(live) Putin: „Oamenii care trăiesc în RPD, LPR, Herson și Zaporijjea devin cetățenii noștri. Pentru totdeauna”. Între timp, la Moscova au început protestele

Untitled

În aceste momente, în Sala Gheorghievskaia a Kremlinului, Vladimir Putin își susține discursul, după care urmează să semneze acordurile privind aderarea a patru regiuni ocupate ale Ucrainei la Rusia. Este vorba despre așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, și regiunile ocupate Herson și Zaporijjea.

„Oamenii care trăiesc în RPD, LPR, Herson și Zaporijjea devin cetățenii noștri. Pentru totdeauna. Vreau ca autoritățile de la Kiev și stăpânii lor să mă audă”, a declarat Putin.

Potrivit lui Putin, „aceasta este voința a milioane de oameni și este dreptul lor inalienabil”, care se bazează „pe unitatea istorică”.

Președintele rus a accentuat noțiunea de unitate a Rusiei, amintind despre eroii „primăverii rusești”, „despre războinicii din Donbas, despre martirii din Hatân și despre cei care, după un an, au îndurat dragostea pentru Rusia”.

Putin a mai menționat că aceasta este „marea misiune de eliberare a poporului rus”.

„Vom restaura școli, case, infrastructură. Vom lucra pentru a îmbunătăți nivelul de securitate. Occidentul visează să ne despartă statul, să pună popoarele unul împotriva celuilalt. Nu au liniște din cauză că există o țară atât de mare în lume. De aici și agresiunea lor față de alte state și valori tradiționale”, a declarat Vladimir Putin.

„Vreau să spun pentru ce luptă oamenii noștri. Compatrioții noștri au văzut cu ochii lor ce pregătesc pentru întreaga omenire cercurile conducătoare ale așa-zisului Occident. Occidentul a continuat să caute și caută o nouă șansă de a ne lovi, de a ne împărți statul, de a pune popoarele unul împotriva celuilalt. Pur și simplu nu are liniște din cauza că există o astfel de țară în lume”, a menționat Vladimir Putin.

„Facem apel la Kiev să revină la masa negocierilor. Suntem pregătiți pentru asta, dar nu vom discuta despre alegerea persoanelor în referendum”, a mai declarat președintele rus.

Live-ul evenimentului poate fi văzut mai jos.

În același timp, la Moscova au început reținerile înainte de un concert în sprijinul „referendumurilor”.

La Moscova, la stația de metrou Nagornaia, forțele de securitate l-au reținut pe deputatul municipal Pavel Ivanov, iar forțele de securitate nu au explicat motivele reținerii. Până acum, cel puțin șase persoane au fost arestate, informează tvrain.

Tot la Moscova au fost reținuți și activiștii Alexandr Liskov, Viktor Kapitonov. Tot azi, poliția a reținut-o pe jurnalista științifică Asea Kazanțeva, aflată în luna a noua de sarcină.

În seara zilei de 30 septembrie, în Piața Roșie din Moscova va avea loc un concert în urma rezultatelor „referendumurilor” privind aderarea la Rusia a regiunilor autoproclamate LPR și RPD, Herson și Zaporojie. Presa a relatat că studenții și angajații companiilor din Moscova au fost nevoiți să meargă în vacanță.

Amintim că ieri, pe 29 septembrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței regiunilor ucrainene Herson și Zaporijjea. Documentele semnate au fost publicate pe site-ul oficial al Kremlinului.


În toate cele patru regiuni s-au desfășurat „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă, în perioada 23-27 septembrie.

Rezultatele votului au fost următoarele:
# în așa-numita republică populară Luhansk – 98,42 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în așa-numita republică populară Donețk – 99,23 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Herson – 87,05 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Zaporijjea – 93,1 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă.

Republica Moldova nu a recunoscut rezultatele acestor referendumuri și a condamnat aceste acțiuni din partea Federației Ruse.

E de menționat că, în februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă din Ucraina a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici.


Amintim că, la 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în toată țara. 

După anunțul mobilizării parțiale, în toată Rusia au început protestele împotriva războiului din Ucraina și a recrutării forțate.

Pe 24 septembrie, în multe orașe rusești a avut loc un nou val de proteste împotriva „mobilizării parțiale” anunțate prin decretul lui Vladimir Putin.

Potrivit OVD-Info, în urma protestelor de ieri, au fost reținute peste 819 de persoane din 33 de orașe. Circa 300 de persoane au fost reținute la Moscova, iar circa 100 de protestatari au fost reținuți în Sankt Petersburg.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente