Eliberarea orașului Balaklia și alte teritorii din regiunea Harkiv. Cele mai importante evenimente din a 197-a zi de război

ucraina
Foto:Facebook: Спеціальний Підрозділ "Зґард"

Astăzi este a 197-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Letonia, Lituania, Estonia și Polonia nu vor mai permite accesul turiștilor din Rusia. Aceste țări au publicat o declarație în care se spune că nu vor permite cetățenilor ruși cu vize Shcengen să treacă granițele începând cu 19 septembrie. Acest lucru se aplică numai atunci când scopul călătoriei rușilor este turismul, cultura, sportul și afacerile, a precizat guvernul leton pe site-ul său.

🟣 Secretarul de stat al SUA a venit la Kiev pentru o întâlnire cu Zelenski. De asemenea, a devenit cunoscut faptul că SUA au aprobat un nou pachet de ajutor pe termen lung de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina și alte 18 țări, inclusiv arme noi în valoare de 675 de milioane de dolari.

🟣 Volodâmâr Zelenski a anunțat că armata ucraineană a eliberat orașul Balaklia.

La începutul săptămânii se spunea că trupele ucrainene au înconjurat Balaklia, iar luptele au continuat timp de câteva zile.

🟣 Ministerul rus al apărării confirmă pentru prima dată reținerea unui prizonier de război ucrainean. Acesta s-a dovedit a fi un student, în vârstă de 20 de ani, care a fost luat prizonier de către armata rusă la 22 august 2022.

🟣 Forțele armate ale Ucrainei anunță că au eliberat 20 de localități din regiunea Harkiv. Între timp, ministerul rus al apărării raportează retragerea armatei ucrainene „din cauza pierderilor de luptă” în alte direcții.

Șeful Forțelor armate ale Ucrainei anunță că armata ucraineană „a pătruns în apărarea inamicului la o adâncime de până la 50 de kilometri”, eliberând peste 700 de kilometri pătrați de teritoriu.

În același timp, ministerul rus al apărării afirmă că armata ucraineană se retrage „din cauza pierderilor grele suferite”.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente