Când urmează să trecem la ora de iarnă și de ce se întâmplă acest lucru în fiecare an

ceas (2)
Foto: Malvestida

În mod tradițional, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend al lunii octombrie. Așadar, acest lucru urmează să se întâmple în noapte de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 4.0 devenind ora 3.0.

Prin urmare, a mai rămas doar o lună până la schimbarea acelor ceasornicului. E de menționat că în fiecare an guvernul decide asupra schimbării orei. Deși se discută de mult timp, la nivel european, despre renunțarea la această practică, până la momentul de față nu s-a ajuns la o decizie.

Anul trecut, prim-ministra Natalia Gavrilița declarase în cadrul unei ședințe de guvern că „Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă, deoarece și Uniunea Europeană va aplica vechea practică de schimbare a orei, iar țara noastră ar trebuie să se racordeze la practicile din UE.”

În acest an încă nu s-a decis la nivel național asupra acestui lucru, însă ținând cont de faptul că nici autoritățile europene nu au luat o decizie în acest sens, cel mai probabil vom trece la ora de iarnă așa cum o facem de mulți ani.

În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, respectiv, trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică.

Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian.

Ca rezultat al consultării publice organizate în anul 2018 de către Comisia Europeană pe acest subiect, 84 % dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, iar la 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente