„Ei au ales să fie cu oamenii lor, să fie cu patria lor. Adevărul este în spatele nostru! Rusia este în spatele nostru!” Astfel Vladimir Putin și-a încheiat discursul din cadrul ceremoniei de semnare a documentelor privind aderarea a patru noi teritorii.
La ceremonia de semnare au fost prezenți așa-zisul șef al republici populare Donețk Denis Pușilin, așa-zisu șef al republici populareLuhansk Leonid Pasecinik, și așa-zisul șef al regiunii Zaporijjea Evgheni Balițki, și așa-zisul șef al regiunii Herson Vladimir Saldo.
Amintim că astăzi, înainte de semnarea acordurilor de aderare a celor patru regiuni ocupate ale Ucrainei la Rusia, Vladimir Putin a ținut un discurs, unde a declarat că „aceasta este voința a milioane de oameni și este dreptul lor inalienabil”, care se bazează „pe unitatea istorică”.
Amintim că ieri, pe 29 septembrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței regiunilor ucrainene Herson și Zaporijjea. Documentele semnate au fost publicate pe site-ul oficial al Kremlinului.
În același timp, la Moscova sunt raportate noi proteste și aresturi ale cetățenilor.
În toate cele patru regiuni s-au desfășurat „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă, în perioada 23-27 septembrie.
Rezultatele votului au fost următoarele:
# în așa-numita republică populară Luhansk – 98,42 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în așa-numita republică populară Donețk – 99,23 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Herson – 87,05 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Zaporijjea – 93,1 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă.
Republica Moldova nu a recunoscut rezultatele acestor referendumuri și a condamnat aceste acțiuni din partea Federației Ruse.
E de menționat că, în februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă din Ucraina a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici.
Amintim că, la 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în toată țara.
După anunțul mobilizării parțiale, în toată Rusia au început protestele împotriva războiului din Ucraina și a recrutării forțate.
Pe 24 septembrie, în multe orașe rusești a avut loc un nou val de proteste împotriva „mobilizării parțiale” anunțate prin decretul lui Vladimir Putin.
Potrivit OVD-Info, în urma protestelor de ieri, au fost reținute peste 819 de persoane din 33 de orașe. Circa 300 de persoane au fost reținute la Moscova, iar circa 100 de protestatari au fost reținuți în Sankt Petersburg.