# Ciobanu Nicoleta – Instituția Publică Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, ciclul
I, specialitatea 0112.1 Pedagogie preșcolară;
# Codrean Violeta – Instituția Publică Academia de Studii Economice a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0411.1 Contabilitate;
# Covalciuc Mirela – Instituția Publică Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, ciclul
I, specialitatea 0114.1/0114.2 Matematică și informatică;
# Lîmari Nicolaie – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0811.1 Agronomie;
# Prisacari Elena – Instituția Publică Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ciclul I, specialitatea
0114.1/0114.2 Matematică și informatică;
# Pșenicica Andriana – Instituția Publică Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, ciclul I, specialitatea 1001.1 Kinetoterapie și terapie ocupațională;
# Rusnac Viorelia – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0400.1 Administrație publică;
# Topală Adrian – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0500.2 Chimie
biofarmaceutică;
# Vasiliev Nicoleta – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0722.3 Design şi tehnologii poligrafice.

Lista studenților și studentelor din instituţiile de învățământ superior cărora li se acordă Bursa Guvernului în valoare de 1 460 de lei lunar:
# Revenco Andrea – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0511.1 Biologie;
# Godoroja Svetlana – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0412.1 Finanțe și bănci;
# Drăgănel Alexandra – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0114.11 Istorie;
# Goreacii Laurenția – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0421.1 Drept;
# Cobușcean Simona-Anastasia – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0313.1 Psihologie;
# Popescu Valeria – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0613.1 Tehnologia informației;
# Crainic Adrian – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0421.1 Drept;
# Gramovici Ludmila – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0714.9 Inginerie biomedicală;
# Popa Nicoleta – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0731.5 Evaluarea şi dezvoltarea imobilului;
# Podrez Anastasia – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0721.3 Tehnologia vinului şi a produselor obținute prin fermentare;
# Berghii Iulia – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0714.6 Automatică şi informatică;
# Litra Dinu – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0714.5 Microelectronică şi nanotehnologii;
# Bunu Andrea – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0212.2 Design
interior;
# Iordosopol Valentina – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0811.5 Protecția plantelor;
# Pareniuc Vadim – Instituția Publică Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, ciclul I, specialitatea 0421.1 Drept;
# Curdoglo Ivanna – Instituția Publică Universitatea de Stat din Comrat, ciclul I, specialitatea 0114.9/0114.10
Limbi și literaturi/Limbi străine (Limba şi literatura rusă/Limba engleză);
# Rădăuță Rodica – Instituția Publică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, studii superioare integrate, specialitatea 0916.1 Farmacie;
# Valic Eugeniu – Instituția Publică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, studii superioare integrate, specialitatea 0912.1 Medicină;
# Vengher Liliana – Instituția Publică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, studii superioare integrate, specialitatea 0912.1 Medicină;
# Cojocari Dmitri – Instituția Publică Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ciclul I, specialitatea 0613.4 Informatică;
# Roșca Cristina – Instituția Publică Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, ciclul I, specialitatea 1031.2 Conducerea subunităților de artilerie;
# Marcu Valeria – Instituția Publică Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea 0215.2 Canto de estradă și jazz;
# Tonu Laura – Instituția Publică Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Cahul, ciclul I, specialitatea 0114.8 Limba și literatura română;
# Ursachi Cătălin – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0811.1 Agronomie;
# Plămădeală Olivia – Instituția Publică Academia de Studii Economice a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0410.2 Economie mondială și relații economice internaționale;
# Meguș Cristina – Instituția Publică Academia de Studii Economice a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0413.1 Business și administrare;
# Cucereavaia Valentina – Instituția Publică Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, ciclul I, specialitatea 0114.8/0114.10 Limba și literatura română și limba franceză;
# Zbîmea Marina – Instituția Publică Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, ciclul I, specialitatea 0114.10 Limbi străine (Limba franceză și engleză);
# Artemciuc Daniela – Instituția Publică Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, ciclul I, specialitatea 0114.10 Limbi străine (Limba engleză și italiană);
# Ivanov Margarita – Instituția Publică Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, ciclul I, specialitatea 0114.16 Educație fizică.

Lista studenților și studentelor din instituțiile de învățământ superior pentru acordarea Bursei Președintelui în valoare de 1 595 de lei lunar:
# Boldurescu Mihaela – Instituția Publică Academia de Studii Economice din Moldova, ciclul I, specialitatea 0421.1 Drept;
# Revenco Ana-Maria – Instituția Publică Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, specialitatea 0421.1 Drept;
# Curcubet (Josanu) Elena – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, ciclul I, specialitatea 0811.3 Horticultură;
# Fotescu Elena – Instituția Publică Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, ciclul I, specialitatea
0114.8/0114.10 Limba și literatura română și limba engleză;
# Gaidarji Anastasia – Instituția Publică Universitatea de Stat din Comrat, ciclul I, specialitatea 0411.1 Contabilitate;
# Olari Alexandra – Instituția Publică Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ciclul I, specialitatea 0231.2 Limbi străine (Limba engleză și germană);
# Crudu Vasile – Instituția Publică Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, ciclul I, specialitatea 1000.1 Antrenament sportiv;
# Ciolpan Vlad – Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, ciclul I, specialitatea 0613.5 Informatică aplicată;
# Machidon Daniela – Instituția Publică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, studii integrate, specialitatea 0912.1 Medicină;
# Luca Vladislav – Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei, studii integrate, specialitatea 0731.1
Arhitectură.

Lista elevilor și elevelor din învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar care vor primi Bursa „Gaudeamus” în valoare de 1 060 de lei lunar:
# Rusu Vladislava – Instituția Publică Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău, anul IV, specialitatea Asistență socială;
# Ohoțchi Alina – Instituția Publică Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca, anul IV, specialitatea Învățământ primar;
# Zadnipro Ion – Instituția Publică Colegiul Politehnic din Bălți, anul IV, specialitatea Rețele de calculatoare;
# Furtună Olivia – Instituția Publică Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, anul
IV, specialitatea Prelucrarea artistică a materialelor;
# Zbîrciog Veronica – Instituția Publică Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, anul IV, specialitatea Contabilitate;
# Plămădeală Mădălina – Instituția Publică Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale din Chișinău, anul IV, specialitatea Contabilitate;
# Arap Andrei – Instituția Publică Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău, anul IV, specialitatea Contabilitate;
# Cebotari Diana – Instituția Publică Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei, anul IV, specialitatea Învățământ
primar;
# Palamarciuc Vlada – Instituția Publică Colegiul Tehnologic din Chișinău, anul IV, specialitatea Modelarea,
proiectarea și tehnologia confecțiilor din țesături;
# Iurașcu Elena – Instituția Publică Centrul de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău, anul IV, specialitatea Tehnologii și rețele de telecomunicații;
# Veriga Adelin – Instituția Publică Colegiul de Ecologie din Chișinău, anul IV, specialitatea Ecologia și
protecția mediului;
# Timofte Alina – Instituția Publică Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău, anul IV, specialitatea Design interior;
# Onici Livia-Lia – Instituția Publică Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din
Chișinău, anul IV, specialitatea Canto;
# Ceban Carolina – Instituția Publică Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți, anul IV, specialitatea
Securitatea și sănătatea în muncă;
# Pașneac Serghei – Instituția Publică Colegiul Tehnic Feroviar din Bălți, anul IV, specialitatea Administrarea bazelor de date;
# Leahu Nicoleta – Instituția Publică Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice a
Moldovei, anul IV, specialitatea Comerț;
# Munteanu Daniela – Instituția Publică Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie ,,Raisa Pacalo”, anul
IV, specialitatea Îngrijirea bolnavilor;
# Crăciun Veronica – Instituția Publică Colegiul de Medicină Ungheni, anul IV, specialitatea Îngrijirea
bolnavilor;
# Argint Igor – Instituția Publică Colegiul de Medicină Cahul, anul IV, specialitatea Îngrijirea
bolnavilor;
# Frătescu Cristina – Instituția Publică Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni,
anul IV, specialitatea Planificarea și administrarea afacerilor.

Lista elevilor din învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar vor primi Bursa Președintelui în valoare de 1 235 de lei:
# Ciumaș Simona – Instituția Publică Colegiul de Ecologie din Chișinău, anul IV, Turism;
# Bunescu Maria – Instituția Publică Colegiul Tehnologic din Chișinău, anul IV, Modelarea, proiectarea și tehnologia confecțiilor din țesături;
# Toderean Andreea – Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, anul IV, Învățământ primar;
# Sabie Daniela – Colegiul de Medicină din Cahul, anul IV, Îngrijirea bolnavilor;
# Cătănoi Andreea – Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, anul V, Îngrijirea bolnavilor.

Anna Bulgac, masterandă în anul I la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, specialitatea Optometrie clinică, a obținut locul I la ZOOM – Campionatul Internațional pentru Oftalmologi și Optometriști din regiunea Europei de Est și Sud-Est.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente