Ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu, a anunțat ieri, 28 septembrie, că țara sa va propune includerea Patriarhului Chiril al Bisericii Ortodoxe Ruse pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene (UE) față de Federația Rusă, scrie digi24.ro.
Potrivit informațiilor, solicitarea vine ca urmare a celor mai recente declarații făcute de patriarhul rus la finele săptămânii trecute. Acesta ar fi afirmat că soldații ruși care vor muri luptând în Ucraina vor fi iertați de toate păcatele.
„Biserica crede că dacă cineva, împins de datorie și de nevoia de a-și onora jurământul, rămâne loial vocației sale și moare în îndeplinirea datoriei sale militare, atunci el, fără îndoială, face o faptă care este egală cu sacrificiul. El se sacrifică pentru alții și, prin urmare, credem că această jertfă curăță toate păcatele acelei persoane”, a afirmat duminică, 25 septembrie, Patriarhul Chiril.
Conform datelor, până în acest moment, patriarhul nu a fost introdus pe lista de sancțiunilor Uniunii Europene (UE) din cauză că Ungaria s-a opus acestei măsuri. Autoritățile din Budapesta au amenințat că vor bloca cel de-al șaselea pachet de sancțiuni adoptate de către liderii UE dacă patriarhul rus va fi supus sancțiunilor europene. Totuși, Canada și Marea Britanie l-au inclus pe acesta în lista sancțiunilor după ce reprezentantul bisericii a susținut invazia rusească în Ucraina.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!